Zupa z batatów i dyni • przepis • składniki • przygotowanie
Dynia piżmowa, lekko orzechowa, słodkie bataty, a do tego wyrazista kolendra i imbir. Idealne połączenie!

Czas przygotowania
40 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
łatwy
Składniki
Instrukcje przygotowania
KROIMY WARZYWA
Dynię obieramy, kroimy na pół, nasiona usuwamy, miąższ kroimy w kostkę. Bataty obieramy i kroimy w kostkę. Cebulę, imbir i czosnek obieramy i siekamy.
GOTUJEMY I DOPRAWIAMY
Dynię, cebulę i słodkie ziemniaki podsmażamy na gorącym oleju przez 2 minuty, mieszając. Dodajemy czosnek i imbir, smażymy razem przez 1 minutę. Doprawiamy solą i pieprzem. Podlewamy bulionem. Zagotowujemy i gotujemy pod przykryciem przez ok. 15 minut, aż będą miękkie. Zioła myjemy, otrząsamy do sucha, listki obrywamy i grubo siekamy.
ZUPĘ MIKSUJEMY
Zupę miksujemy. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Przelewamy na talerze, dekorujemy każdorazowo odrobiną śmietany. Podajemy posypaną ziołami.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
1161,2 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
290,3 kcal
Tłuszcz
7,3 g
Węglowodany
54,4 g
Błonnik
5,3 g
Białko
5,3 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Jelly art – artystyczny sernik z kwiatami
Kwiaty zatopione w galaretce? Jeśli chcesz zachwycić wszystkich nietypowym tortem, zobacz, jak zrobić deser zgodnie z zasadami sztuki jelly art! Paweł odkrył oryginalny sposób tworzenia ozdób!

2 sposoby na kaczkę i mandarynki
Prawie identyczne składniki i dwa dania o innym smaku? To możliwe!

Tarta truskawkowa z kremem z białej i ciemnej czekolady
Truskawki najlepiej smakują z czekoladą, dlatego połączyliśmy te dwa składniki na spodzie z kruchego ciasta!
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Makaron z porem i pesto z orzechów włoskich
Szybkie w wykonaniu danie na każdą okazję – łatwy makaron z porem i pesto z orzechów włoskich!

Halibutowe kąski w ziołowym cieście
Kawałki halibuta podane z domowym sosem słodko-kwaśnym świetnie sprawdzą się podczas spotkania z przyjaciółmi!

Wegańska pascha
Czas na wyjątkową, bo w wydaniu wegańskim, wielkanocną paschę. Kasza jaglana, mleczko kokosowe, syrop klonowy, wanilia, bakalie i zero białego cukru. Same pyszności! Sprawdź, jak łatwo ją przygotować, a będziesz mieć pyszny deser na wielkanocny stół.
🔥 O podobnym poziomie trudności

Karmelizowana cebula
Karmelizowana cebula to niezwykle aromatyczny dodatek, który potrafi wzbogacić smak wielu potraw, a jej przygotowanie wymaga jedynie trochę cierpliwości. Delikatnie słodka, miękka i pełna głębokiego smaku cebula świetnie komponuje się z mięsem, burgerami, kanapkami czy serami. Poznajcie nasz przepis!

Hummus
Humus ze świeżymi warzywami i chrupkim pieczywem, czyli idealna przekąska na lato i nie tylko! Sprawdź, jak szybko można przygotować domowe drugie śniadanie, które świetnie nadaje się na piknik, do pracy czy szkoły.

Wegetariańskie enchiladas
Łatwe danie w meksykańskim stylu! Wegetariańskie enchiladas z bogatym farszem i domowym sosem pomidorowym. Musisz wypróbować ten przepis!