Pieczony kurczak w curry z ryżem z papryką • przepis • składniki • przygotowanie
Delikatne kawałki piersi z kurczaka marynowane w jogurcie naturalnym z curry, upieczone i podane z ryżem oraz warzywami.

Czas przygotowania
50 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
łatwy
Składniki
Instrukcje przygotowania
PRZYGOTOWANIE FILETY Z
kurczaka myjemy i osuszamy.
JOGURT MIESZAMY Z
curry, solą i chili, marynujemy w nim kurczaka co najmniej przez 2 godziny w lodówce.
KURCZAKA OSĄCZAMY I
pieczemy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia w piekarniku rozgrzanym do 200°C mniej więcej przez 20 minut.
DYMKI OCZYSZCZAMY I
kroimy w krążki.
PAPRYKĘ OCZYSZCZAMY, POZBAWIAMY
nasion i kroimy w drobną kostkę.
OBA SKŁADNIKI GOTUJEMY
w gorącym bulionie warzywnym przez 5 minut, aż będą miękkie, wyjmujemy i osączamy.
ROSÓŁ UZUPEŁNIAMY WODĄ
do 400 ml, zagotowujemy i gotujemy w nim ryż mniej więcej przez 12 minut pod przykryciem, aż będzie miękki.
WARZYWA DODAJEMY DO
ryżu, doprawiamy do smaku i podajemy z kurczakiem.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
2103,6 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
350,6 kcal
Tłuszcz
2,3 g
Węglowodany
40,3 g
Błonnik
25,4 g
Białko
25,4 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Wegańskie nuggetsy z surówką i roślinnym sosem „serowym”
Rodzinny obiad, który zatrzyma przy stole na dłużej? Przygotuj warzywne nuggetsy w trzech idealnych panierkach z sałatką coleslaw i warzywnym sosem!

Krewetki w czerwonym curry
Azjatyckie danie według pomysłu Karola Okrasy – chrupiące krewetki z pikantnym czerwonym curry.

Batony z orzechami pekan
Wypróbuj przepis na szybkie i łatwe, domowe batony z orzechami pekan i polewą czekoladową!
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Kapuśniak z kiszonej kapusty na gęsinie
Odkryj na nowo smak polskiej gęsiny! Najlepiej ze sprawdzonym przepisem Karola Okrasy, dzięki któremu przygotujesz najlepszy kapuśniak na esencjonalnym, domowym wywarze. Spróbuj koniecznie!

Pilaw z kaszy bulgur z dorszem
Pilaw z kaszy bulgur z dorszem - poznaj najlepszy przepis. ⭐ Sprawdź składniki i instrukcje na KuchniaLidla.pl!

Łopatka wieprzowa z białą kiełbasą w miodowo-piwnej kapuście
Polska wersja francuskiego choucroute. Jednogarnkowe treściwe danie do przygotowania w zaledwie kilka chwil!
🔥 O podobnym poziomie trudności

Faszerowane pieczarki z sosem tatarskim
Szpinakowy farsz z gorgonzolą, chrupiące pieczarki i sos tatarski – oto składniki idealnej przekąski, którą przygotujesz według przepisu Karola!

Filety rybne z pikantną salsą pomidorową
Obiad w niespełna 30 minut? Przygotuj soczystą rybę z pikantną salsą z awokado i dymką!

Curry z warzywami
Niezwykle szybkie w przygotowaniu, proste i pełne warzyw – właśnie takie jest to curry z warzywami. Wypróbuj ten przepis i ciesz się niezwykłym smakiem inspirowanym kuchnią indyjską.