Wykwintne roladki rybne • przepis • składniki • przygotowanie
Wyśmienite plastry łososia zawinięte w płaty dorsza i zapieczone z żurawiną – pyszna alternatywa dla zwyczajnych koreczków.

Czas przygotowania
60 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
łatwy
Składniki
Instrukcje przygotowania
FILETY RYB MYJEMY
i delikatnie suszymy za pomocą ręcznika papierowego.
RYBY DOPRAWIAMY NIEWIELKĄ
ilością soli, pieprzu, skrapiamy sokiem z cytryny.
NASTĘPNIE KROIMY ŁOSOSIA
i dorsza wzdłuż na cienkie pasy.
NA PAS DORSZA
nakładamy pas łososia, następnie dość ściśle rolujemy tworząc roladki.
POWSTAŁĄ ROLADKĘ SPINAMY
wykałaczką.
ROLADKI UKŁADAMY W
posmarowanym niewielką ilością oleju rzepakowego naczyniu żaroodpornym.
ŚRODEK KAŻDEJ ROLADKI
ozdabiamy suszoną żurawiną.
ROLADKI PIECZEMY W
temperaturze 190°C przez około 20-25 minut.
RYBY I OWOCE
morza z tym znakiem pochodzą ze zrównoważonych połowów z certyfikatem MSC. WWW.MSC.ORG/PL:
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
2065,2 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
516,3 kcal
Tłuszcz
23,5 g
Węglowodany
8,7 g
Błonnik
63,8 g
Białko
63,8 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Żurek wegański z chrzanem i wędzonym tofu
Żurek może być wegański! Podany z wędzonym tofu i puree z ziemniaków smakuje wybornie! Wypróbuj!

Krem z twarogu z truskawkami i rabarbarem
Krem twarogowy z kruchymi migdałowymi ciasteczkami i truskawkami – doskonały smakołyk w letnie dni!

Mątwa w białym winie
Szybki i prosty sposób na oryginalne danie z owocami morza: mątwy przyrządzone z wytrawnym winem, oliwkami i pietruszką.
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Pstrąg łososiowy z karmelizowaną marchwią
Grillowany pstrąg ułożony na karmelizowanej marchwi to idealna kompozycja subtelnych smaków…

Wegańskie burgery z kotletem z buraków
Fanom kuchni wegańskiej Daria Ładocha serwuje pysznego burgera z kotletem z buraków, którego otulają warzywa i gęsty sos z nerkowców!

Zielone szparagi w chrupiącej panierce z szynki i parmezanu podawane z jajkami w koszulkach
Wypróbuj przepis na pyszną przekąskę z zielonych szparagów z jajkiem - szybkie, lekkie i łatwe danie.
🔥 O podobnym poziomie trudności

Dorsz w owsianej panierce z frytkami z warzyw
Świetny pomysł na pożywny i szybki obiad – nie tylko dla małych smakoszy! Sprawdź przepis na dorsza w chrupiącej panierce podanego z lekkimi frytkami i jogurtowym sosem!

Śledź marynowany po mazursku
Karol Okrasa sięga do korzeni kuchni polskiej. Sprawdź, jak przygotować doskonałe śledzie w staropolskim stylu.

Zupa prowansalska z francuskim serem
Chrupiące jarzyny, kremowy ser pavé i esencjonalny bulion łączą się w lekkiej, delikatnej zupie prowansalskiej. Przygotuj ją, wykorzystując sprawdzony przepis Karola.