Pasta alla Norma – sycylijski makaron z bakłażanem • przepis • składniki • przygotowanie
Klasyk włoskiej kuchni, w którym króluje bakłażan. Pasta alla Norma to świetny pomysł na pyszne danie z prostych składników. Wypróbuj!

Czas przygotowania
50 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
łatwy
Składniki
Instrukcje przygotowania
PRZYGOTOWUJEMY BAKŁAŻAN
Blachę wykładamy papierem do pieczenia. Bakłażany kroimy w kostkę, skrapiamy połową ilości oliwy, oprószamy solą i pieprzem. Przekładamy na blaszkę. Pieczemy ok. 30 minut, aż nabiorą złotego koloru.
PRZYGOTOWUJEMY SOS
Na rozgrzane dno patelni wlewamy oliwę, dodajemy pomidory z puszki oraz płatki chili i roztarte w dłoniach oregano. Całość dusimy ok. 10 minut.
GOTUJEMY MAKARON
Makaron gotujemy al dente w mocno osolonej wodzie. Odcedzamy, zostawiając odrobinę wody po gotowaniu makaronu, gdyby sos był zbyt gęsty.
ŁĄCZYMY WSZYSTKIE SKŁADNIKI
Do sosu dodajemy ugotowany makaron. Całość mieszamy, a następnie dodajemy bakłażany oraz świeżą bazylię. Jeśli jest taka potrzeba, doprawiamy solą i pieprzem. Mieszamy. Na koniec dodajemy ricottę oraz starty parmezan.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
2516,8 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
629,2 kcal
Tłuszcz
18 g
Węglowodany
96,5 g
Błonnik
22,3 g
Białko
22,3 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Szybka tarta z łososiem, mozzarellą i pomidorami
Szybka w przygotowaniu i lekka tarta. Soczyste pomidory, delikatna mozzarella, wyrazisty łosoś na kruchym cieście.

Panna cotta z karmelizowanymi pomarańczami
Włoski deser w wykonaniu samego mistrza cukiernictwa. Delikatna panna cotta ze słodkimi karmelizowanymi pomarańczami!

Marynowane oliwki z orzechami włoskimi
Niezwykle prosty przepis na aromatyczne marynowane oliwki, które będą idealną przekąską na imprezę. Zaskocz swoich gości wyjątkową przekąską w hiszpańskim stylu!
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Cheeseburger z ketchupem domowej roboty
Szybko i smacznie! Wypróbuj przepis na domowego cheeseburgera i ciesz się smakiem kuchni inspirowanej Ameryką w swoim domu!

Pieczona papryka z fetą i dressingiem miętowym
Trzy kolory papryk, podane z fetą i doskonałym orzeźwiającym dressingiem z mięty. Spróbuj!

Sałatka z bazylią, jogurtem i smażonymi morelami
Miks sałat podany ze słodkimi smażonymi morelami, polany lekko słonym sosem jogurtowym z kawałkami pistacji. Idealna propozycja na wakacyjny piknik.
🔥 O podobnym poziomie trudności

Sok i sałatka owocowa
Przygotuj owocowe śniadanie, jakie jada na co dzień amerykańska modelka i aktorka - Laura James!

Śledzie w sosie musztardowym
Śledzie w sosie musztardowym to klasyczna i niezwykle smaczna przekąska, która doskonale wpisuje się w świąteczny stół. Ich wyrazisty smak, łączący ostrość musztardy z delikatnością śledzia, sprawia, że są chętnie wybierane jako jedno z wigilijnych dań. Przygotowanie tego przysmaku jest szybkie i proste. Sprawdź nasz przepis!

Amerykańskie gofry
Są puszyste, słodkie i tak smaczne, że chce się je jeść… na okrągło! Wypróbuj przepis Pawła na gofry w stylu amerykańskim z syropem klonowym i malinami!