Sałatka na ciepło z brukselką i dynią • przepis • składniki • przygotowanie
Taki sposób na brukselkę pokochają wszyscy! Wypróbuj przepis Darii i przygotuj sałatkę na ciepło – przyprawy, orzechy i pieczone warzywa łączą się w niej ze smakiem!

Czas przygotowania
50 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
łatwy
Składniki
Instrukcje przygotowania
PRZYGOTOWUJEMY I PRZYPRAWIAMY WARZYWA
Obraną i pokrojoną w kostkę dynię oraz przekrojone na pół szalotki i brukselki układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Na warzywach rozkładamy plasterki masła. Doprawiamy solą, cynamonem, słodką papryką i kminem rzymskim.
PIECZEMY WARZYWA
Warzywa w przyprawach pieczemy ok. 25 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180°C. Po tym czasie dodajemy namoczone żurawiny i orzechy pekan, a całość polewamy syropem z agawy.
PODAJEMY SAŁATKĘ
Sałatkę podajemy na ciepło z dodatkiem ugotowanej komosy ryzowej.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
1500,4 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
375,1 kcal
Tłuszcz
22,4 g
Węglowodany
41,2 g
Błonnik
9,8 g
Białko
9,8 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Kanapki do pracy
Szukasz pomysłu na szybki i smaczny posiłek do pracy? Spróbuj naszego przepisu na bajecznie pyszne kanapki z wędliną drobiową, pesto i cheddarem! Uwierz nam — jak raz ich spróbujesz, nie będziesz już chciał jeść nic innego!

Wegańskie krokiety ze szpinakiem
Zachwycają chrupiącą panierką, a w środku kryją pyszny, kremowy farsz ze szpinaku i nerkowców! Wegańskie krokiety Kingi to idealny, roślinny obiad dla całej rodziny!

Fondant czekoladowy – lava cake
Ciasteczko wypełnione po brzegi czekoladą? Wypróbuj przepis Kingi na lava cake, czyli fondant czekoladowy, który zachwyci Cię ilością czekolady!
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Schab na chlebie zapiekany pod beszamelem
Chleb, beszamel - schab upieczony w takim towarzystwie, zachwyci nawet najbardziej wymagające podniebienia.

Babeczki marchewkowe z kremem lawendowym
Doskonałe ciasto marchewkowe w formie babeczek z orzechami i kremem lawendowym – poznaj przepis!

Wigilijne pierogi buraczane na słodko
Wspólne robienie pierogów to dobry wstęp do świąt. Sprawdź, jak poradziła sobie z tym ekipa Kuchni Lidla, i wypróbuj przepis na buraczane pierogi w wersji na słodko!
🔥 O podobnym poziomie trudności

Sos śmietanowy – trafiony wybór do przeróżnych dań
Sos śmietanowy to idealny dodatek, który potrafi odmienić oblicze każdego dania, tworząc z niego istną ucztę smaków i aromatów. Kremowa konsystencja i delikatny smak czynią go świetnym dodatkiem do mięs, ryb, makaronów i warzyw. Przygotuj wraz z nami pyszny sos śmietanowy!

Roladki z wędzonego łososia z jabłkiem
Roladki z dodatkiem śmietany, jabłka i orzeszków zawinięte w liście szczypiorku. To idealna przekąska na spotkanie w gronie przyjaciół.

Krem z pomidorów z bazylią
Zobacz, jak przygotować aromatyczną zupę ze świeżych pomidorów, bazylii i czosnku.