Indyk z gruszkowym nadzieniem • przepis • składniki • przygotowanie
Naprawdę warto sięgnąć do kuchni inspirowanej Ameryką, by pożyczyć od niej przepis na indyka nadziewanego farszem z gruszek.

Czas przygotowania
120 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 8
Poziom trudności
średni
Składniki
Instrukcje przygotowania
PRZYGOTOWANIE W RONDLU
mieszamy białe wino, miód, 200 ml bulionu drobiowego, 120 g masła i jedną obraną, pozbawioną gniazda nasiennego, bardzo drobno posiekaną gruszkę.
STAWIAMY GARNEK NA
średnim ogniu i podgrzewamy, aż całość się zagotuje.
NASTĘPNIE ZMNIEJSZAMY PŁOMIEŃ
i gotujemy jeszcze przez 20 minut.
ZDEJMUJEMY Z OGNIA,
studzimy i całość miksujemy za pomocą blendera, aż w glazurze nie będzie grudek. ODSTAWIAMY NA: bok.
CHLEB KROIMY W
kostkę (powinniśmy otrzymać ok.
5 SZKLANEK) I
przesypujemy do dużej miski.
WLEWAMY MLEKO I
mieszając od czasu do czasu, czekamy, aż chleb nim nasiąknie. 1 GRUSZKĘ OBIERAMY,: pozbawiamy gniazda nasiennego i drobno siekamy. DODAJEMY DO: chleba. SIEKAMY JEDNĄ: cebulę.
NA PATELNI ROZGRZEWAMY
60 g masła i szklimy cebulę, a następnie dodajemy ją do chleba i gruszek.
DO MISKI DODAJEMY
jajko, posiekaną pietruszkę, 1 łyżeczkę soli i 1 łyżeczkę tymianku.
CAŁOŚĆ DOKŁADNIE MIESZAMY,
następnie dodajemy 2 łyżki przygotowanej wcześniej glazury i ponownie mieszamy.
MISKĘ Z FARSZEM
odstawiamy na bok.
ROZGRZEWAMY PIEKARNIK DO
220-240 stopni C.
INDYKA DOKŁADNIE MYJEMY
i suszymy. 220 G MASŁA: rozpuszczamy, studzimy i mieszamy z pozostałym tymiankiem, solą i pieprzem.
TŁUSZCZEM SMARUJEMY DOKŁADNIE
indyka zarówno na zewnątrz, jak i wewnątrz, a także pod skórą na piersi.
POZOSTAŁĄ CEBULĘ KROIMY
w piórka i rozkładamy ją równomiernie na dnie brytfanny.
NA CEBULI UKŁADAMY
indyka, a następnie faszerujemy go przygotowanym wcześniej nadzieniem.
ZWIĄZUJEMY NOGI INDYKA
sznurkiem, by farsz nie wypadał ze środka. 1L BULIONU MIESZAMY: z 1/2 szklanki przygotowanej wcześniej glazury i całość wlewamy na dno brytfanny.
POZOSTAŁE GRUSZKI PRZEKRAWAMY
na połówki i układamy je dookoła indyka.
MIĘSO WSADZAMY DO
rozgrzanego piekarnika.
PO 30 MINUTACH
zmniejszamy temperaturę do 180 stopni C i pieczemy indyka w zależności od jego wagi (licząc około 15-20 minut na każdy jego kilogram).
CO 15 MINUT
podlewamy indyka zbierającym się na dnie brytfanny sosem, a średnio co trzeci raz polewamy mięso także odrobiną pozostałej glazury z miodu i wina.
PODCZAS PIECZENIA CO
jakiś czas obracamy w piekarniku brytfannę, by indyk równomiernie się upiekł.
GDY INDYK JEST
gotowy, wyjmujemy go z piekarnika, z dna naczynia zbieramy sos (około 3 szklanek) i przelewamy do rondla.
USTAWIAMY GARNEK NA
małym ogniu, dodajemy 2 łyżki mąki ziemniaczanej i 2 łyżki mąki pszennej, całość mieszamy, aż sos będzie gładki i bez grudek.
JEŚLI CHCEMY, BY
sos był gęstszy, dodajemy więcej mąki.
JAK PODAWAĆ INDYKA
podajemy z gotowym sosem.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
8651,2 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
1081,4 kcal
Tłuszcz
55,6 g
Węglowodany
95,9 g
Błonnik
50,7 g
Białko
50,7 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Kanapka z polędwicą i jajkiem
Coś znacznie więcej niż zwykła bułka z szynką! Wypróbuj przepis Karola na kanapkę z polędwicą i jajkiem w koszulce – sprawdzi się na imprezach, a kolację zamieni w małą ucztę!

Smażony sandacz na letniej sałatce z soczewicy
Wypróbuj nasz sposób na sandacza. Podaj go na sałatce z soczewicy i zachwyć swoich domowników.

Barszcz biały z kiełbasą
Wyrazista, chrzanowa zupa z dodatkiem kiełbasy. Przepis, który czerpie pełnymi garściami z tradycji kuchni polskiej.
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Kurczak po amerykańsku
Przysmak dla miłośników amerykańskiej kuchni - kurczak podawany ze smażonymi ziemniakami.

Ciasteczka z nadzieniem figowym
Suszone figi świetnie sprawdzają się w roli nadzienia kruchych ciasteczek! Przygotuj te słodkości inspirowane kuchnią grecką i sprawdź, jak smakują.

Maślane ciasto z jabłkami i migdałami
Puszyste ciasto z chrupiącymi karmelizowanymi migdałami, wypełnione jabłkami świetnie smakuje zarówno na ciepło, jak i zimno!
🔥 O podobnym poziomie trudności

Clam chowder — amerykańska zupa z małżami
Clam chowder to pożywna zupa, pełna małży, ziemniaków i aromatycznych przypraw. Zupa ta przygotowywana była przez rybaków jako rozgrzewający posiłek w okresie połowów. Jak ją zrobić? Sprawdź nasz przepis!

Gołąbki z soczewicą i grzybami
Wypróbuj wegańskie gołąbki z soczewicą i grzybami według przepisu Darii. To świetny pomysł na obiad!

Panna cotta
Włoska klasyka w lekkim i leśnym wydaniu – oto deserowa propozycja Darii, którą zjesz tak szybko, jak przygotujesz!