Sernik na zimno z truskawkami • przepis • składniki • przygotowanie
Sernik na zimno z truskawkami to niezwykle kusząca propozycja, która łączy w sobie kremową delikatność z intensywnym owocowym smakiem. Ta klasyczna kompozycja rewelacyjnie sprawdza się w ciepłe dni, ale nie tylko! W jaki sposób przyrządzić sernik bez pieczenia ze świeżymi truskawkami? Poznaj nasz sposób na ten prosty i smaczny deser!

Czas przygotowania
160 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 12
Poziom trudności
średni
Składniki
Instrukcje przygotowania
ROZKRUSZAMY CIASTKA
Herbatniki i ciastka zawiń w ściereczkę, a następnie rozkrusz przy pomocy wałka, a następnie wrzuć je do miski.
MIESZAMY CIASTKA Z MASŁEM
Delikatnie podgrzej masło, aby zmieniło stan na ciekły. Wymieszaj je z ciastkami.
WYKŁADAMY SPÓD
Dół tortownicy wyłóż papierem do pieczenia, a następnie przełóż do niej masę ciasteczkową. Dociśnij masę do dna i wygładź jej powierzchnię.
CHŁODZIMY MASĘ
Gotowy spód włóż do lodówki na ok. 30 minut.
PRZYGOTOWUJEMY GALARETKĘ
W garnuszku przygotuj galaretkę zgodnie z instrukcją z opakowania, używając o 50 ml wody mniej, niż podano w instrukcji. Odstawiamy galaretkę do przestygnięcia.
MYJEMY TRUSKAWKI
Umyj dokładnie truskawki potrzebne do ozdabiania wierzchu i masy serowej. Te, które trafią do środka, pozbaw szypułek, przy reszcie pozostaw szypułki dla ozdoby.
UBIJAMY ŚMIETANĘ
W wysokim naczyniu ubij śmietanę na sztywno, a potem wstaw ją do lodówki.
PRZYGOTOWUJEMY ŻELATYNĘ
Żelatynę wsyp do garnka i zalej ją zimną wodą. Całość wymieszaj i pozostaw na jakieś 5 minut, aby delikatnie napęczniała.
PRZYGOTOWUJEMY MASĘ TWAROGOWĄ
Włóż do miski cały twaróg, a następnie wymieszaj go mikserem z cukrem waniliowym, cukrem pudrem oraz kwaskiem cytrynowym. Żelatynę delikatnie podgrzej, cały czas mieszając (nie doprowadzaj jej do wrzenia, bo straci swoje właściwości).
MIESZAMY WSZYSTKIE SKŁADNIKI
Do lekko ciepłej, rozpuszczonej żelatyny dodaj 3-4 łyżki masy serowej i wymieszaj wszystko energicznie. Tak przygotowaną żelatynę przelej do miski z masą serową i wymieszaj. Gdy składniki się połączą, dodaj do nich wyciągniętą z lodówki bitą śmietanę i całość delikatnie zamieszaj.
WYKŁADAMY CZĘŚĆ MASY
Wyciągnij spód z lodówki. Część umytych truskawek przeznaczonych do masy przekrój na pół, a następnie wyłóż nimi ścianki tortownicy dookoła, a w środek wlej część masy serowej, by podeprzeć truskawki i utrzymać je na swoim miejscu. Tak przygotowaną formę wsadź do lodówki na 10 minut. Schowaj do lodówki także miskę z pozostałą masą twarogową.
WYKŁADAMY RESZTĘ MASY
Przelej resztę serowej masy do tortownicy, tak aby przykryć truskawki. Wygładź jej powierzchnię, a potem ponownie schowaj do lodówki na ok. 30 minut, aby masa stężała.
WYKAŃCZAMY SERNIK
Na stężałą masę serową wyłóż galaretkę i wygładź ją. Gotowy sernik włóż do lodówki na kolejną godzinę, a po wyciągnięciu ozdób truskawkami. Serwuj prosto z lodówki, najlepiej z dodatkiem bitej śmietany.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
3643,8 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
303,6 kcal
Tłuszcz
15,8 g
Węglowodany
29 g
Błonnik
0,8 g
Białko
12,2 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Sałatka z kapustą, kasztanami i gruszkami
Wykorzystaj wszystkie skarby jesieni. Przygotuj sałatkę z aromatycznymi kasztanami i słodką gruszką.

Bezglutenowe ciasto z daktylami
Przepyszne ciasto z cytrusową nutą i daktylami przygotowane bez glutenu. Będzie idealnym dodatkiem do ciepłej herbaty lub kawy w chłodny wieczór.

Jajecznica z kurkami
Jajecznica z kurkami to danie, które cieszy się popularnością w sezonie na kurki, ale nie tylko! To połączenie puszystych jajek z delikatnymi, lekko słodkawymi grzybami tworzy duet idealny. Jak zrobić perfekcyjną jajecznicę z kurkami? Poznaj nasze triki na to pyszne danie!
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Delikatny włoski sernik z ricottą i malinami
Pyszny deser w stylu włoskim z malinami i prawdziwym włoskim serem. Koniecznie musisz spróbować!

Napoleonka waniliowa
Paweł Małecki zdradza swój przepis na napoleonkę! Delikatny krem z wyczuwalną nutą wanilii, otulony chrupiącym ciastem francuskim!

Babeczki piernikowe z ganaszem cynamonowym
Paweł Małecki ma dla Ciebie przepis, dzięki któremu poczujesz zbliżające się święta – piernikowe babeczki z cynamonem i czekoladą!
🔥 O podobnym poziomie trudności

Mundialówki
Dwukolorowe drożdżowe bułeczki z nadzieniem z mango i ananasa. Ciekawy sposób na odmienienie klasycznych pączków!

Kaszotto ze szparagami
Szparagi i quinoa, czyli szybkie kaszotto według przepisu Karola! Przygotuj je, zanim skończy się sezon!

Zupa cygańska
Zupa cygańska to wyjątkowe danie, które łączy w sobie bogactwo smaków i aromatów kuchni romskiej. Ta rozgrzewająca i sycąca zupa jest doskonałym wyborem na chłodniejsze dni. Zupa cygańska jest znana z użycia różnorodnych warzyw, aromatycznych przypraw oraz soczystych kawałków mięsa. Sprawdźcie, jak ją zrobić!