Babeczki z kajmakiem • przepis • składniki • przygotowanie
Kruche babeczki to doskonały pomysł na szybką i słodką przekąskę, a w połączeniu z kajmakiem tworzą wyjątkowo pyszne połączenie. Rozpływające się w ustach babeczki wypełnione nadzieniem z kajmaku, posypane orzechami pekan to prawdziwa uczta dla podniebienia. Poznaj nasz przepis na te słodkie wypieki!

Czas przygotowania
135 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 6
Poziom trudności
łatwy
Składniki
Instrukcje przygotowania
GOTUJEMY MLEKO
Mleko podgrzej w garnku wraz z dodatkiem śmietanki.
DODAJEMY CUKIER
Do gotującego się mleka ze śmietanką dodaj powoli cukier i całość wymieszaj.
GOTUJEMY SKŁADNIKI
Gotuj składniki na małym ogniu aż do uzyskania karmelowego koloru, co jakiś czas mieszając zawartość garnka. W zależności od użytego naczynia zajmie to od 15 do 45 minut (np. na ceramicznej patelni kajmak zgęstnieje szybciej niż w rondelku).
DODAJEMY MASŁO
Gdy mleczna masa nabierze gęstszej konsystencji, dodaj masło i wymieszaj. Ponownie zagotuj całość.
STUDZIMY KARMEL
Zagotowany karmel ostudź w chłodnym miejscu. Możesz przełożyć go do czystego słoika lub schłodzić bezpośrednio w garnku i zużyć w całości do babeczek.
MIESZAMY SUCHE SKŁADNIKI
W misce wymieszaj mąkę, cukier puder i sól. Tak przygotowane suche składniki odstaw na chwilę.
DODAJEMY MASŁO
Do suchych składników dodaj zimne masło, a następnie delikatnie ugnieć je palcami, by wymieszać z suchymi składnikami.
DODAJEMY JAJKO I EKSTRAKT WANILIOWY
Dodaj jajko i ekstrakt waniliowy do masy. Wymieszaj dokładnie, by składniki się połączyły.
ZAWIJAMY CIASTO W FOLIĘ I CHŁODZIMY
Zawiń ciasto w folię spożywczą i włóż do lodówki na co najmniej 30 minut.
ROZWAŁKOWUJEMY CIASTO
Po schłodzeniu ciasta, rozwałkuj je na lekko podsypanej mąką powierzchni. Ciasto powinno mieć ok. 2 cm grubości.
WYCINAMY CIASTO
Wycinaj foremką krążki z ciasta, a następnie wyłóż nimi formę do babeczek.
PIECZEMY BABECZKI
Wstaw formę do rozgrzanego piekarnika i piecz przez około 15-20 minut. W tym czasie powinny nabrać złoto-brązowego koloru.
NADZIEWAMY BABECZKI
Na dno każdej babeczki nałóż podgrzany wcześniej kajmak i posyp pokrojonymi kawałkami orzechów pekan. Podawaj na ciepło lub zimno, gdy kajmak delikatnie stężeje.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
5389,5 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
898,2 kcal
Tłuszcz
40,7 g
Węglowodany
130 g
Błonnik
1 g
Białko
7,3 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Kaczka pieczona z oliwkami
Chcesz uczcić ważną uroczystość, albo po prostu zjeść coś pysznego? Upiecz kaczkę według tego ekspresowego przepisu!

Babka na parze
Idealny pomysł na wilgotną, czekoladowo-waniliową babkę na Wielkanoc, którą przygotujesz… na parze! W dodatku dzięki termorobotowi MC Smart zajmie Ci to niezwykle mało czasu i nie będzie wymagać brudzenia wielu naczyń.

Zupa rybna kokosowo-pomidorowa
Kokos z rybą idą w parze, więc dlaczego nie wykorzystać tego połączenia w zupie? Koniecznie musisz spróbować!
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Świąteczne ciasteczka w kształcie choinek
Kruche ciasteczka, a pomiędzy nimi aksamitny, zielony krem pistacjowy – niech tak smakują Wasze święta! Przepis Kingi jest stworzony dla tych, którzy pieką słodkości bez glutenu.

Parmigiana di melanzane – przepis na zapiekankę z bakłażanem
Parmigiana di Melanzane jest jednym z wielu klasycznych dań kuchni włoskiej. Minimalistyczne danie składające się z bakłażana, pomidorów, sera oraz ziół podbiło serca miłośników kulinariów z całego świata. Poznaj przepis na pyszną zapiekankę z bakłażanem!

Kulebiak z karpiem i kapustą
Duży pieczony pieróg z ciasta francuskiego wypełniony rybnym farszem z dodatkiem grzybów i kiszonej kapusty.
🔥 O podobnym poziomie trudności

Precel z łososiem
Precel z łososiem i blanszowanym szpinakiem to świetny pomysł na smakowity początek i koniec dnia. Wystarczy 5 minut i gotowe!

Kanapki z pulled porkiem
Pulled pork – delikatne mięso, długo duszone w niskiej temperaturze. Świetnie sprawdza się w kanapkach. Wypróbuj!

Sernik tutti frutti
Sernik tutti frutti, czyli pełen różnych owoców: truskawek, winogron, banana, brzoskwiń i borówek. Dzięki tej różnorodności dla każdego znajdzie się coś dobrego, a do tego to wszystko bez pieczenia!