Burgery na sałacie • przepis • składniki • przygotowanie
Burger bez bułki? Brzmi kontrowersyjnie, jednak DG udowadnia, że może smakować wyśmienicie! Z szynką parmeńską i smażonym jajkiem!

Czas przygotowania
30 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 2
Poziom trudności
łatwy
Składniki
Instrukcje przygotowania
DOPRAWIAMY MIĘSO
Mięso przyprawiamy papryczką chili, słodką papryką i musztardą. Dodajemy 1 żółtko. Połowę cebuli drobno siekamy i również dodajemy do mięsa. Wszystko dokładnie mieszamy rękoma.
FORMUJEMY KOTLETY
Rozgrzewamy patelnię (zwykłą lub grillową). Formujemy kotlety (ok. 4-5 sztuk). Mięso podsmażamy na patelni do momentu, aż się zarumieni (ok. 1 min na każdej stronie). Zmniejszamy ogień i przykrywamy patelnię pokrywką. Dusimy mięso pod przykryciem około 10 min.
SMAŻYMY JAJKO
Na czystej patelni kładziemy metalowy ring, wlewamy do niego odrobinę oleju i podgrzewamy. Kiedy tłuszcz się rozgrzeje, wbijamy jajko i smażymy je w metalowym ringu. Czekamy, aż białko się zetnie (aby białko się szybciej ścięło, można również przykryć patelnię pokrywką).
UKŁADAMY BURGERA
Na talerzu układamy liść sałaty, a na niej mięso, plaster pomidora i cebulę. Czynność powtarzamy, zaczynając od mięsa. Na wierzchu kładziemy sadzone jajko, a na nim plaster szynki parmeńskiej. Jajko doprawiamy solą i ozdabiamy świeżymi ziołami.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
999 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
499,5 kcal
Tłuszcz
30,8 g
Węglowodany
12,6 g
Błonnik
40,9 g
Białko
40,9 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Burger z fasoli z kremem z mango
Wegetariański burger możesz przygotować z wielu warzyw! Przekonaj się, jak smakuje ten z fasoli i kaszy z kremem z mango!

Sałatka na grilla z ciecierzycą i wegańskim sosem BBQ
Sałatki nigdy się nie znudzą, jeśli będą wyjątkowe! Ta właśnie taka jest. Połącz warzywa z genialnym dressingiem BBQ i ciesz się smakami letniego grillowania!

Sloppy Joe — amerykańska kanapka z mięsem mielonym
Czy marzysz o soczystej, sycącej kanapce, która rozpływa się w ustach? Sloppy Joe to klasyczna amerykańska kanapka z mielonym mięsem, zanurzona w aromatycznym sosie pomidorowym. Sprawdź, jak zrobić tę bajecznie pyszną kanapkę!
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Śródziemnomorski burger z paprykowym relishem
Burgery inspirowane kuchnią śródziemnomorską z dodatkiem paprykowego relishu i sera feta to pyszny pomysł na grilla. Koniecznie sprawdź, jak smaczne jest to danie!

Stek z udźca jelenia z rozmarynem
Wyjątkowa okazja? Przygotuj aromatyczny stek z udźca jelenia z rozmarynem w sosie blue cheese. Twoi goście będą zachwyceni!

Plastry smażonego schabu z chorizo i oliwkami z zapiekanką z kalarepy
W tym daniu kiełbasa chorizo spotka się z polską kalarepą oraz schabem. Przekonaj się, co z tego wyniknie.
🔥 O podobnym poziomie trudności

Sylwestrowe sakiewki z ciasta francuskiego
Chrupiące z zewnątrz, a w środku kryjące pyszny farsz z sera, kabanosów i suszonych pomidorów. Sylwestrowe sakiewki z ciasta francuskiego będą ozdobą każdego stołu!

Bresaola z grillowaną gruszką i chipsami serowymi
Wyjątkowa polędwica wołowa, czyli bresaola, podana z grillowaną gruszką i chrupiącymi dodatkami to prawdziwa uczta dla podniebienia. Przygotuj ją i zaskocz bliskich połączeniem smaków, które charakteryzują to danie.

Pieczone frytki warzywne z dipem blue cheese
Czy wiesz, że z sera blue można przygotować doskonały dip? Podaj go z pieczonymi warzywnymi frytkami, by odkryć zupełnie nową odsłonę tej popularnej imprezowej przekąski.