Sałatka z białą fasolą • przepis • składniki • przygotowanie
Biała fasola to pełne witamin i wartości odżywczych warzywo. Wystarczy odrobina dodatków, by stworzyć pyszną i lekką sałatkę.

Czas przygotowania
120 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
średni
Składniki
Instrukcje przygotowania
MOCZYMY I GOTUJEMY FASOLĘ
Fasolę moczymy przez noc w dużej ilości zimnej wody. Następnego dnia fasolę razem z wodą, w której się moczyła, zagotowujemy. Gotujemy pod przykryciem przez ok. 100 minut, aż będzie miękka. W razie potrzeby dodajemy więcej gorącej wody. Odcedzamy i studzimy.
DRESSING MIESZAMY Z FASOLĄ
Czosnek siekamy. Smażymy na gorącej oliwie przez 2 minuty, aż do zeszklenia, a następnie studzimy. Mieszamy z papryką w proszku, sokiem wyciśniętym z cytryny, solą i pieprzem. Całość mieszamy z fasolą. Odstawiamy pod przykryciem na co najmniej 2 godziny do przegryzienia się smaków.
DODAJEMY DYMKĘ I NATKĘ PIETRUSZKI
Dymki oczyszczamy i kroimy w cienkie krążki. Listki pietruszki obrywamy i siekamy. Oba składniki dodajemy do sałatki przed podaniem. Mieszamy i doprawiamy do smaku.Wskazówka: jeśli wolisz mniej skomplikowany sposób przygotowania, wykorzystaj ugotowaną fasolę z puszki.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
658 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
164,5 kcal
Tłuszcz
8,4 g
Węglowodany
18,5 g
Błonnik
5,7 g
Białko
5,7 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Ćwikła — domowa ćwikła z chrzanem
Domowa ćwikła z chrzanem to obowiązkowa pozycja obiadowa w wielu domach. To tradycyjne, polskie połączenie buraków i chrzanu jest pyszne, pełnowartościowe i idealnie komponuje się z wieloma potrawami. Nasz przepis pozwoli Ci w prosty sposób przygotować ćwikłę, tak jak robiła to babcia!

Polędwiczki wieprzowe w sosie pomarańczowo-imbirowym
Smakowita, soczysta i pachnąca pomarańczą – taka będzie polędwica przygotowana zgodnie z tym przepisem. Spróbujesz?

Ubijany ganasz
Szukasz nowej metody dekoracji tortów? Koniecznie wypróbuj przepis na ubijany ganasz! Ten pyszny, czekoladowy krem, który dzięki ubijaniu z masłem staje się niezwykle puszysty, będzie idealną dekoracją wielu tortów.
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Tarta z burakiem
Łatwa i szybka tarta, bo z ciasta francuskiego, a do tego pyszna, bo z dodatkiem buraka i sera koziego!

Kawowy dacquoise z kremem
Kawowe bezy z równie kawowym kremem to deser, który zachwyci wszystkich fanów kawy!

Panna cotta z karmelizowanymi pomarańczami
Włoski deser w wykonaniu samego mistrza cukiernictwa. Delikatna panna cotta ze słodkimi karmelizowanymi pomarańczami!
🔥 O podobnym poziomie trudności

Sernik czekoladowy
Pyszny przepis na sernik o czekoladowym smaku według przepisu Pawła Małeckiego!

Granita herbaciana z marakują
Granitę od sorbetu odróżnia grudkowata i mniej zbita konsystencja. Możesz ją podać w formie napoju bądź deseru.

Kawowy dacquoise z kremem
Kawowe bezy z równie kawowym kremem to deser, który zachwyci wszystkich fanów kawy!