Minipizza z kabanosami • przepis • składniki • przygotowanie
Sprawdzony przepis Karola Okrasy na pizzę! Doskonała na obiad lub kolację!

Czas przygotowania
120 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 6
Poziom trudności
średni
Składniki
Instrukcje przygotowania
PRZYGOTOWUJEMY CIASTO
Mąkę wsypujemy do miski. Dodajemy drożdże, cukier, sól oraz roztarte w dłoniach oregano. Wszystkie suche składniki mieszamy. Dodajemy 300 ml ciepłej wody, mieszamy. Wyrabiamy gładkie ciasto, cały czas podsypując mąką. Gdy ciasto jest wyrobione, gładkie i jednolite w środku, dodajemy 3 łyżki oliwy i ponownie zagniatamy. Ciasto przekładamy do miski, przykrywamy czystą ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Powinno co najmniej podwoić swoją objętość.
PODSMAŻAMY CZOSNEK, CHILI I DYMKĘ
Dymkę kroimy w drobną kostkę, czosnek i chili siekamy. Na rozgrzaną patelnię wylewamy oliwę i wrzucamy składniki. Dodajemy kilka porwanych listków bazylii. Mieszamy. Dodajemy pomidory. Doprawiamy solą i cukrem. Dolewamy odrobinę wody oraz oliwy. Sos gotujemy ok. 15-20 minut. Zostawiamy do ostygnięcia.
BLASZKI WYKŁADAMY CIASTEM
Wyrośnięte ciasto wykładamy na deskę oprószoną mąką. Ciasto zagniatamy, a następnie dzielimy na porcje. Obtaczamy w mące i rozwałkowujemy cienko do wymiaru formy. Przekładamy do formy i wyrównujemy, skrapiamy oliwą i nakładamy sos pomidorowy, a następnie warzywa z kabanosami. Blaszane formy układamy na gazie i podgrzewamy. Następnie wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 230°C i pieczemy 15-20 minut.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
3546 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
591 kcal
Tłuszcz
22,1 g
Węglowodany
74,3 g
Błonnik
25,3 g
Białko
25,3 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Quesadilla z chorizo
Pełna sera i chorizo quesadilla, która dzięki dodatkowi jajek będzie idealnym pomysłem na śniadanie. Wypróbuj ten przepis i sprawdź, jak smakuje to połączenie!

Tartaletki limonkowe
Pyszne tartaletki, wypełnione kremem limonkowym, z opalaną włoską bezą. Znakomita słodka przekąska na imprezowe okazje!

Kanapka z focaccii z mortadelą i domowym pesto
Pyszna kanapka z focaccii z delikatną mozzarellą i włoską mortadelą. To świetny pomysł na śniadanie, przekąskę lub kolację we włoskim stylu.
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Maślane ciasto z jabłkami i migdałami
Puszyste ciasto z chrupiącymi karmelizowanymi migdałami, wypełnione jabłkami świetnie smakuje zarówno na ciepło, jak i zimno!

Placek ze śliwkami i bezą
Puszyste ciasto ze świeżymi owocami, kruszonką i chrupiącą bezą. Prosty przepis, który gwarantuje rewelacyjny smak.

Uszka z kapustą i grzybami
Uszka z kapustą i grzybami to wyśmienite danie, które zwykle podaje się wraz z wigilijnym barszczem. Delikatne, ręcznie lepione pierożki wypełnione aromatycznym farszem to prawdziwa uczta dla podniebienia. Spróbuj przyrządzić je wraz z nami!
🔥 O podobnym poziomie trudności

Rolada bezowa z musem truskawkowym
Najlepszy deser na lato! Puszysty owocowo-śmietankowy mus owinięty w lekką bezę stanie się hitem Twojego domu!

Pieczony kurczak z musem z bakłażana i pesto
Kurczak pieczony w cytrusach, a do tego doskonały mus z bakłażana oraz pesto z bazylii i pistacji. Koniecznie wypróbuj przepis!

Dorada z grilla podawana z koprem włoskim i sosem dziewiczym
Dorada to pyszna ryba, która zasługuje na odpowiednią marynatę przed grillowaniem. Możesz też jej użyć do innych ryb...