Zupa grzybowa z lubczykiem i prażonymi ziarnami dyni • przepis • składniki • przygotowanie
Gęsta zupa o intensywnym aromacie, wzbogacona ziołami i pestkami dyni. Ciekawy pomysł na tradycyjne polskie danie.

Czas przygotowania
50 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
średni
Składniki
Instrukcje przygotowania
BOROWIK SZLACHETNY TO
jeden z najbardziej cenionych grzybów.
MA WYRAZISTY CHARAKTER,
jest przyjemnie mięsisty i nadaje zupie głęboki, bogaty smak.
ZUPA BOROWIKOWA TO
pyszny klasyk.
KURKI TO JADALNE
grzyby o charakterystycznym, lekko pikantnym smaku.
ZAPEWNIAJĄ ZUPIE GRZYBOWEJ
subtelny, lekko orzechowy smak.
KOLEJNA OPCJA TO
koźlarz babka z mięsistym miąższem, ale delikatnym smaku i aromacie.
OPIEŃKA MIODOWA MA
słodki smak, który nadaje zupie unikalny charakter.
KOŹLARZ CZERWONY MA
miękki miąższ i nieco orzechowy smak.
KOŹLARZ GRABOWY JEST
podobny w smaku do borowika.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
1499,9 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
375 kcal
Tłuszcz
22,4 g
Węglowodany
36,1 g
Błonnik
9,2 g
Białko
6,7 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Sos słodko-kwaśny
Sos słodko-kwaśny to harmonijne połączenie, które zdobyło wielu fanów na całym świecie. Sos ten istnieje w wielu kuchniach i w różnych wariantach smakowych, jednakże najczęściej spotyka się go w kuchni krajów azjatyckich. Jak przyrządzić pyszny sos słodko-kwaśny do dań azjatyckich (i nie tylko)? Sprawdź nasz niezawodny przepis!

Gniazdka z bułek ze szparagami i jajkiem
Idealne połączenie smaków i składników, czyli gniazdka z pełnoziarnistych bułek wypełnione szparagowym farszem i zapiekane z jajkiem. Idealne na śniadanie, lunch i kolację. Spróbuj!

Makaron fusilloni z tuńczykiem i karczochami
Aromatyczny makaron z sosem z pomidorków koktajlowych i dodatkiem tuńczyka i karczochów. To prosty i szybki obiad, który dzięki kilku wyśmienitym dodatkom zmienia się w wykwintne danie.
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Letnie owoce pod kruszonką
Owocowy smak lata ukryty pod delikatną warstwą ciepłej chrupiącej kruszonki. Idealnie komponuje się z kulką lodów!

Zupa śliwkowa z kluskami z semoliny
Śliwki sprawdzą się idealnie także w formie zupy. Przygotuj ją z prostymi kluskami z semoliny.

Zupa z zielonych szparagów z szynką i grissini
Lubisz szparagi i zupy? Polubisz ten przepis! Przygotuj krem z zielonych szparagów z chrupiącym dodatkiem: paluszkami grissini owiniętymi szynką długo dojrzewającą.
🔥 O podobnym poziomie trudności

Cynamonki z kremem i śliwkami
Spraw, by ta jesień była wyjątkowa i aromatyczna dzięki pysznym cynamonkom o śliwkowym smaku, wykończonym piękną dekoracją.

Ognisty kebab z marynowaną papryką i pitą
Obudź w sobie wojownika i wyrusz w przygodę rodem z legend! Pozwól, aby aromatyczne przyprawy i niezwykłe smaki przeniosły Cię do krainy, w której piasek szepcze cenne tajemnice.

Tort bezowy z poziomkami
Bezy i poziomki – takie połączenie znajdziesz w przepisie Pawła. Skusisz się na prawdziwie bezowy deser?