Kurczak w sosie słodko-kwaśnym • przepis • składniki • przygotowanie
Ten przepis na kurczaka w sosie słodko-kwaśnym warto mieć pod ręką zawsze wtedy, gdy chcemy przygotować szybki i pyszny obiad w stylu azjatyckim. To klasyka, która nigdy się nie nudzi!

Czas przygotowania
30 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
łatwy
Składniki
Instrukcje przygotowania
SMAŻYMY KURCZAKA
W garnku rozgrzewamy olej.
PRZYGOTOWUJEMY SOS SŁODKO-KWAŚNY
Ketchup łączymy w misce z cukrem brązowym, sosem sojowym i octem ryżowym. Dokładnie mieszamy za pomocą rózgi kuchennej, aż cukier się rozpuści. Dodajemy wodę i drobno posiekany czosnek. Ponownie mieszamy całość.
SMAŻYMY WARZYWA
Kolorowe papryki kroimy w grubą kostkę, dymkę w plastry. Czosnek drobno siekamy.
ŁĄCZYMY SKŁADNIKI DANIA
Zmniejszamy ogień i zalewamy warzywa przygotowanym wcześniej sosem słodko-kwaśnym. Na patelnię wykładamy również usmażonego kurczaka. Dokładnie mieszamy i gotujemy ok. 5 minut, by smaki i składniki się połączyły.
PODAJEMY DANIE
Ugotowany wcześniej, odsączony ryż wykładamy na talerze. Na warstwę ryżu wykładamy porcję kurczaka z warzywami w sosie. Całość dekorujemy z wierzchu świeżą kolendrą.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
3722,2 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
930,6 kcal
Tłuszcz
45,9 g
Węglowodany
88,3 g
Błonnik
3 g
Białko
27,6 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Kurczak w musztardzie na pieczonych warzywach
Nieskomplikowany przepis na pieczonego całego kurczaka z cebulą i selerem, nacieranego musztardą Dijon.

Kaczka z chrupiącą skórką
Łatwy przepis na kaczkę? Proszę bardzo! Skorzystaj z przepisu Kingi Paruzel na pieczoną kaczkę z chrupiącą glazurowaną skórką.

Monoporcje korzenne w kształcie choinek
Monoporcje, które zachwycają smakiem i formą, będą idealne na święta. Przygotuj te pyszne korzenne desery w kształcie choinek i zaskocz bliskich ich wyjątkowym smakiem.
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Kurczak po meksykańsku
Kiedy chrupiącą tortillą nabierzesz trochę tej potrawy, Twoje kubki smakowe znajdą się w siódmym niebie.

Serowa kula z brokułów
Zaskakujący pomysł na oryginalne danie na przyjęcie. Idealnie sprawdzi się jako pasta do słonych krakersów lub kanapek!

Piyaz
Piyaz to przepyszna sałatka inspirowaną kuchnią turecką. Dzięki dodatkowi białej fasoli i jajek jest niezwykle pożywna, a pomidory i cebula dodają jej świeżości. Sprawdź, jaki to prosty przepis!
🔥 O podobnym poziomie trudności

Pieczone jabłka
Prosty sposób na małe co nieco. Miąższ pieczonego jabłka rozpływa się w ustach, a bakaliowy farsz daje przyjemną słodycz.

Lizaki z ksylitolu
Poznaj przepis Pawła na szybkie lizaki z ksylitolu i konfitury!

Pieczona makrela w chlebku pita
Masz ochotę na wyjątkową przekąskę w adriatyckim stylu? Pieczona makrela na chlebku pita z ajwarem, zielonym ogórkiem i pomidorkami koktajlowymi sprawdzi się idealnie.