Jajecznica z kurkami • przepis • składniki • przygotowanie
Jajecznica z kurkami to danie, które cieszy się popularnością w sezonie na kurki, ale nie tylko! To połączenie puszystych jajek z delikatnymi, lekko słodkawymi grzybami tworzy duet idealny. Jak zrobić perfekcyjną jajecznicę z kurkami? Poznaj nasze triki na to pyszne danie!

Czas przygotowania
15 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 2
Poziom trudności
łatwy
Składniki
Instrukcje przygotowania
PRZYGOTOWUJEMY GRZYBY
Dokładnie je oczyść kurki z piasku, a następnie umyj je pod bieżącą, zimną wodą. Możesz je także umieścić w misce z osoloną wodą i poczekać, aż grzyby się oczyszczą, a brud opadnie na dół naczynia. Tak przygotowane grzyby osusz papierowym ręcznikiem i pokrój na mniejsze kawałki.KROK 2: SMAŻYMY GRZYBYNA PATELNI ROZGRZEJ: olej na średnim ogniu. Dodaj kurki i smaż je przez około 3 minuty, a następnie dodaj połowę masłai dodaj szczyptę soli. Kurki smaż przez kolejne 2 minuty, a potem ściągnij je z patelni, by nie zdążyły puścić soku. Grzyby przełóż do miseczki.KROK 3: ROZTRZEPUJEMY JAJKAW MISCE ROZTRZEP: jajka trzepaczką na gładką, napowietrzoną masę.KROK 4: PRZYPRAWIAMY JAJKADO JAJECZNEJ MASY: dodaj sól, pieprz oraz śmietankę i dokładnie wymieszaj.KROK 5: DODAJEMY JAJKA NA PATELNIĘNA: patelni rozgrzej pozostałą porcję masła, a potem wlej roztrzepane jajka. Delikatnie zamieszaj całość i poczekaj, a gdy jajka lekko się zetną, wymieszaj je. Dodaj podsmażone wcześniej kurki i ponownie wymieszaj. Czynność powtarzaj do momentu, w którym jajecznica osiągnie Twój ulubiony stopień wysmażenia.KROK 6: SERWUJEMY JAJECZNICĘGDY JAJECZNICA JEST: gotowa, zdejmij patelnię z ognia. Posiekaj pietruszkę, a następnie posyp nią jajecznicę. Przełóż gotowe danie na talerze i podawaj w towarzystwie świeżego pieczywa, grzanek lub pomidorowej sałatki.
SMAŻYMY GRZYBY
Na patelni rozgrzej olej na średnim ogniu. Dodaj kurki i smaż je przez około 3 minuty, a następnie dodaj połowę masłai dodaj szczyptę soli. Kurki smaż przez kolejne 2 minuty, a potem ściągnij je z patelni, by nie zdążyły puścić soku. Grzyby przełóż do miseczki.
ROZTRZEPUJEMY JAJKA
W misce roztrzep jajka trzepaczką na gładką, napowietrzoną masę.
PRZYPRAWIAMY JAJKA
Do jajecznej masy dodaj sól, pieprz oraz śmietankę i dokładnie wymieszaj.
DODAJEMY JAJKA NA PATELNIĘ
Na patelni rozgrzej pozostałą porcję masła, a potem wlej roztrzepane jajka. Delikatnie zamieszaj całość i poczekaj, a gdy jajka lekko się zetną, wymieszaj je. Dodaj podsmażone wcześniej kurki i ponownie wymieszaj. Czynność powtarzaj do momentu, w którym jajecznica osiągnie Twój ulubiony stopień wysmażenia.
SERWUJEMY JAJECZNICĘ
Gdy jajecznica jest gotowa, zdejmij patelnię z ognia. Posiekaj pietruszkę, a następnie posyp nią jajecznicę. Przełóż gotowe danie na talerze i podawaj w towarzystwie świeżego pieczywa, grzanek lub pomidorowej sałatki.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
856,5 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
428,2 kcal
Tłuszcz
33,3 g
Węglowodany
8,9 g
Błonnik
4 g
Białko
21,9 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Wigilijny barszcz czerwony z uszkami – przepis
Tradycyjna polska zupa z ręcznie lepionymi uszkami z delikatnego ciasta. Pyszny smak świąt, który możesz mieć na co dzień.

KARTOFLANKA Z KURKAMI
Zupa ziemniaczana z przesmażonymi kurkami, to smak każdej jesieni. Sięgnij po przepis Karola i przygotuj prawdziwą ucztę dla podniebienia!

Schab zapiekany pod beszamelem z pieczarkami
Inny pomysł na przygotowanie schabu, tym razem w formie zapiekanki, pod wytwornym beszamelem i serową pierzynką.
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Nachos zapiekane z mięsem i serem
Klasyczna przekąska podczas każdego wieczoru w stylu kuchni Tex-Mex, czyli zapiekane nachos! Chrupiące, pełne smaku i ciągnącego się sera – przygotuj je na kolejne spotkanie ze znajomymi lub wieczór w rodzinnym gronie.

Szpinak w śmietanie z jajecznicą i ziemniakami
Dopadł Cię duży głód? Mamy przepis na naprawdę sycący obiad! Przygotuj kremowy szpinak z jajecznicą i ziemniakami – dużo i pysznie!

Młoda kapusta z boczkiem
Nie trać czasu, gdy na horyzoncie pojawi się młoda kapusta! Skorzystaj z przepisu Pauli na młodą kapustę z boczkiem i przygotuj sobie to doskonałe wiosenne danie!
🔥 O podobnym poziomie trudności

Torcik wielkanocny
Kolorowe ciasto o wielkanocnym charakterze – ciasteczkowy spód, puszysta galaretka agrestowa i kremowy farsz z mascarpone. Idealne na świąteczny stół!

Ciasto salceson z jabłkami
Salceson z jabłkami Kingi, to nie pomysł na wytrawną przekąskę, lecz szybkie i proste w przygotowaniu ciasto! Wypełnione dużą ilością jabłek i orzechów z pewnością zasmakuje wielbicielom słodyczy.

Ciasteczka z suszonymi jagodami
Przepyszne ciasteczka bez dodatku cukru to idealna przekąska dla dzieci. Sprawdź, jakie są łatwe do przygotowania i smaczne!