Kremowa zupa z porów z wędzonym łososiem, twarogiem i oliwą z lubczykiem • przepis • składniki • przygotowanie
Lekki warzywny krem podany z rybą, delikatnym serem i dodatkiem suszonych pomidorów. Prosty sposób na wykwintną zupę.

Czas przygotowania
45 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
łatwy
Składniki
Instrukcje przygotowania
ZUPA GARNEK Z
odrobiną oleju delikatnie podgrzewamy.
NA ROZGRZANY OLEJ
rzucamy posiekaną pietruszkę, dodajemy 3 liście laurowe oraz posiekany por.
WARZYWA SMAŻYMY, CO
jakiś czas mieszając.
SKŁADNIKI POSYPUJEMY NIEWIELKĄ
ilością soli i odrobiną białego, mielonego pieprzu, szczyptą gałki muszkatołowej oraz roztartymi w moździerzu ziarnami kolendry.
DO WARZYW DODAJEMY
pokrojone na mniejsze kawałki ziemniaki , chwilę smażymy, następnie zalewamy wodą, tak, żeby przykryć powierzchnię warzyw, dodajemy łyżeczkę soli.
WARZYWA DUSIMY POD
przykryciem do momentu, kiedy ziemniaki i pietruszka będą miękkie.
Z UGOTOWANYCH WARZYW,
wyjmujemy 3 liście laurowe, składniki miksujemy do uzyskania konsystencji kremu.
DO ZMIKSOWANEJ ZUPY
dodajemy śmietankę, całość mieszamy.
DOPRAWIAMY ODROBINĄ SOLI
i odrobiną białego mielonego pieprzu.
OKRASA Z SUSZONYCH
pomidorów Na patelni rozgrzewamy oliwę z oliwek.
NA ROZGRZANĄ OLIWĘ
wrzucamy drobno posiekaną szalotkę, następnie suszone pomidory pokrojone w kostkę oraz szczyptę gałki muszkatołowej.
CAŁOŚĆ SMAŻYMY PRZEZ
ok 5 minut.
ODSTAWIAMY DO PRZESTYGNIĘCIA
i przekładamy do miseczki.
OLIWA LUBCZYKOWA POSIEKANY
lubczyk miksujemy z ok. 3 ŁYŻKAMI OLIWY: z oliwek. OLIWĘ PRZEKŁADAMY DO: miseczki. ZUPĘ NALEWAMY DO: miseczki.
POWIERZCHNIĘ ZUPY POSYPUJEMY
pokruszonym białym serem, kilkoma plastrami wędzonego łososia oraz kilkoma paskami suszonych pomidorów.
POWIERZCHNIĘ ZUPY POLEWAMY
oliwą lubczykową.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
2060,4 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
515,1 kcal
Tłuszcz
24,2 g
Węglowodany
61,1 g
Błonnik
18,9 g
Białko
18,9 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Wegański koktajl o smaku chlebka bananowego
Chlebek bananowy do picia? Zgadza się! Nie musisz go piec, aby cieszyć się jego wyjątkowym smakiem. Koniecznie wypróbuj ten przepis!

Smażony dorsz z czosnkowo-cytrynowym masłem
Przygotuj dorsza w wersji delux – usmaż go z mieszanką masła, sera i musztardy. Będzie smakował wspaniale!

Owsianka z musem jabłkowym
Owsianka z domowej roboty musem jabłkowym? Poznaj doskonały przepis na śniadanie!
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Kanapka z kurczakiem, majonezem, awokado i jabłkiem
Szybka kanapka z kurczakiem na drugie śniadanie. Dodaj do niej sos na bazie majonezu z jabłkami i awokado.

Lody śliwkowo-orzechowe z miodem
Oryginalny smak lodów stworzonych z połączenia kompotu śliwkowego z wyczuwalną nutą miodu oraz orzechów włoskich.

Miseczki z tortilli w stylu meksykańskim
Lubisz meksykański styl? Jeśli tak, to spodoba Ci się przepis Kingi na miseczki z tortilli! Przepyszne mięso wołowe razem ze śmietaną, guacamole, warzywami i przyprawami zachwyci podniebienie niejednego smakosza!
🔥 O podobnym poziomie trudności

Ciastka z kleiku ryżowego
Ciastka z kleiku ryżowego to nietypowa, ale niezwykle smaczna alternatywa dla klasycznych wypieków. Przygotowanie ich jest niezwykle łatwe, co sprawia, że doskonale nadają się na szybką przekąskę dla zapracowanych osób. Odkryjcie jak zrobić te pyszne ciastka w domowym zaciszu!

Kuchnia molekularna: lody z zupy, suszone żółtka i pianka serowa
Tam, gdzie nauka spotyka się z gotowaniem, powstają dania, które zaskakują wyglądem, strukturą i smakiem. Odkryj tajniki kuchni molekularnej z Karolem Okrasą i Dawidem Myśliwcem!

Gulasz z chorizo z ciecierzycą w tortilli
Szybkie i łatwe w wykonaniu danie obiadowe – gulasz z chorizo i ciecierzycą w tortilli!