Pierogi z pieczarkami • przepis • składniki • przygotowanie
Pierogi z pieczarkami to pyszna alternatywa dla tradycyjnych pierogów z mięsem lub kapustą i grzybami podawanych podczas świąt. Aksamitny, grzybowy, aromatyczny farsz w połączeniu z delikatnym ciastem tworzy kompozycję wartą grzechu. Zrób z nami pierogi z pieczarkami!

Czas przygotowania
55 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 5
Poziom trudności
średni
Składniki
Instrukcje przygotowania
PRZYGOTOWUJEMY CIASTO
Do miski wsypujemy mąkę, dodajemy olej, sól oraz ciepłą wodę. Starannie mieszamy, aż składniki się połączą.
ZAGNIATAMY CIASTO
Gdy składniki wstępnie się połączą, zaczynamy wyrabiać ciasto. Proces powinien trwać przez ok. 10-12 minut. Po wyrobieniu owijamy ciasto folią spożywczą i odstawiamy na 20 minut, by odpoczęło w ciepłym miejscu.
PRZYGOTOWUJEMY PIECZARKI I CEBULĘ
Pieczarki starannie oczyszczamy i przekrawamy na pół, a potem kroimy w cieniutkie plasterki. Cebulę obieramy z łupiny i siekamy na drobną kostkę.
PODSMAŻAMY SKŁADNIKI
Na patelni rozgrzewamy olej i masło. Podsmażamy najpierw cebulę, a gdy zrobi się szklista, dodajemy pieczarki. Smażymy tak długo, aż wytrącona woda prawie całkiem odparuje.
DOPRAWIAMY FARSZ
Podsmażony farsz doprawiamy solą, pieprzem oraz oregano. Całość mieszamy i odstawiamy do wystudzenia.
NADZIEWAMY PIEROGI
Odwijamy ciasto z folii i rozwałkowujemy je na grubość ok. 1 cm (możemy delikatnie podsypać je mąką). Z ciasta wycinamy okręgi szklanką. Na każdy kawałek ciasta nakładamy farsz i zlepiamy pierogi. Należy dobrze skleić brzegi ciasta, aby farsz nie wypłynął ze środka podczas gotowania.
GOTUJEMY PIEROGI
Do garnka wlewamy wodę i zagotowujemy ją. Do wrzątku wrzucamy pierogi i gotujemy je minutę od momentu, w którym wypłyną na wierzch. Gotowe pierogi nakładamy na talerze i przechodzimy do przygotowywania okrasy.
PRZYRZĄDZAMY OKRASĘ
Cebulę obieramy i siekamy. Myjemy patelnię po farszu, osuszamy ją i rozgrzewamy na niej tłuszcz na okrasę. Smażymy cebulę do lekkiego zarumienienia. Polewamy pierogi okrasą.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
3103,1 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
620,6 kcal
Tłuszcz
22,4 g
Węglowodany
92 g
Błonnik
3 g
Białko
17,6 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Czekośliwka
Czekośliwka, czyli czekoladowo-śliwkowa pasta kanapkowa, o której każdy marzył w dzieciństwie. Teraz możesz przygotować ją w domu, a dzięki pomocy termorobota MC Smart zrobisz to szybko i bez większego wysiłku.

Smażona wieprzowina z czosnkiem, szpinakiem i ciecierzycą
Nietypowy pomysł na danie z wieprzowiną - smażona ze szpinakiem i podawana z sycącą ciecierzycą.

3 dania grillowane w folii: łosoś, szparagi i młode ziemniaki
Szukasz całkiem nowych, prostych pomysłów na dania z grilla? Sprawdź, co w tym sezonie trafiło do wiosennego menu Karola – i wrzuć coś pysznego na ruszt!
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Sałatka z topinamburem
Szukasz pomysłu na topinambur? Wypróbuj przepis Darii na sałatkę z dodatkiem cykorii, orzechów, granatu i borówek!

Łosoś w pomarańczach na kapuście pekińskiej
Łosoś w pomarańczach to pyszna kompozycja smakowa, której musisz spróbować!

Muffinki z tuńczykiem i kukurydzą
Tuńczyk w zupełnie nowej odsłonie – w postaci sycących wytrawnych muffinów z dodatkiem kukurydzy, sera i pietruszki.
🔥 O podobnym poziomie trudności

Tarta dyniowa z karmelizowanymi gruszkami
Tarta dyniowa z karmelizowanymi gruszkami, czyli tarta, która pachnie i smakuje jesienią. Skorzystaj z tego przepisu, aby rozkoszować się kruchym ciastem, kremowym nadzieniem i słodkimi owocami.

Konfitura wiśniowa z migdałami i żubrówką
Doskonale sprawdza się jako dodatek do ciast, deserów i budyniu. Koniecznie spróbuj konfitury wiśniowej!

Potrawka z kurczaka z pieczarkami i oliwkami
Potrawka z kurczaka może smakować i wyglądać wyjątkowo. A wszystko za sprawą kompozycji przypraw z lekką nutą azjatycką i dodatku świeżych warzyw!