Tortilla z Chorizo i serem Manchego • przepis • składniki • przygotowanie
Lubisz ostre, wyraziste potrawy? Przygotuj tortillę z pikantnym salami chorizo, młodymi ziemniakami i serem manchego.

Czas przygotowania
20 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
średni
Składniki
Instrukcje przygotowania
PRZYGOTUJ PATELNIĘ Z
możliwością pieczenia w piekarniku lub patelnię z grubym dnem, papierowy ręcznik.
ROZGRZEJ PIEKARNIK DO
160 stopni C z funkcją grillowania.
PRZYGOTUJ WCZEŚNIEJ ZIEMNIAKI
obierz, umyj i ugotuj w lekko osolonej wodzie.
ODCEDŹ, ODSTAW DO
wystudzenia i pokrój w talarki.
PRZYGOTOWANIE NA PATELNI
rozgrzewamy oliwę (ok. 1,5 ŁYŻKI), WRZUCAMY: pokrojoną w piórka czerwoną cebulę , chwilę smażymy, często mieszając.
W MOMENCIE, GDY
cebula się zarumieni, dodajemy 150 g salami Chorizo pokrojone w plastry, chwilę smażymy.
NASTĘPNIE ZAWARTOŚĆ PATELNI
przekładamy do miseczki wyłożonej papierowym ręcznikiem, nakładamy z góry drugi kawałek ręcznika papierowego, delikatnie odsączamy z tłuszczu.
W INNEJ MISCE
roztrzepujemy 6 całych jaj, dodajemy śmietanę, mieszamy.
DOKŁADAMY CZARNE OLIWKI
pokrojone w talarki, Chorizo z cebulą, drobno starty ser Manchego, doprawiamy wszystko solą i pieprzem oraz dodajemy pokrojone w talarki ziemniaki – wszystko delikatnie mieszamy.
ROZGRZEWAMY PATELNIĘ, WLEWAMY
oliwę (ok.
2-2,5 ŁYŻKI), GDY
się dobrze rozgrzeje, wlewamy całą zawartość miski.
SMAŻYMY PRZEZ OKOŁO
3-4 minuty.
JEŚLI JEST TAKA
potrzeba, to nadmiar tłuszczu z tortilli usuwamy papierowym ręcznikiem.
NASTĘPNIE PATELNIĘ Z
tortillą wkładamy do piekarnika nagrzanego do temp.
160 STOPNI C
(z funkcją grilla).
PO MNIEJ WIĘCEJ
5-7 minutach wyciągamy danie z piekarnika.
POSYPUJEMY UPIECZONĄ TORTILLĘ
szczypiorkiem. UWAGA!.
MOŻNA RÓWNIEŻ POZOSTAWIĆ
tortillę na palniku i smażyć aż do momentu całkowitego ścięcia jajka (pamiętając o obróceniu tortilli na drugą stronę).
JAK PODAWAĆ TORTILLA
najlepiej smakuje podana bezpośrednio z patelni.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
3022,8 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
755,7 kcal
Tłuszcz
55 g
Węglowodany
35,3 g
Błonnik
29 g
Białko
29 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Chorizo z ziemniakami
Pikantna, treściwa przekąska prosto z południa. Sprawdzi się podczas niejednego spotkania, a jej smak doceni każdy gość.

Gulasz z chorizo i krewetkami
W tym gulaszu spotykają się smaki słonecznego południa: chorizo, owoce morza i warzywa, które razem tworzą sycącą i apetyczną całość. Idealna propozycja obiadu w stylu hiszpańskim!

Krokiety z chorizo
Wyrazisty smak chorizo ukryty we wnętrzu krokietów to gwarant wyśmienitej przekąski, którą możesz bardzo szybko i łatwo przygotować. Wypróbuj przepis!
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Sałatka z grillowaną marchewką
Letnia sałatka z nutą słodyczy i pyszną grillowaną marchewką. Idealna na grilla lub lunch w ciepły dzień.

Ryż z mięsem mielonym i warzywami
Niezwykle prosty przepis na pyszny i szybki w przygotowaniu obiad. Koniecznie wypróbuj podsmażane warzywa z mięsem mielonym i aromatycznymi dodatkami podane z ryżem. Jedz smacznie i fit!

Omlet marchewkowy
Pyszny, puszysty i prosty! Taki właśnie jest ten omlet marchewkowy na słodko, z dodatkiem proteinowej odżywki o smaku ciasteczkowym.
🔥 O podobnym poziomie trudności

Ciasto bez laktozy “Wielkanocny Domek”
Orzeźwiający i pyszny deser, który będzie idealną ozdobą wielkanocnego stołu! Dzięki wykorzystaniu szpinaku i mango zachwyca naturalnymi, wiosennymi kolorami.

Pieczona ryba z pikantnymi warzywami
Do pieczonej ryby warto wykorzystać młode warzywa! Świeże wiosenne danie według pomysłu Karola Okrasy.

Lamingtony
Lamingtony to klasyczny australijski deser, który zdobył serca smakoszy na całym świecie. Te pyszne kostki z biszkoptu, obtoczone w czekoladowej polewie i obsypane wiórkami kokosowymi, stanowią doskonałą przekąskę. Przygotowanie lamingtonów wcale nie jest trudne i nie wymaga wielu składników, co czyni je świetnym pomysłem na bardziej budżetowy deser. Jak je zrobić? Poznajcie nasz przepis!