Kakaowe tartaletki z malinami i bezą włoską • przepis • składniki • przygotowanie
Kakaowe tartaletki pełne soczystych malin i ozdobione wyjątkową bezą włoską, która zachwyca nie tylko wyglądem, ale też smakiem. Skuś się na ten słodki deser bez pieczenia.

Czas przygotowania
45 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
łatwy
Składniki
Instrukcje przygotowania
PRZYGOTOWUJEMY KORPUSY TARTALETEK
Ciastka bardzo dokładnie rozdrabniamy. Następnie łączymy je z masłem i nakładamy do foremek do tartaletek. Masę ciasteczkową dokładnie dociskamy do dna i boków foremek. Gotowe korpusy chłodzimy w lodówce przez ok. 30 minut.
GOTUJEMY KISIEL
Do rondelka dodajemy połowę malin, cukier i cukier waniliowy. Mąkę ziemniaczaną mieszamy z wodą i dolewamy ją do pozostałych składników. Całość podgrzewamy na niewielkim ogniu, aż powstanie gęsty kisiel. Następnie wyłączamy gaz, dodajemy pozostałe maliny i delikatnie mieszamy je z kisielem. Kisiel odstawiamy, by lekko ostygnął.
CHŁODZIMY TARTALETKI Z KISIELEM
Lekko przestudzony kisiel przekładamy na kakaowe spody i równomiernie rozprowadzamy. Tak przygotowane tartaletki ponownie chłodzimy przez ok. 30 minut w lodówce.
PRZYGOTOWUJEMY SYROP CUKROWY DO BEZY
Do rondelka wlewamy wodę, wsypujemy cukier i podgrzewamy do temperatury 116-118°C.
UBIJAMY BEZĘ WŁOSKĄ
Białka zaczynamy ubijać na średnich obrotach i cienkim strumieniem wlewamy do nich syrop cukrowy. Po wlaniu syropu bezę dalej ubijamy, aż ostygnie do temperatury pokojowej.
DEKORUJEMY TARTALETKI
Tartaletki delikatnie wyjmujemy z foremek. Gotową bezę włoską przekładamy do rękawa cukierniczego i wyciskamy ją tak, aby przykryć cały kisiel malinowy. Tak przygotowane tartaletki opiekamy palnikiem i dekorujemy malinami.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
3358,1 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
839,5 kcal
Tłuszcz
42 g
Węglowodany
108,8 g
Błonnik
5,7 g
Białko
4 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Słońce z ciasta francuskiego z serem camembert
Pyszny i kremowy camembert, zapiekany z ciastem francuskim wypełnionym aromatycznym pesto. Efektowna przekąska, która zrobi wrażenie na gościach każdej imprezy.

Ciasteczka z ciasta francuskiego z pomidorami i mozzarellą
Wytrawny wypiek z ciasta francuskiego idealny na przyjęcia. Pyszna przekąska, która zachwyca smakiem i wyglądem.

Sałatka grecka z makaronem z cukinii
Wypróbuj przepis na sałatkę grecką w innej odsłonie! Prawie identyczne składniki z dodatkiem makaronu z cukinii nabierają nowego charakteru.
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Sylwestrowe trufle kokosowe
Domowe trufle kokosowe obtoczone w podpieczonych wiórkach będą doskonale smakować i świetnie prezentować się na sylwestrowym stole. Wykorzystaj przepis Pawła i przygotuj je dla gości!

Wegańskie blondie z masłem orzechowym
Słodki klasyk w amerykańskim stylu, czyli blondie, prezentuje się w pysznej, roślinnej odsłonie dzięki prostemu przepisowi Kingi! Sprawdź koniecznie, jak smakuje wegańska wersja tego ciasta!

Podudzia kurczaka w sosie pomarańczowym
Pieczone kawałki kurczaka polane sosem z pomarańczy i przypraw korzennych, a do tego podsmażone kurki. Przepyszne!
🔥 O podobnym poziomie trudności

Kleik ryżowy z jabłkiem
Deser przygotowywany na wiele sposobów przez babcie i mamy – kleik ryżowy z cynamonem i tartym jabłkiem!

Tacos z tuńczykiem
Kuchnia w stylu meksykańskim to m.in. znane na całym świecie tacos. U nas znajdziesz je w nowym, rybnym wydaniu.

Ciasto bez tłuszczu z owocami na mleku roślinnym
Wystarczy tylko 10 minut, aby przygotować pyszne ciasto z owocami i to w wersji fit! Sprawdź przepis Kingi i przekonaj się sam/sama!