Sambar z czerwonej soczewicy z rzepą i bakłażanem • przepis • składniki • przygotowanie
Ten aromatyczny gulasz to indyjski klasyk. Idealne połączenie warzyw i wyrazistych przypraw sprawi, że z miejsca go pokochasz!

Czas przygotowania
40 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
łatwy
Składniki
Instrukcje przygotowania
GOTUJEMY SOCZEWICĘ
2 łyżki masła rozpuszczamy na dnie dużego garnka. Podprażamy przez minutę nasiona kminu. Dodajemy kurkumę i pokrojoną w kostkę cebulę. Całość smażymy do momentu zeszklenia się cebuli. Dodajemy posiekany czosnek i smażymy kolejną minutę.
SMAŻYMY I GOTUJEMY WARZYWA
Pozostałą część masła roztapiamy na dużej patelni. Podsmażamy pokrojone w kostkę: pomidory, batata, rzepę i bakłażana. Dodajemy pozostałą część wody. Gotujemy ok. 15 minut, mieszając od czasu do czasu, do momentu zgęstnienia.
PODAJEMY SAMBAR
Ugotowany sambar podajemy w miseczkach z porwaną na kawałki kolendrą i dowolnymi kiełkami.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
1321,1 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
330,3 kcal
Tłuszcz
11 g
Węglowodany
48,5 g
Błonnik
10,4 g
Białko
10,9 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Migdałowy tort weselny z truskawkami
Szukasz pomysłu na tort weselny? Spróbuj migdałowego z kremem maślanym i mnóstwem świeżych truskawek!

Pieczony kurczak w jogurcie
Aromatyczny i delikatny, dzięki marynacie jogurtowej, kurczak z suszonymi pomidorami to pomysł na obiad, który zachwyci każdego, kto go spróbuje. Sprawdź, jaki jest prosty w przygotowaniu!

Indyjskie szaszłyki z indyka z jogurtem z curry
Delikatne mięso z indyka w jogurtowej marynacie wzbogacone smakiem banana – podane razem w postaci pysznych szaszłyków.
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Zapiekany makaron z warzywami, szynką i zielonym pesto
Szukasz pomysłów na obiad, który trafi w gusta całej rodziny? Dłużej nie musisz! Sprawdź najnowszy przepis Kingi na szybką w przygotowaniu i pełną warzyw zapiekankę z dodatkiem aromatycznego sera cheddar i zielonego pesto.

Domowy cebularz z kurkami
Idealny na przekąskę cebularz lubelski to aksamitne drożdżowe ciasto, farsz z cebulą, makiem i kurkami oraz oryginalna receptura, którą Karol wykorzystał, by przygotować swoją wersję tego regionalnego przysmaku!

Rolada szpinakowa z wędzonym łososiem
Warstwy rolady według przepisu Darii to wędzony łosoś, serek i szpinakowe ciasto – zwiń wszystkie składniki i podaj gościom superszybką przekąskę!
🔥 O podobnym poziomie trudności

Wegańskie flaczki z boczniaków
Proste i szybkie w przygotowaniu wegańskie flaczki z boczniaków, których posmakować będzie chciał każdy! Spróbuj choć raz tej alternatywnej wersji, a wracać będziesz do niej już zawsze!

Duszone buraczki do obiadu
Duszone buraczki to pyszny i często spotykany dodatek do obiadów, zwłaszcza tych podawanych z ziemniakami i mięsem. Sprawdź, jak szybko można je przygotować!

Stek z szynki z dzika w cytrynowym sosie
Dzik jest dziki… i smaczny! Jeśli lubisz dziczyznę, to ten przepis powinien pojawić się na Twoim stole!