Pieczona kaczka z cykorią • przepis • składniki • przygotowanie
Potrawa, która dowodzi, jak fantastycznie komponuje się pieczona kaczka z cykorią oraz pomarańczą.

Czas przygotowania
60 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
średni
Składniki
Instrukcje przygotowania
PRZYGOTOWANIE
2 garnki, które można użyć w piekarniku. Rozgrzej piekarnik do 230°C (termoobieg). Przygotuj wcześniej: Rodzynki namocz w letniej wodzie. Przygotowanie: 2 pomarańcze gotujemy w garnku z wrzącą wodą przez mniej więcej 30 sekund (dzięki temu skórki będą miękkie i stracą gorycz). Odcedzamy i hartujemy zimną wodą. 6 cykorii myjemy pod bieżącą wodą. W garnku podgrzewamy 3 łyżki oliwy z oliwek, wrzucamy masło (ok. 10-15 g), smażymy cykorie. Gdy cykorie się delikatnie zarumienią, przewracamy je na drugą stronę. Dodajemy 80 g rodzynek (wcześniej namoczonych), łyżkę curry, świeżo mielony pieprz, sól, 1/2 szklanki białego wina i sok z 1 i 3/4 pomarańczy (1/4 soku zostawiamy do sosu winegret). Dodajemy zahartowane pomarańcze. Gdy zawartość garnka zacznie się gotować, zmniejszamy ogień. Przykrywamy i gotujemy około 30 minut. Kaczka Trybujemy kaczkę (będziemy używać piersi i nóg kaczki). Nacinamy piersi od strony skóry. Do garnka z grubym dnem nalewamy olej rzepakowy (2-3 łyżki), dodajemy masło (ok. 10-15 g), gdy masło się rozpuści, smażymy mięso kaczki (piersi i nogi) od strony skóry. Odwracamy. Przykrywamy. Garnek wkładamy do piekarnika (na środkową kratkę) rozgrzanego do temp. 230°C na 20 minut. Po 20 minutach kaczkę wyciągamy z piekarnika, przekładamy kawałki mięsa do garnka z cykorią, cały garnek ponownie wkładamy do pieca na 20 minut. Po upływie tego czasu przekładamy kaczkę na talerz i przykrywamy drugim talerzem. Cykorie wyciągamy na deskę do krojenia, odkrawamy piętki. Garnek, w którym piekła się kaczka razem z cykoriami, wstawiamy na palnik, podgrzewamy pozostałość (soki, skórkę z pomarańczy, rodzynki). Do sosu dodajemy pieprz i sól. Jak podawać Cykorie kroimy wzdłuż na pół (odkrawamy piętki) i układamy na talerzu. Na cykorii układamy 4 kawałki mięsa z kaczki, pozostałe cykorie układamy na kaczce. Gorącym sosem polewamy całość. Dekorujemy pomarańczą pokrojoną w półtalarki i listkami mięty. Propozycja podania – sałata z winegretem Mieszamy wszystkie składniki, doprawiamy pieprzem i solą. Polewamy winegretem miks sałat medditeranea.
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
7487,2 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
1871,8 kcal
Tłuszcz
166,7 g
Węglowodany
40 g
Błonnik
49,3 g
Białko
49,3 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Kokosowa panna cotta
Masz ochotę na coś słodkiego? Sprawdź, jak smakuje tradycyjny deser inspirowany kuchnią Włoch. Tym razem w wersji kokosowej!

Saksońskie ciasto drożdżowe z marcepanem
Pyszne ciasto drożdżowe zwinięte w charakterystyczne ślimaki, wypełnione masą marcepanową. Musisz je skosztować!

Krem z dyni z chrupiącą kaszą gryczaną
Kremowy i aromatyczny krem z dyni, oprószony chrupiącą kaszą gryczaną. Wypróbuj ten prosty przepis z niezwykłym, białkowym dodatkiem.
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Dżem nektarynkowy z wanilią
Obowiązkowa pozycja w domowej spiżarni – dżem, który nie tylko nada się do naleśników, ale również przypomni lato.

Wegański pasztet z fasoli
Wyrazisty, lekko słodki smak wegańskiego pasztetu z białej fasoli uzyskasz, sięgając po składniki z przepisu Kingi – żurawiny i gruszkę! Spróbuj!

Brownie z masłem orzechowym
Klasyka kuchni w stylu Amerykańskim w wydaniu Pawła Małeckiego – brownie z syropem klonowym i masłem orzechowym!
🔥 O podobnym poziomie trudności

Kurczak po indyjsku
Czy znasz smak kurczaka po indyjsku? Sprawdź ten szybki i prosty przepis na egzotyczne danie.

Kopytka z serem
Kopytka to tradycyjne polskie danie, ale w tej wersji jest znacznie odmienione! Klasyczne kopytka składają się przede wszystkim z ziemniaków, tutaj robią one nieco miejsca na inny ważny składnik - biały ser! Kopytka z serem można podawać zarówno na słono, jak i na słodko. Którą wersję wybraliśmy w naszym przepisie? Koniecznie sprawdź!

Indyk z gruszkowym nadzieniem
Naprawdę warto sięgnąć do kuchni inspirowanej Ameryką, by pożyczyć od niej przepis na indyka nadziewanego farszem z gruszek.