Polędwiczki wieprzowe w cieście francuskim z szynką parmeńską i tapenadą • przepis • składniki • przygotowanie
Ta potrawa w stylu włoskim jest prosta w wykonaniu lecz niezwykle wyrafinowana w smaku. Musisz się o tym przekonać!

Czas przygotowania
45 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
średni
Składniki
Instrukcje przygotowania
PRZYGOTOWUJEMY TAPENADĘ
Czosnek i natkę pietruszki siekamy. Oliwki kroimy drobno. Wszystkie składniki łączymy z pieprzem w miseczce.
PRZYGOTOWUJEMY POLĘDWICZKI W CIEŚCIE
Ciasto francuskie rozwijamy. Na środku układamy 4 zachodzące na siebie plastry szynki parmeńskiej. Na środku szynki układamy warstwowo (w formie paska o powierzchni polędwiczki) połowę tapenady, 6 suszonych pomidorów, liście bazylii, połowę plasterków mozzarelli i przykrywamy całość podsmażoną polędwiczką. Nadmiar ciasta francuskiego odcinamy i odkładamy do przygotowania dekoracji.
SKŁADAMY CIASTO Z POLĘDWICZKAMI
Brzegi ciasta smarujemy żółtkiem roztrzepanym z niewielką ilością wody. Ciasto zawijamy wokół polędwiczki, całkowicie ją pokrywając. Wierzch smarujemy żółtkiem z wodą i robimy niewielki otwór (wypuszczamy nim zgromadzone w środku powietrze).
PIECZEMY POLĘDWICZKI
Polędwiczki układamy na blaszce wyłożonej papierem pergaminowym i chłodzimy w lodówce około 20 minut. Pieczemy 10 minut w 200°C (termoobieg). Zmniejszamy temperaturę do 180°C i pieczemy jeszcze 25 minut.
PRZYGOTOWUJEMY SAŁATKĘ
Do miseczki wlewamy niewielką ilość oleju z suszonych pomidorów, ocet balsamiczny, dodajemy sól, pieprz, mix sałat i dokładnie mieszamy. Całość posypujemy startym parmezanem.
PODAJEMY DANIE
Sałatkę wykładamy na talerz. Upieczone polędwiczki wyjmujemy z piekarnika, dajemy mięsu odpocząć 5 minut i kroimy w grube plastry. Mięso układamy na talerzu, dekorujemy świeżą bazylią, podajemy z sałatką.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
5060,8 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
1265,2 kcal
Tłuszcz
71,1 g
Węglowodany
58,5 g
Błonnik
91,2 g
Białko
91,2 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Ciastka cynamonowe
Kruche, chrupiące, pachnące cynamonem smakołyki z dodatkiem orzechów. Tak kuszące, że znikają od razu po upieczeniu!

Pizza pepperoni
Dużo pepperoni i dużo sera! Ten przepis zdecydowanie powinien zajmować pierwsze miejsce na liście najlepszych pizz świata. Ostry smak kiełbasy miesza się tutaj z cudowną słodyczą pomidorów. Musisz spróbować!

Kaszotto ze szparagami, groszkiem cukrowym i krewetkami
Smaki i aromaty warzyw, bulionu oraz wytrawnego wina łączą się w pysznym kaszotto Darii. Jeśli lubisz krewetki, pokochasz ten przepis!
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Ostra zupa z rybą i ryżem
Doskonałe połączenie kolendry, imbiru, trawy cytrynowej w zupie rybnej z ryżem!

Ślimaczki z ciasta francuskiego z serem i szynką
Ślimaczki z ciasta francuskiego z serem i szynką to ten rodzaj dania, który zdobywa Twoje serce od razu po jego spróbowaniu. Chrupiąca skórka, aromatyczna szynka i kremowy, ciągnący się ser otula kubki smakowe, fundując im prawdziwą rozkosz. Jak zrobić tę pyszną i szybką przekąskę? Poznaj nasz sposób!

Nowoczesna maczanka w azjatyckim stylu
Maczanka krakowska to dość tradycyjne danie pochodzące z tego miasta. Warto jednak poza klasycznym przepisem wypróbować propozycję Karola z dodatkiem imbiru, kolendry, chili i limonki!
🔥 O podobnym poziomie trudności

Wytrawne pączki ziemniaczane z airfryera
Chrupiące z zewnątrz, miękkie w środku i wypełnione aromatycznym farszem – wytrawne pączki ziemniaczane z airfryera to pomysł Karola na oryginalne danie z warzywnym twistem.

Zupa gulaszowa z pieczarkami
Zupa gulaszowa z pieczarkami to nieco odświeżona wersja tej klasycznej zupy. Ta tradycyjna potrawa, znana i ceniona na całym świecie, wzbogacona o pieczarki zyskuje jeszcze bardziej wyrazisty charakter. Przekonajcie się, jak w prosty sposób stworzyć to pyszne danie!

Szaszłyki z krewetek po azjatycku
Orientalne klopsiki z krewetek podane z soczystym grejpfrutem z dodatkiem imbiru i sosu sojowego. Warto spróbować!