Eton mess – przepis na angielski deser • przepis • składniki • przygotowanie
Eton mess – to jeden z tych najbardziej znanych, brytyjskich deserów, który raczy smakoszy swoją delikatnością i harmonijnymi smakami. W tym uroczym, ale niezwykle kuszącym deserze znajdziesz zaledwie kilka składników – soczyste truskawki, bitą śmietanę i kruchą bezę, które razem tworzą prawdziwe arcydzieło sztuki kulinarnej. Odkryj nasz przepis na Eton mess!

Czas przygotowania
200 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 6
Poziom trudności
średni
Składniki
Instrukcje przygotowania
PRZYGOTOWUJEMY PIANĘ BIAŁKOWĄ
Wlej białka do misy miksera. Dodaj szczyptę soli i ubij na sztywną pianę.
DODAJEMY DROBNY CUKIER
Zmniejsz nieco obroty miksera i cały czas mieszając, zacznij dodawać drobny cukier. Piana po chwili ubijania powinna zgęstnieć i stać się błyszcząca.
DODAJEMY CUKIER PUDER
Pod sam koniec miksowania dodaj także cukier puder. Zmiksuj na gładką masę.
PIECZEMY BEZĘ
Gotową masę bezową przełóż na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Rozsmaruj ją równomiernie, ale nie musisz formować idealnego prostokąta – beza i tak będzie kruszona. Wstaw blachę do pieca. Piecz przez ok. 1,5 godziny, a po wypieczeniu wyłącz piekarnik, uchyl drzwiczki i pozostaw bezę do wystygnięcia. Po około 30 minutach możesz wyjąć blachę i pozwolić bezie wystygnąć całkowicie na kuchennym blacie.
PRZYGOTOWUJEMY TRUSKAWKI
Umyj i osusz na durszlaku wszystkie truskawki, a następnie pozbaw je szypułek i pokrój w mniejsze kawałki (np. ćwiartki). Wsyp truskawki do miski, a następnie wymieszaj z drobnym cukrem. Miskę z owocami odstaw na bok na 15 minut.
UBIJAMY ŚMIETANĘ
Do umytej misy miksera wlej bardzo schłodzoną śmietanę, a następnie dodaj do niej odrobinę cukru pudru. Całość ubij na sztywną pianę, a pod koniec ubijania dodaj do niej ziarenka wyciągnięte z lasek wanilii.
PODAJEMY DESER
Gdy beza wystygnie, a wszystkie składniki są już odpowiednio przygotowane, czas na serwowanie deseru. Ułóż w wybranych naczyniach warstwy z kremu, pokruszonej drobno bezy oraz truskawek. Jeśli naczynie jest wysokie, możesz pokusić się o nałożenie kolejnej warstwy. Deser podawaj w temperaturze pokojowej lub lekko schłodzony. Życzymy smacznego!
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
2396,7 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
399,5 kcal
Tłuszcz
19,6 g
Węglowodany
54,5 g
Błonnik
2,3 g
Białko
4,1 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Sernik mango z białą czekoladą
Tradycyjne ciasto w nietypowym wydaniu! Dojrzałe mango nadaje mu egzotycznego smaku, a całość wzbogaca biała czekolada.

Kartacze z mięsem
Poznaj klasyczny przepis z rodzinnego domu Karola Okrasy! Przygotuj kartacze z mięsem wieprzowym i podprażoną cebulką.

Cukinia z pikantnym farszem wołowym
Połówki cukinii wypełnione smakowitym farszem z mielonej wołowiny, warzyw i przypraw. Doskonały pomysł na smaczny obiad!
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Indyczka faszerowana piernikiem
Przepis prosto od góralskiej gospodyni! Przygotuj indyczkę pachnącą piernikami i świeżym tymiankiem!

Rogale półfrancuskie z makiem i bakaliami
Słodko nadziewane rogaliki według przepisu Pawła zachwycają delikatnością ciasta, aromatem nadzienia z maku i marcepanu oraz chrupką, orzechową posypką!

Ciasto kawowo-wiśniowe
Ciasto kawowo-wiśniowe sprawdzi się zarówno na rodzinnych przyjęciach, jak i w słodkie weekendy!
🔥 O podobnym poziomie trudności

Kuleczki ziemniaczane
Kuleczki ziemniaczane to chrupiąca i pyszna przekąska, która doskonale sprawdzi się jako dodatek do obiadu i nie tylko. Nasz prosty przepis pozwala na stworzenie złocistych kulek, które w środku pozostają miękkie i puszyste. Można je przygotować zarówno w wersji smażonej, jak i pieczonej, w zależności od preferencji. Sprawdź, jak zrobić pyszne kulki z ziemniaków!

Ciasto bez laktozy “Wielkanocny Domek”
Orzeźwiający i pyszny deser, który będzie idealną ozdobą wielkanocnego stołu! Dzięki wykorzystaniu szpinaku i mango zachwyca naturalnymi, wiosennymi kolorami.

Chleb żytni na zakwasie
Chcesz, by zapach domowego pieczywa wypełnił Twoją kuchnię? Sięgnij po przepis Karola i upiecz żytni chleb na zakwasie Pawła!