Zalewajka • przepis • składniki • przygotowanie
Jedna z najbardziej charakterystycznych zup kuchni regionalnych, która w smaku przypomina żurek. To pyszne danie, dzięki dodatkowi kiełbasy i boczku, jest nie tylko niezwykle aromatyczne, ale też sycące.

Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
łatwy
Składniki
Instrukcje przygotowania
GOTUJEMY ZIEMNIAKI
Ziemniaki obieramy, kroimy w dość dużą kostkę i dodajemy do wrzącej, osolonej wody. Czosnek dość drobno siekamy i z zielem angielskim i majerankiem dodajemy do gotujących się ziemniaków.
KROIMY SKŁADNIKI
Kiełbasę kroimy w półtalarki, a boczek na mniejsze kawałki. Cebulę siekamy w dość drobną kostkę.
PODSMAŻAMY SKŁADNIKI
Na patelni rozgrzewamy olej i podsmażamy boczek. Kiedy wytopi się tłuszcz, do boczku dodajemy cebulkę i delikatnie ją podprażamy. Do podprażonej cebulki i boczku dodajemy majeranek i całość jeszcze chwilę podgrzewamy.
ZIEMNIAKI ZALEWAMY ZAKWASEM
Do prawie ugotowanych ziemniaków dodajemy pokrojoną kiełbasę i zakwas. Całość doprawiamy do smaku solą i pieprzem, doprowadzamy do wrzenia i gotujemy jeszcze przez ok. 5-10 minut.
PODAJEMY ZALEWAJKĘ
Zupę nalewamy do misek i okraszamy podsmażonym boczkiem i cebulką.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
1686,2 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
421,5 kcal
Tłuszcz
22,2 g
Węglowodany
32,1 g
Błonnik
1,9 g
Białko
22,1 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Jajka en cocotte z kozim serem
Jajka en cocotte. Spróbuj tego prostego w przygotowaniu dania! Aromat wędzonego boczku w połączeniu z jajkami, cebulą i serem kozim daje doskonały efekt i cieszy każde podniebienie. Nie czekaj, sprawdź przepis!

Amaretti z ganaszem czekoladowym
Poznaj przepis na doskonałe amaretti z ganaszem czekoladowym. Paweł Małecki dzieli się swoją recepturą w Kuchni Lidla!

Uniwersalny i domowy sos pieczeniowy
Do mięsa, do makaronów, do pyz i kopytek… ten pyszny i domowy sos pieczeniowy otwiera mnóstwo możliwości! Przygotuj go raz, zawekuj i planuj posiłki, by oszczędzić mnóstwo czasu.
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Jogurtowy sos curry mango
Niezwykły sos, który doda wyrazistości i świeżości każdej potrawie od wrapów do dań z grilla, ale też sprawdzi się jako dip do warzyw. Przygotuj go, aby urozmaić smak swoich ulubionych potraw.

Chleb pełnoziarnisty z nasionami
Marzysz o domowym ciepłym chlebie na śniadanie? Wypróbuj przepis Kingi! Wystarczy termorobot MC Smart, kilka minut wieczorem, noc w lodówce i poranny wypiek.

Fit kokosanki
Mięciutkie i wilgotne w środku ciastka pachnące kokosem, czyli fit kokosanki bez dodatku mąki. Wypróbuj ten przepis i ciesz się prostą, słodką przekąską, którą przygotujesz szybciej niż myślisz.
🔥 O podobnym poziomie trudności

Bułeczki cynamonowe z kubka
Goście zapowiedzieli się w ostatniej chwili? Czas więc na prawdziwą, cynamonową ucztę! Wystarczy tylko rozwałkować, posypać, zwinąć i wstawić do mikrofalówki! Smaczniej i szybciej się nie da!

Sałatka pomidorowa z wędzonym twarogiem
Niewiele składników – fantastyczny smak! Dzięki prostej sałatce pomidorowej wg przepisu Kingi przywołasz letnie wspomnienia i skorzystasz z sezonu na te wspaniałe produkty! Spróbuj koniecznie.

Palmiery z ciasta francuskiego ze szpinakiem
Błyskawiczna przekąska, która świetnie sprawdzi się na imprezie. Zobacz, jak przygotować te zawijasy z ciasta francuskiego z nadzieniem z sera mascarpone i szpinaku.