Pajęcze muffiny według Lempiank • przepis • składniki • przygotowanie
Wspaniałe muffiny z kawałkami białej czekolady i orzechów laskowych, które dzięki pajęczym dekoracjom będą idealną słodką przekąską na Halloween. Czy odważysz się ich spróbować?

Czas przygotowania
35 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 10
Poziom trudności
łatwy
Składniki
Instrukcje przygotowania
PRZYGOTOWUJEMY CIASTO
W misce dokładnie mieszamy mąkę, proszek do pieczenia i sodę oczyszczoną. Do misy miksera wbijamy jajka i wsypujemy cukier. Całość ucieramy i kiedy masa będzie jednolita, wlewamy mleko i olej. Do tak przygotowanej masy przesypujemy wymieszane wcześniej suche składniki i miksujemy, aż powstanie gładkie ciasto.
PIECZEMY MUFFINKI
Białą czekoladę i orzechy laskowe siekamy na niewielkie kawałki i delikatnie mieszamy z gotowym ciastem. Następnie przekładamy ciasto do papilotek ułożonych w blasze do pieczenia tak, aby sięgało do ok. ¾ głębokości. Muffinki pieczemy przez ok. 20 minut w piekarniku rozgrzanym do temp. 180°C. Gotowe muffinki studzimy.
OZDABIAMY MUFFINKI
Wystudzone muffinki dekorujemy, rysując cukrowym pisakiem pajęczyny.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
4619 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
461,9 kcal
Tłuszcz
22,9 g
Węglowodany
56,4 g
Błonnik
1 g
Białko
9,7 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Krem z młodej kapusty z jajkiem i boczkiem
Młoda kapusta, czyli jedna z królowych wiosny i gwiazda tego przepisu Kingi Paruzel! Przygotuj ten pyszny krem, który podasz z jajkiem i smażonym boczkiem.

Indyk z gruszkowym nadzieniem
Naprawdę warto sięgnąć do kuchni inspirowanej Ameryką, by pożyczyć od niej przepis na indyka nadziewanego farszem z gruszek.

Śniadaniowy bowl z grejpfrutem
Napój migdałowy i płatki owsiane to podstawa pożywnego bowla Darii. Dodaj do niego owoce i orzechy, by zacząć dzień pełnowartościowym posiłkiem!
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Kotleciki z soczewicy
Aromatyczne kotleciki z soczewicy z pysznym dipem koperkowo-ogórkowym to idealny pomysł na obiad dla całej rodziny! Spróbuj tego wegetariańskiego dania pełnego warzyw!

Kolorowe lody na patyku bez dodatku cukru
Przepis na przepyszne i orzeźwiające wyjątkowe lody na patyku bez dodatkowego cukru. Sprawdź, jak łatwo zrobić tę przekąskę z wykorzystaniem tylko świeżych owoców i warzyw.

Sałatka z mozzarellą i pomidorami
Sałatka z mozzarellą i pomidorami to klasyczne połączenie, które większość z nas zna pod nazwą Caprese. Ta włoska sałatka, łączy w sobie świeżość pomidorów z kremowością mozzarelli i aromatyczną bazylią.
🔥 O podobnym poziomie trudności

Sos belgijski
Sos belgijski to jeden ze znanych i lubianych dodatków, który podaje się do burgerów, hot dogów i innych fast foodów, chociaż najczęściej spotkać go można w roli dodatku do frytek. Jego kremowa konsystencja i intensywny smak stanowią idealne uzupełnienie dla tego popularnego dania. Jak przygotować ten banalnie prosty i niezwykle smaczny sos? Poznaj nasz przepis!

Serowe ciasteczka cytrynowe
Przepyszne ciasteczka cytrynowe, które kryją w sobie wyjątkową niespodziankę w postaci sera. To idealny pomysł na słodką przekąskę w wiosenny dzień i nie tylko!

Zielone tosty francuskie
Wypróbuj nietypowy pomysł na zielone tosty francuskie, które zaskakują nie tylko kształtem, ale także smakiem! Świetny przepis na leniwe, sobotnie śniadanie.