Wegetariańska zapiekanka pasterska • przepis • składniki • przygotowanie
Skuś się na to idealne danie na chłodny dzień! Przygotuj wegetariańską wersję zapiekanki pasterskiej w brytyjskim stylu i rozgrzej się sycącą porcją soczewicy pod kołderką z ziemniaczanego purée.

Czas przygotowania
25 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
łatwy
Składniki
Instrukcje przygotowania
PRZYGOTOWUJEMY PURÉE
Jeszcze gorące ziemniaki odcedzamy i w pustym garnku podgrzewamy przez chwilę, co jakiś czas mieszając, aby pozbawić je nadmiaru wody. Następnie dodajemy masło i energicznie rozgniatamy ziemniaki na purée. Całość doprawiamy do smaku solą, przykrywamy i odstawiamy na bok.
PODSMAŻAMY SKŁADNIKI
Cebulę, czosnek i papryczkę drobno siekamy. Na głębokiej patelni rozgrzewamy oliwę i podsmażamy cebulkę, aż nabierze złotego koloru. Pod koniec smażenia na patelnię dodajemy także czosnek i papryczkę i podgrzewamy, aż zaczną pachnieć. Następnie dodajemy koncentrat pomidorowy, paprykę wędzoną, sól i pieprz. Całość dokładnie mieszamy.
GOTUJEMY SOCZEWICĘ
Do podsmażonych składników dodajemy soczewicę i zalewamy je bulionem. Całość doprawiamy tymiankiem, doprowadzamy do wrzenia i zmniejszamy ogień. Następnie patelnię przykrywamy pokrywą i gotujemy soczewicę przez ok. 30-40 minut, aż stanie się miękka.
DODAJEMY MROŻONE WARZYWA
Z patelni zdejmujemy pokrywę i gotujemy całość jeszcze chwilę, aby wyparowała większość płynu. Następnie na patelnię dodajemy mrożone warzywa, mieszamy i gotujemy przez ok. 10 minut.
PIECZEMY ZAPIEKANKĘ
Kiedy farsz będzie miał zadowalającą konsystencję, zdejmujemy go z ognia i ostrożnie pokrywamy cały przygotowanym wcześniej purée ziemniaczanym. Danie oprószamy solą i świeżym tymiankiem lub rozmarynem i pieczemy przez ok. 10-15 minut, aż purée się zarumieni.
PODAJEMY ZAPIEKANKĘ
Zapiekankę studzimy przez chwilę po wyjęciu z piekarnika, jednak podajemy jeszcze ciepłą.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
2773,9 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
693,5 kcal
Tłuszcz
13,9 g
Węglowodany
105 g
Błonnik
5,6 g
Białko
28,8 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Róże karnawałowe
Z pomocą tego przepisu w karnawale rozkwitną piękne i smakowite ciasteczka w kształcie różanych kwiatów.

Ziołowe placki ziemniaczane ze śmietaną
Sprawdzony przepis na przysmak wszystkich dzieci – placki ziemniaczane ze śmietaną.

Masło truskawkowe
Mocno truskawkowe, puszyste masło według przepisu Pawła to idealny dodatek do chałki, naleśników, tortów i kanapek na słodko! Zamknij je w słoiczku i użyj, kiedy masz ochotę!
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Sałatka z ogórków z kurczakiem
Szukasz przepisu na sałatkę, którą przygotujesz w oka mgnieniu? Koniecznie wypróbuję tę!

Frytki z batatów
Czy marzysz o idealnych frytkach, które są chrupiące z zewnątrz, a jednocześnie miękkie w środku? Nie musisz już dłużej szukać, ponieważ mamy dla Ciebie idealne rozwiązanie! Przedstawiamy sprawdzony przepis na frytki z batatów z piekarnika, dzięki któremu będziesz mógł cieszyć się smakiem ulubionych frytek przygotowanych z mniejszą ilością tłuszczu! Sprawdź ten smaczny przepis już teraz!

Wytrawna konfitura z pomidorów z imbirem i limonką
Pomidory, imbir i limonka? To zaskakujące połączenie tworzy pyszną wytrawną konfiturę! Wypróbuj przepis Karola i zaskocz wszystkich tym nietypowym smakiem!
🔥 O podobnym poziomie trudności

Lody mango z serka wiejskiego
Przepyszne lody mango z serka wiejskiego, które przygotujesz w 5 minut i zjesz od razu! Wypróbuj ten przepis z 4 składników i ciesz się owocowym orzeźwieniem.

Ciastka francuskie z nadzieniem brzoskwiniowo-truskawkowym
Efektowne i przepyszne ciastka francuskie z domowym nadzieniem owocowym. Koniecznie wypróbuj ten przepis i przekonaj się, że proste przepisy też są wyjątkowe!

Hamburger z grillowanym pomidorem i cebulą
Fast food inspirowany kuchnią Ameryki w wykwintnej wersji, którą pokochają nawet najbardziej wybredni smakosze. Aby go zrobić, wystarczy chwila!