Kolorowa ryba w srebrnych papilotach • przepis • składniki • przygotowanie
Ziołowo-warzywna kompozycja z delikatnym łososiem w roli głównej. Idealna na grilla w towarzystwie chrupiącej bagietki.

Czas przygotowania
35 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
średni
Składniki
Instrukcje przygotowania
PRZYGOTOWANIE
folię aluminiową Sposób przygotowania Filet łososia myjemy, osuszamy i doprawiamy delikatnie solą i pieprzem. Myjemy pomidorki i cukinię . Obieramy cebulę . Pomidorki koktajlowe przekrawamy na pół, cukinię kroimy w plasterki, a cebulę w piórka. Przygotowujemy 4 arkusze folii aluminiowej, na których kładziemy kolejno: plastry cukinii, kawałek łososia, piórka cebuli, połówki pomidorów. Warzywa i rybę posypujemy posiekanymi ziołami, doprawiamy jeszcze solą i pieprzem, skrapiamy oliwą i sokiem z cytryny , dokładnie zawijamy każdy papilot, zawijając ciasno folię na brzegach. Gotowe paczuszki układamy na rozgrzanym grillu. Po mniej więcej 15-20 minutach zaglądamy, odchylając delikatnie folię, i sprawdzamy, czy łosoś jest już upieczony. Jak podawać Rozcinamy bagietkę na pół i kładziemy spodem do góry na grillu. Pieczemy, aż będzie chrupka. Podajemy z bagietką lub ziemniaczkami z grilla. Ryby i owoce morza z tym znakiem pochodzą ze zrównoważonych połowów z certyfikatem MSC. www.msc.org/pl
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
1968,8 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
492,2 kcal
Tłuszcz
29 g
Węglowodany
14,7 g
Błonnik
43,9 g
Białko
43,9 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Łosoś z salsą z tamarillo i mango
Grillowany łosoś w owocowej salsie to prawdziwa uczta dla podniebienia! Wykorzystaj przepis Darii na specjalną okazję!

Sałatka z brokułem i jajkiem
Sycąca sałatka, która będzie gotowa w 20 minut? To musi być ta sałatka z brokułem, jajkiem i mortadelą z dodatkiem czosnkowego dressingu jogurtowego. Sprawdź, jaka jest prosta i pyszna!

Skrzydełka z cytrynowym sosem barbecue
Pieczone skrzydełka w wyjątkowo aromatycznym sosie barbecue z dodatkiem konfitury cytrynowej. Sprawdź, jak szybkie i pyszne jest to danie!
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Szaszłyki z krewetkami i chorizo w cytrusowej marynacie
Te szaszłyki to kulinarna podróż na południe – soczyste krewetki w cytrusowej marynacie i wyraziste chorizo to wspaniałe połączenie smaków, które rozbudza apetyt już od pierwszego kęsa!

Śledź w jabłkach
Śledź w śmietanie ze startymi jabłkami doskonale sprawdzi się zarówno podczas święt, jak i w powszednie dni. Prosty, pyszny smak!

Pizza alla carbonara
Domowa pizza na gotowym spodzie inspirowana słynnym makaronem carbonara. Dzięki dodatkowi cienkich plastrów guanciale i rozpływających się po cieście żółtek zachwyca smakiem. Przygotuj ją i przekonaj się, jaka jest pyszna!
🔥 O podobnym poziomie trudności

Barszcz czerwony z uszkami
Domowy zakwas i własnoręcznie ulepione uszka z farszem z kapusty i grzybów – oto Święta na talerzu, czyli składniki klasycznego barszczu czerwonego Karola!

Jogurtowy sernik na zimno
Najlepszy deser na ciepłe dni? Jogurtowy sernik na zimno według Pawła Małeckiego!

Pinsa – przepis na lżejszą kuzynkę pizzy
Pinsa to alternatywa dla klasycznej pizzy, której historia sięga czasów starożytnego Rzymu. Aromatyczne, chrupiące ciasto na bazie mąki i drożdży piekarniczych szybko zdobyło popularność z uwagi na jego lekkostrawność i interesujący smak. W jaki sposób przyrządza się autentyczną pinsę? Poznaj nasz przepis na lżejszą kuzynkę pizzy!