Młoda kapusta duszona z kminkiem, pomidorami i klopsikami • przepis • składniki • przygotowanie
Kminek, pomidory i klopsiki - dodatki, dzięki którym młoda kapusta smakuje wyśmienicie! Wypróbuj przepis Karola!

Czas przygotowania
90 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
łatwy
Składniki
Instrukcje przygotowania
PRZYGOTOWUJEMY KLOPSIKI
Czosnek, cebulę i natkę pietruszki siekamy. Kminek ucieramy w moździerzu. Udziec jagnięcy mielemy w maszynce o drobnym sicie. Mięso mieszamy z posiekanym czosnkiem i cebulą, dodajemy utarty kminek, posiekaną natkę pietruszki. Dokładnie wyrabiamy i formujemy małe klopsiki o średnicy ok. 3 cm. Smażymy na oleju na brązowy kolor.
OBSMAŻAMY KAPUSTĘ
Kapustę kroimy w grubą kostkę (2x2 cm). Pokrojoną kapustę obsmażamy delikatnie na patelni na tłuszczu po klopsikach. Podlewamy odrobiną wody (ok. 100 ml), dodajemy przecier pomidorowy i pomidory pelati.
DUSIMY KAPUSTĘ Z KLOPSIKAMI
Pieprz kruszymy w moździerzu. Na patelnię wkładamy klopsiki, masło i wszystko gotujemy na wolnym ogniu ok. 40 minut. Doprawiamy solą, pieprzem, odrobiną cukru oraz kminkiem.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
1838,3 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
459,6 kcal
Tłuszcz
34,5 g
Węglowodany
34,2 g
Błonnik
11,4 g
Białko
16,8 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Sałatka warzywna z dressingiem z orzeszków ziemnych
Podsmażone cukinia, bakłażan, marchewka skąpane w dressingu z orzeszków ziemnych – łatwy przepis na udany posiłek!

Pstrąg pieczony z ziemniakami
Wystarczą ziemniaki, świeży pstrąg i warzywa, aby na Twoim stole znalazło się nieprawdopodobnie smaczne danie.

Zalewajka
Jedna z najbardziej charakterystycznych zup kuchni regionalnych, która w smaku przypomina żurek. To pyszne danie, dzięki dodatkowi kiełbasy i boczku, jest nie tylko niezwykle aromatyczne, ale też sycące.
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Cannelloni z mięsem mielonym - przepis
Niech na Twoim stole zawita danie w stylu włoskim. Przygotuj cannelloni – zapiekane makaronowe rurki z mięsem.

Palia w cytrynach
Pomysł na pyszny obiad: smakowita ryba przyrządzona w prosty sposób z dodatkiem białego wina i plasterków cytryny.

Marmolada z fig i wanilii
Słodki smak fig komponujący się z nutą wanilii to idealny pomysł na dodatek do naleśników, omletów czy nawet mięs.
🔥 O podobnym poziomie trudności

Najlepsze minipączki
Jak uczcić tłusty czwartek? Przygotuj minipączki z pełnoziarnistej mąki z dodatkiem serka homogenizowanego według przepisu Pawła Małeckiego!

Wigilijne pierogi buraczane na słodko
Wspólne robienie pierogów to dobry wstęp do świąt. Sprawdź, jak poradziła sobie z tym ekipa Kuchni Lidla, i wypróbuj przepis na buraczane pierogi w wersji na słodko!

Mini Pavlova
Mini Pavlova to elegancki i pyszny deser, który zachwyca swoją lekkością. Składająca się z chrupiącej bezy Pavlova, ozdobiona bitą śmietaną oraz świeżymi owocami, stanowi doskonały wybór na różne okazje. Ten cukierniczy klasyk w wersji mini jest idealnym rozwiązaniem dla tych, którzy chcą zrobić wrażenie na swoich gościach. Jak ją zrobić? Przekonajcie się sami!