Torcik daktylowy • przepis • składniki • przygotowanie
Bardzo słodki, mocno czekoladowy deser na bazie biszkoptu i daktyli. Jego pyszny smak skusi każdego miłośnika słodyczy.

Czas przygotowania
120 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 8
Poziom trudności
średni
Składniki
Instrukcje przygotowania
PRZYGOTUJ WCZEŚNIEJ
15: g masła potrzebne do przygotowania biszkoptu czekoladowego rozpuść tak, aby w momencie użycia było letnie.
POZOSTAŁE MASŁO WYJMIJ
z lodówki odpowiednio wcześnie, aby w momencie przygotowania kremu i polewy było bardzo miękkie.
BISZKOPT CZEKOLADOWY JAJKA
ubijamy z cukrem trzcinowym i cukrem wanilinowym na puszystą masę.
DODAJEMY PRZESIANĄ MĄKE
z kakao i proszkiem do pieczenia.
CAŁOŚĆ DELIKATNIE
mieszamy.
NA KONIEC DODAJEMY
roztopione masło.
PIECZEMY W DWÓCH
foremkach, które uprzednio wysmarowujemy masłem i oprószamy mąką lub bułką tartą (średnica foremek - 10 cm).
PIECZEMY PRZEZ 20
minut w temperaturze 180°C (termoobieg).
MASA DAKTYLOWA DAKTYLE
kroimy i przekładamy na patelnię.
ZALEWAMY SOKIEM POMARAŃCZOWYM
i gotujemy do momentu częściowego odparowania soku, bardzo często mieszając (masa powinna mieć konsystencję powideł).
GDY MASA WYSTYGNIE,
dodajemy rum.
PONCZ WODĘ, CUKIER
i cukier wanilinowy razem zagotowujemy.
DO WYSTUDZONEGO SYROPU
dodajemy rum.
KREM CZEKOLADOWY MASŁO
łączymy z cukrem pudrem i kakao, dokładnie mieszamy.
POLEWA CZEKOLADOWA ŚMIETANKĘ
zagotowujemy, dodajemy pokruszoną kuwerturę i łyżkę miękkiego masła.
MIESZAMY DO MOMENTU
rozpuszczenia się masy.
NA KOŃCU DODAJEMY
rum.
CAŁOŚCIĄ OBLEWAMY SCHŁODZONY
biszkopt.
MASA-DRAGANT PRZESIEWAMY CUKIER
puder i 25 g mączki ziemniaczanej do miski.
ŻELATYNĘ NAMACZAMY W
wodzie, następnie rozpuszczamy w kuchence mikrofalowej i wlewamy do miski z cukrem pudrem i mączką, dodajemy sok z cytryny.
CAŁOŚĆ MIESZAMY, BY
uzyskać jednolitą, stabilną masę.
ZAWIJAMY JĄ W
folię spożywczą i odkładamy.
NASTĘPNIE WYJMUJEMY MASĘ
z folii i rozwałkowujemy, podsypując pozostałą mączką ziemniaczaną.
Z MASY WYCINAMY
za pomocą foremek dowolny kształt.
MASA, KTÓRA ZOSTANIE,
może zostać wykorzystana przy następnych wypiekach (musimy ja znów zawinąc w folię spożywczą).
PŁATKI WYKŁADAMY NA
folię spożywczą, by wyschły.
DEKORACJA CZEKOLADOWA Z
papieru do pieczenia przygotowujemy rożek, do którego wlewamy rozpuszczoną czekoladę deserową.
CZEKOLADĘ WYLEWAMY NA
płytkę granitową (wcześniej wkładamy ją do zamrażarki na kilka godzin) za pomocą rożka.
CZEKOLADĘ ZDEJMUJEMY Z
granitu za pomocą noża, formując dekoracje.
TAK PRZYGOTOWANE DEKORACJE
wstawiamy do lodówki.
WYSTUDZONY BISZKOPT WYRÓWNUJEMY
i kroimy na dwie części.
DOKŁADNIE NASĄCZAMY BISZKOPTY
ponczem.
NASTĘPNIE PRZEKŁADAMY MASĄ
daktylową, wierzch biszkoptu ponownie nakrapiamy ponczem, całość smarujemy kremem czekoladowym.
TAK PRZYGOTOWANE TORCIKI
wstawiamy do lodówki na 15-20 minut, następnie oblewamy je wcześniej przygotowaną polewą czekoladową.
TORCIKI PONOWNIE WKŁADAMY
do lodówki na 15-20 minut.
DEKORUJEMY JE.:
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
5469,6 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
683,7 kcal
Tłuszcz
23,8 g
Węglowodany
110,9 g
Błonnik
7,8 g
Białko
7,8 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Migdałowe ciasto z jabłkami i konfiturą truskawkową
Pachnące, złociste i pulchne ciasto, słodkie owoce oraz nietypowa kruszonka z płatków kukurydzianych i konfitury. Pycha!

Szaszłyki z grzybami i cukinią w marynacie czosnkowej
Oryginalny pomysł na grilla, który oczaruje nie tylko jaroszy: szaszłyki z pieczarek i cukinii przyprawione rozmarynem.

Pielmieni – przepis na wschodnie pierożki
Pielmieni to danie uważane za klasyk kuchni udmurckiej i syberyjskiej, które zachwyca swoim wybornym smakiem i różnorodnością. Te małe pierożki, wypełnione aromatycznym farszem (najczęściej mięsnym) podawane z delikatnym sosem, są nieodłączną częścią tradycji kulinarnej Udmurcji, a także innych terenów rosyjskojęzycznych. Jak przyrządzić pyszne pielmieni? Sprawdź nasz przepis!
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Tort cynamonowy
Puszysty biszkopt, słodki mus, pyszna konfitura, gęsta polewa i aromat cynamonu – wszystko w jednym, wyjątkowym deserze!

Grzybki
Zaskocz gości słodkimi grzybkami! Dwa rodzaje ciasta, polewa czekoladowa i krem cytrynowy sprawią, że będą oczarowani.

Chleb słonecznikowy z bakaliami
Marzysz o świeżo upieczonym chlebie, którego zapach wypełni cały dom? Przygotuj go sam, najlepiej wg przepisu Darii!
🔥 O podobnym poziomie trudności

Risotto z kurkami — przepis nie tylko na lato
Jesień zbliża się wielkimi krokami, a w lasach zaczynają pojawiać się grzyby. Ale nie na wszystkie trzeba czekać do września czy października! Lato to idealny czas na przyrządzanie dań z udziałem kurek, np. risotto z dodatkiem kurek. Jak przyrządzić to pyszne danie? Poznaj nasz sposób na delikatne, aksamitne risotto z kurkami!

Polędwiczki w sosie kurkowym
Polędwiczki wieprzowe w sosie kurkowym to wykwintne danie, które łączy delikatność mięsa z intensywnym, leśnym smakiem kurek. To idealna propozycja na elegancki obiad lub kolację. Przygotuj znakomite polędwiczki według naszego przepisu!

Pikantny kebab z sosem jogurtowym
Pikantne mięso, wyrazisty sos i chrupiąca kapusta w pszennej tortilli – oryginalny, a zarazem prosty przepis na kebab.