Strucla makowo-orzechowa • przepis • składniki • przygotowanie
Strucla na cieście drożdżowym wypełniona słodką masą z maku, orzechów, miodu i rodzynek. Smakowity sposób na makowiec!

Czas przygotowania
120 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 12
Poziom trudności
trudny
Składniki
Instrukcje przygotowania
CIASTO DROŻDŻOWE DROŻDŻE
ucieramy z cukrem i cukrem wanilinowym.
MLEKO PODGRZEWAMY DO
temperatury około 40°C.
DO DUŻEJ MISKI,
w której będziemy wyrabiać ciasto, przesiewamy mąkę pszenną (niewielką ilość mąki pozostawiamy do podsypania ciasta).
W PRZESIANEJ MĄCE
robimy zagłębienie, do którego wlewamy mleko, a następnie dodajemy drożdże utarte z cukrem, całość mieszamy.
MISKĘ Z ROZCZYNEM
przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 15-20 minut.
OBEJRZYJ TRIK, JAK
prawidłowo przygotować rozczyn.
GDY ROZCZYN UROŚNIE,
dodajemy szczyptę soli, 2 żółtka oraz skórkę otartą z cytryny.
WYRABIAMY CIASTO.
GDY SKŁADNIKI SIE
połączą, dodajemy roztopione i lekko przestudzone masło.
WYRABIAMY NADAL, PODSYPUJĄC
maką, aż do momentu gdy ciasto zacznie odklejać się od ręki.
NA KONIEC PODSYPUJEMY
ponownie mąką, przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia (ciasto musi podwoić swoją objętość).
MASA MAKOWO-ORZECHOWA DO
masy makowej dodajemy wcześniej namoczone rodzynki, 2 białka, 2-3 łyżki miodu oraz posiekane orzechy włoskie.
CAŁOŚĆ MIESZAMY.
DEKORACJA WYROŚNIĘTE CIASTO
ponownie zagniatamy i rozwałkowujemy tak, by miało grubość 3-4 mm.
NA ROZWAŁKOWANYM CIEŚCIE
rozprowadzamy równomiernie masę makowo-orzechową.
STRUCLE ZWIJAMY, ZACZYNAJĄC
od dłuższego boku.
ZWINIĘTE CIASTO DELIKATNIE
rozpłaszczamy i przecinamy wzdłuż na dwie części (zostawiamy mniej więcej 2 cm nieprzeciętego ciasta na końcu). OBIE CZĘŚCI: splatamy.
UKŁADAMY NA BLASZCE
wyłożonej papierem do pieczenia, smarujemy z wierzchu białkiem (tylko ciasto) i odstawiamy na 20-25 minut.
NASTĘPNIE WSTAWIAMY DO
piekarnika nagrzanego do 180°C (termoobieg) i pieczemy przez ok. 35-40 MINUT.
ODSTAWIAMY DO OSTYGNIĘCIA
(strucla ma bardzo delikatną, a zarazem wzbogaconą o dodatkowe składniki masę makową, dlatego podczas pieczenia ciasto może lekko opaść).
STRUCLE SMARUJEMY PODGRZANYM
w mikrofali miodem i posypujemy posiekanymi orzechami włoskimi.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
2863,2 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
238,6 kcal
Tłuszcz
9,6 g
Węglowodany
32,0 g
Błonnik
7,8 g
Białko
7,8 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Warzywa z hummusem i salsą pomidorową
Pieczone warzywa sezonowe, do tego aromatyczny, domowy humus i salsa pomidorowa. Talerz pełen warzyw o doskonałym smaku.

Tagliatelle w sosie serowym
Prostotę klasycznych smaków w stylu włoskim znajdziesz w serowym tagliatelle Karola. Przygotuj kremowy sos na bazie śmietanki, gorgonzoli i białego wina!

Pizza capricciosa
Tę pizzę dostaniesz w każdej włoskiej pizzerii, a teraz możesz przygotować ją także w swoim domu! Choć nazwa capricciosa dotyczy kaprysu szefa kuchni, który dobiera składniki według własnego uznania, to zwykle jeden kaprys różni się od drugiego w niewielkim stopniu. My mamy przepis na tę pizzę z najlepszymi składnikami!
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Pierś z gęsi z sosem piernikowym
Idealnie wypieczona gęsina z rozmarynowymi gruszkami z piekarnika. Pyszny sposób na tradycyjne polskie mięso.

Rolada bezowa z musem truskawkowym
Najlepszy deser na lato! Puszysty owocowo-śmietankowy mus owinięty w lekką bezę stanie się hitem Twojego domu!

Czekoladowy tort "Nicolas
Intensywnie czekoladowy biszkopt z powidłami śliwkowymi i marcepanem wykończony gęstą polewą. Fenomenalne połączenie!
🔥 O podobnym poziomie trudności

Domowe pastrami
Długo wędzone, domowe pastrami z mięsa wołowego nada charakter każdej kanapce! Przygotuj je samodzielnie według przepisu Karola i podaj w burgerze inspirowanym kuchnią Ameryki!

Francuskie makaroniki
Klasyka francuskiego cukiernictwa - makaroniki przełożone pysznym kremem!

Tort mimoza
Wyjątkowo delikatny tort mimoza we włoskim stylu to wypiek, który serwuje się specjalnie na Dzień Kobiet! Sprawdź, jak smakuje oryginalny budyniowy krem i najlepszy biszkopt według przepisu Pawła Małeckiego!