Muffiny Mikołajki z wiśniami i kremem mascarpone • przepis • składniki • przygotowanie
Mikołajki to taki młodszy brat świąt, warto więc zrobić słodką rozgrzewkę! Mikołajkowe muffiny z wiśniami i kremem zrobią to najlepiej!

Czas przygotowania
40 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 5
Poziom trudności
łatwy
Składniki
Instrukcje przygotowania
PRZYGOTOWUJEMY WIŚNIE
Wiśnie wsypujemy na rozgrzaną patelnię i dodajemy 2 czubate łyżki cukru. Do miski z zimną wodą dodajemy łyżkę mąki ziemniaczanej i mieszamy. Gdy wiśnie zaczną się gotować, na patelnię dajemy wodę z mąką. Przekładamy do miseczki po ok. 7-10 minutach i odstawiamy do ostygnięcia.
WYRABIAMY CIASTO NA MUFFINY
Wszystkie suche składniki łączymy ze sobą w jednej misce. Jajka ubijamy z cukrem trzcinowym za pomocą robota kuchennego. Po ubiciu do jajek dodajemy suche składniki. Masło rozpuszczamy w rondelku razem z pokruszoną czekoladą i mieszamy do połączenia składników. Dodajemy do miski z jajkami. Na koniec dodajemy śmietankę i ponownie całość mieszamy.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
4396 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
439,6 kcal
Tłuszcz
26 g
Węglowodany
46,5 g
Błonnik
6,8 g
Białko
6,8 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Makaron spaghetti z jednej patelni
To danie zachwyca smakiem i prostotą przygotowania! Włóż wszystkie składniki do garnka i po 15 minutach ciesz się genialnym obiadem.

Uda kurczaka faszerowane fetą i miętą, z greckimi plackami z cukinii
Drób w towarzystwie świeżych składników kuchni greckiej – fety, oliwek, suszonych pomidorów, cukinii i ogórka.

Tortilla de patatas z warzywami
Ten hiszpański omlet z ziemniakami i warzywami podasz na ciepło jako szybki obiad lub na zimno – jako przekąskę! Sprawdź, która wersja smakuje najlepiej!
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Kanapka z klopsikami w sosie pomidorowym z burratą
Chrupiąca i aromatyczna kanapka we włoskim stylu? Bardzo proszę! Rustykalne pieczywo, a na nim klopsiki w sosie pomidorowym i kawałki delikatnej, śmietankowej burraty. Marzenie każdego, kto lubi kanapki.

Tortilla de patatas z chorizo i papryką piquillo
Inspirowana tradycyjną hiszpańską kuchnią tortilla ziemniaczana z dodatkiem aromatycznej kiełbasy chorizo i grillowanej papryki piquillo. Wypróbuj nowy przepis na udane śniadanie w iberyjskim stylu!

Tagliatelle z sosem alfredo
Klasyczny sos alfredo zyskuje na smaku dzięki kilku sekretnym składnikom wybranym przez Karola! Wypróbuj przepis i przygotuj uczę w stylu włoskim dla siebie i bliskich!
🔥 O podobnym poziomie trudności

Ośmiorniczki z grilla
Odbiegający od tradycji, ale bardzo smaczny pomysł na grilla: kawałki ośmiornicy w marynacie z sosem peri-peri.

Sałatka z brokułem i serem roquefort
Najlepszy pomysł na przekąskę lub kolację, czyli sałatka z pysznym dressingiem. Aby cieszyć się jej smakiem, wystarczy ugotować różyczki brokułu i przygotować pyszny sos z francuskiego sera roquefort. Sprawdź, jakie to proste!

Faszerowane papryki na Halloween
Sprawdź przepis Kingi na halloweenowe papryki wypełnione doskonałym farszem! Zobacz, jakie to łatwe!