Serbska zupa fasolowa • przepis • składniki • przygotowanie
Doskonała zupa serbska z fasolą, paprykami w trzech kolorach oraz boczkiem – wypróbuj!

Czas przygotowania
60 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 6
Poziom trudności
średni
Składniki
Instrukcje przygotowania
KROIMY WARZYWA
Włoszczyznę oczyszczamy, kroimy na małe kawałki. Papryki pozbawiamy gniazd nasiennych i kroimy w kostkę o wielkości ok. 1 cm. Cebulę i czosnek obieramy i siekamy.
PODSMAŻAMY WARZYWA
Z boczku odcinamy skórę. Kroimy w kostkę i wytapiamy w garnku na rozgrzanej oliwie z oliwek przez ok. 4 minuty. Dodajemy włoszczyznę, papryki, cebulę i czosnek. Smażymy razem przez 3-4 minuty. Doprawiamy solą, pieprzem, papryką i majerankiem. Dodajemy koncentrat pomidorowy i mieszamy. Dolewamy bulion, doprowadzamy do wrzenia i gotujemy przez 10 minut.
PODAJEMY ZUPĘ
Fasolę osączamy. Dodajemy razem z rozdrobnionymi pomidorami do zupy. Gotujemy na wolnym ogniu przez kolejne 15 minut. Salami obieramy ze skórki, kroimy w kostkę i podgrzewamy w zupie. Listki pietruszki obrywamy i siekamy. Zupę doprawiamy do smaku i posypujemy listkami pietruszki.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
6114,4 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
764,3 kcal
Tłuszcz
47,2 g
Węglowodany
51,3 g
Błonnik
36,1 g
Białko
36,1 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Wegańskie ciasto Leśny Mech
Dzięki przepisowi Kingi na wegańskie ciasto z kokosowym kremem stworzysz w swojej kuchni leśne historie! Upiecz biszkopt zielony jak mech i zaskocz nim gości!

Migdałowe ciasto Santiago
Pyszne, bezglutenowe ciasto na cześć św. Jakuba, które nie zawiera dodatku cukru. Jego migdałowy smak z delikatnymi nutami cynamonu i cytryny sprawia, że jest idealnym dodatkiem do kawy lub herbaty.

Chleb żytni na zakwasie
Chcesz, by zapach domowego pieczywa wypełnił Twoją kuchnię? Sięgnij po przepis Karola i upiecz żytni chleb na zakwasie Pawła!
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Irlandzki chleb sodowy
Tradycyjny irlandzki chleb bez drożdży przygotujesz dzięki prostemu przepisowi Pawła! Wykorzystaj sodę i sekretny składnik, by cieszyć się smakiem domowego pieczywa!

Wegańskie ciasto kawowe z gruszkami
Ciasto bardzo efektowne i niezwykle smaczne? Wegańskie ciasto kawowe z gruszkami! Pasuje o każdej porze dnia i roku. Przygotowuje się je niezwykle szybko, koniecznie je wypróbuj!

Kolorowa zapiekanka
Kolorowa zapiekanka warzywna to doskonały pomysł na wartościowy i szybki obiad! Sprawdź przepis Karola Okrasy!
🔥 O podobnym poziomie trudności

Lody w miseczce z churros
Deser w hiszpańskim stylu z gałką przyjemnie chłodnych lodów! Pomysłowa jadalna miseczka z churros wszystkim przypadnie do smaku!

Sylwestrowe minipączki z kremem adwokatowym
Słodkie przekąski typu finger food, czyli minipączki z kremem adwokatowym, polecają się na imprezowy stół! Niech zrobią furorę na Twojej sylwestrowej imprezie.

Strudel z jabłkami i makiem
Spróbuj strudla z jabłkami i makiem! Wyjątkowego, korzennego smaku nadaje szczypta cynamonu.