Zupa krem z kalafiora z wędzonym twarogiem • przepis • składniki • przygotowanie
Aksamitna, delikatna, z zaskakującym dodatkiem, który nadaje jej wykwintny charakter – zupa krem z kalafiora według przepisu Karola zachwyci każdego. Spróbuj!

Czas przygotowania
95 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 2
Poziom trudności
średni
Składniki
Instrukcje przygotowania
PRZESMAŻAMY WARZYWA
Kalafior pozbawiamy liści. Głąb wycinamy, a warzywo dzielimy na mniejsze różyczki i dokładnie myjemy. Duże różyczki kroimy na mniejsze kawałki, które następnie przesmażamy w garnku na rozgrzanym oleju, aż się zarumienią.
GOTUJEMY ZUPĘ
Całość zalewamy wodą. Woda powinna w całości przykryć warzywa. Dodajemy mleczko kokosowe. Gotujemy do miękkości kalafiora i ziemniaków.
PRZYGOTOWUJEMY OLIWĘ SZCZYPIORKOWĄ
Szczypior kroimy na mniejsze kawałki i przekładamy do naczynia blendera kielichowego. Dodajemy olej. Miksujemy do uzyskania gładkiej, jednolitej konsystencji. Olej przelewamy do rondelka i delikatnie podgrzewamy do temperatury 80°C. Uważamy, by nie przypalić oliwy. Nie zagotowujemy.
WĘDZIMY TWARÓG
Twaróg delikatnie odciskamy z nadmiaru płynu za pomocą ręcznika papierowego, przekładamy w całości na patelnię i przykrywamy grubą warstwą siana. Siano podpalamy i czekamy, aż zacznie się dymić. Gdy pojawi się dym, czekamy jeszcze chwilę, by ser dobrze się uwędził.
PODAJEMY ZUPĘ
Ugotowaną zupę dokładnie miksujemy do uzyskania gładkiej, jednolitej konsystencji. Zupę podajemy z wędzonym twarogiem pokruszonym na mniejsze kawałki. Z wierzchu skrapiamy oliwą szczypiorkową.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
1748,4 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
437,1 kcal
Tłuszcz
40,4 g
Węglowodany
18,9 g
Błonnik
11 g
Białko
11 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Jaglanka z truskawkami i chałwą
Smaczne śniadanie to gwarancja udanego dnia! Przygotuj jaglankę z truskawkami i chałwą według niezawodnego przepisu Kingi Paruzel!

Ciasto cytrynowe
Sprawdź nasz przepis i przygotuj wyśmienite ciasto cytrynowe. W okamgnieniu cytrynowo-waniliowe aromaty zagoszczą w Twojej kuchni, a przy pomocy termorobota MC Smart zrobisz to ciasto szybko i sprawnie.

Pieczony mielony o obniżonej zawartości soli
Mniej soli, więcej smaku! Przepis Karola na pieczone mielone pozwoli Ci wprowadzić dobre nawyki i przygotować pyszny, pełnowartościowy obiad dla całej rodziny. Spróbuj koniecznie!
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Powidła śliwkowe z nutą pomarańczy i cynamonu
Sprawdź przepis na powidła, które zachwycą swoim orientalnym smakiem cynamonu i orzeźwiającą nutą pomarańczy. Pyszne!

Chrupiące paluchy z sosem czekoladowym
Szybka i łatwa w wykonaniu przekąska na imprezę – chrupiące paluchy z czekoladą!

Ciasto czekoladowe – prosty przepis
To przepis dla fanów czekolady! Przygotuj ciasto, którym w dzieciństwie zajadał się Paweł Małecki.
🔥 O podobnym poziomie trudności

Czekoladowy sen
Pulchny biszkopt, puszysty mus, gęsta polewa i chrupiące dodatki – wszystko z czekolady! Ten tort to prawdziwy przysmak.

Potrawka z kurczaka z fasolą
Fasola, smażony boczek i kurczak skąpane w aromatycznym sosie curry. Pyszna angielsko-indyjska kompozycja smaków.

Makówki śląskie
Słodkie i aromatyczne danie na bazie mielonego maku. Wyjątkowy przysmak goszczący nie tylko na śląskich stołach.