Zapiekanka warzywna z grochem i cukinią • przepis • składniki • przygotowanie
Pełna warzyw zapiekanka, która będzie idealnym daniem głównym dla całej rodziny. Wypróbuj ten prosty przepis, aby zapewnić bliskim sycący i smaczny posiłek.

Czas przygotowania
45 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 6
Poziom trudności
łatwy
Składniki
Instrukcje przygotowania
SMAŻYMY WARZYWA
Cebulę kroimy w drobną kostkę. Marchew i 1 cukinię ścieramy na tarce o grubych oczkach. Czosnek siekamy. Na patelni rozgrzewamy olej i podsmażamy cebulę, aż się zeszkli. Następnie dodajemy startą marchew i cukinię, a także czosnek. Całość doprawiamy tymiankiem oraz solą i pieprzem. Warzywa smażymy, aż zmiękną.
ŁĄCZYMY WARZYWA Z GROCHEM
Usmażone warzywa łączymy z ugotowanym wcześniej grochem i dokładnie mieszamy. Następnie odstawiamy je, aby delikatnie przestygły.
PRZYGOTOWUJEMY MASĘ NA ZAPIEKANKĘ
Ser ścieramy na tarce o grubych oczkach i ok. 100 g sera przekładamy do miski. Jajko bełtamy, dodajemy do startego sera wraz z kwaśną śmietaną i całość dokładnie mieszamy. Tak przygotowany sos łączymy z przestudzonymi warzywami.
PIECZEMY ZAPIEKANKĘ
Masę grochowo-warzywną przekładamy do natłuszczonego naczynia żaroodpornego. Następnie pozostałą cukinię kroimy w plastry i układamy je na powierzchni zapiekanki. Całość oprószamy pozostałym żółtym serem i pieczemy przez ok. 30-40 minut w piekarniku rozgrzanym do 180°C.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
2429 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
404,8 kcal
Tłuszcz
22,5 g
Węglowodany
34,6 g
Błonnik
7,8 g
Białko
18,5 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Ciasto czekoladowe z wiśniami
Szukasz deseru, który łączy intensywny smak czekolady z owocową nutą? To doskonale trafiłeś! Nasze czekoladowe ciasto z wiśniami z pewnością zachwyci ciebie i wszystkich domowników. Poznaj nasz sposób na ten pyszny, niezwykle aromatyczny wypiek!

Pstrąg pieczony z ziemniakami
Wystarczą ziemniaki, świeży pstrąg i warzywa, aby na Twoim stole znalazło się nieprawdopodobnie smaczne danie.

Grochówka wojskowa
Klasyczna grochówka w wojskowym wydaniu! Musisz jej spróbować.
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Indyk faszerowany suszonymi morelami z grilla
Potrawy z grilla także mogą być bardzo wyrafinowane. Dowód? Roladki z faszerowanego indyka.

Proste kimchi
Przygotuj proste kimchi i wyciągnij całą moc ze sfermentowanych warzyw o cudownym pikantnym smaku! Jest tak proste, że każdy będzie w stanie je zrobić.

Tagliatelle w sosie serowym
Prostotę klasycznych smaków w stylu włoskim znajdziesz w serowym tagliatelle Karola. Przygotuj kremowy sos na bazie śmietanki, gorgonzoli i białego wina!
🔥 O podobnym poziomie trudności

Krem z marchwi, pomarańczy i imbiru z grzankami
Zobacz, jak połączyć marchew, pomarańcze i kilka kromek chleba w smaczną, aromatyczną zupę krem.

Spaghetti carbonara
Klasyczne spaghetti carbonara – smaczne, a jego przygotowanie zajmuje dosłownie chwilę!

Zębacz smugowy pieczony w limonkowej marynacie
Najsmaczniejsze przepisy często są bardzo proste – tak jest i w tym przypadku! Poznaj przepis na pieczonego zębacza z limonką i kaparami.