Sałatka warzywna z dressingiem z orzeszków ziemnych • przepis • składniki • przygotowanie
Podsmażone cukinia, bakłażan, marchewka skąpane w dressingu z orzeszków ziemnych – łatwy przepis na udany posiłek!

Czas przygotowania
60 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 6
Poziom trudności
łatwy
Składniki
Instrukcje przygotowania
KROIMY WARZYWA
Marchew obieramy. Cukinię i bakłażana oczyszczamy, cukinię kroimy wzdłuż na pół, bakłażana kroimy na ćwiartki. Wszystko kroimy na plastry o grubości nie większej niż 1 cm. Podsmażamy stopniowo porcjami na niewielkiej ilości rozgrzanego oleju przez ok. 5 minut, mieszając. Doprawiamy solą i pieprzem, studzimy.
MIESZAMY DRESSING
Listki pietruszki obrywamy i drobno siekamy. 30 g orzeszków ziemnych grubo siekamy. Oba składniki mieszamy z kolendrą, cynamonem, 3 łyżkami soku wyciśniętego z cytryny, bulionem i miodem. Doprawiamy do smaku.
SAŁATKĘ ODSTAWIAMY
Warzywa mieszamy wraz z dressingiem i odstawiamy do przegryzienia się smaków. Przed podaniem posypujemy pozostałymi orzeszkami ziemnymi.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
1201,8 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
200,3 kcal
Tłuszcz
16 g
Węglowodany
12,7 g
Błonnik
3,7 g
Białko
3,7 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Piersi z gęsi z podgrzybkami lub borowikami
Wypróbuj przepis z Podlasia na pyszną gęś z grzybami. Jesteśmy pewni, że Ci zasmakuje!

Idealny biszkopt
Szukasz idealnego przepisu na biszkopt? Skorzystaj z receptury Pawła, by przygotować ulubione wypieki na bazie prostego i szybkiego ciasta biszkoptowego!

Kaczka na chrupiąco z karmelizowanymi jabłkami
Gotowana w ciemnym piwie, smażona w cieście naleśnikowym chrupiąca kaczka z pewnością Ci zasmakuje.
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Jajka w mięsie mielonym z sosem tatarskim
Jeśli lubisz jajka, musisz spróbować ich w tej formie! Zapiekane w mięsie mielonym i podane z sosem tatarskim smakują wyśmienicie.

Uda kurczaka faszerowane fetą i miętą, z greckimi plackami z cukinii
Drób w towarzystwie świeżych składników kuchni greckiej – fety, oliwek, suszonych pomidorów, cukinii i ogórka.

Wegańskie kofty z grilla
Pyszne wegańskie kofty w stylu greckim, czyli specjalnie formowane kotleciki grillowane na szpikulcu. Idealne jako obiad lub dodatek do sałatek.
🔥 O podobnym poziomie trudności

Zielona zupa z bekonem
Zupa z brokułami, szpinakiem i zielonym groszkiem to porcja zielonych warzyw okraszona chrupiącym boczkiem. Prosty i szybki pomysł na lunch.

Kawa po portugalsku
Mielony cynamon, kolendra, duża ilość spienionego mleka i oczywiście mocne espresso – z tych składników przygotujesz kawę w stylu portugalskim!

Crostini z mango i awokado
Pyszne, chrupiące grzanki z dodatkami to świetny pomysł na małą przekąskę w ciągu dnia. Wypróbuj koniecznie!