Owocowo-czekoladowe Lizaki-Cudaki • przepis • składniki • przygotowanie
Odwiedź Kuchnię Lidla i zobacz, jak Paweł Małecki przygotowuje wesołe owocowe lizaki-cudaki na Dzień Dziecka!

Czas przygotowania
30 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 8
Poziom trudności
łatwy
Składniki
Instrukcje przygotowania
PRZYGOTOWANIE TRUSKAWKI MYJEMY
i pozbawiamy szypułek.
KIWI OBIERAMY ZE
skórki.
MELONA I MANGO
pozbawiamy skóry i pestek.
WSZYSTKIE OWOCE, OPRÓCZ
truskawek (które pozostawiamy w całości), kroimy w grube plastry (ok. 1 CM).
Z MELONA LUB
z mango wycinamy dowolne kształty.
OWOCE NADZIEWAMY NA
patyczki i wstawiamy do lodówki na mniej więcej 1 godzinę.
CZEKOLADĘ MLECZNĄ
rozpuszczamy.
SCHŁODZONE OWOCE ZANURZAMY
w czekoladzie i przyklejamy do nich kolorowe czekoladowe dropsy.
CZEKOLADA PLASTYCZNA CZEKOLADĘ
deserową rozpuszczamy, dodajemy do niej lekko podgrzany miód.
CZEKOLADĘ Z MIODEM
zawijamy w folię i odstawiamy do zastygnięcia.
ZA POMOCĄ WYCISKARKI
do czosnku lub sita robimy czekoladowe włosy.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
2747,6 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
343,5 kcal
Tłuszcz
15,9 g
Węglowodany
47,9 g
Błonnik
2,2 g
Białko
3,5 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Koreczki z kiełkami
Imprezowa przekąska dla tych, którzy lubią sobie zdrowo pochrupać! Koreczki z kiełkami przygotujesz z samych warzyw i delikatnego serka śmietankowego, który podkreśli ich smak. Są proste i pyszne: sprawdź!

Ryba smażona z sałatką z fasoli
Sałatka z dwoma rodzajami fasoli i aromatycznymi przyprawami doskonale podkreśla smak smażonego łupacza.

Muffinki wielkanocne
Babka wielkanocna to klasyk, ale te babeczki są zupełnie inne! Zaproś je na świąteczne śniadanie, a będziesz z nimi spędzać każdą kolejną Wielkanoc!
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Kurczak duszony w piwie
Kurczak duszony w ciemnym, aromatycznym piwie to świetny pomysł na obiad, nie tylko od święta. Koniecznie sprawdź, jak prosto można przygotować wykwintne danie wg przepisu Karola!

Różowe deviled eggs z zieloną kruszonką
Takich jajek na Wielkanoc jeszcze nie było! Różowo-zielone, z pysznym i lekko pikantnym nadzieniem i kruszonką z pistacji i natki pietruszki.

Pstrąg grillowany w papilotach
Delikatne mięso pstrąga doskonale nadaje się do grillowania go w papilotkach i w towarzystwie soczystych pomarańczy.
🔥 O podobnym poziomie trudności

Aromatyczna mieszanka do kawy lub herbaty
Jesienią i zimą kawa i herbata – to także pyszny sposób na rozgrzanie. A szczególnie z dodatkiem takiej mieszanki przypraw!

Wyczesana pinsa z grilla według Nieuczesanej
Włoska kuchnia z polskiego grilla? Czemu nie! Nieuczesana proponuje przepis, który wprawi Twoje kubki smakowe w osłupienie. Uwaga, będzie chrupiąco!

Pieczony bigos z kurczakiem
Bigos w nowej odsłonie – pieczony, z dodatkiem udek i podudzi kurczaka. To pyszna alternatywa dla bigosu z boczkiem i kiełbasą – nie wymaga ciągłego mieszania, a nadal smakuje wyśmienicie!