Schab pieczony z oliwkami i sałatką z grillowanego bakłażana • przepis • składniki • przygotowanie
Plastry mięsa w chrupiącej panierce z płatków kukurydzianych, a do tego pyszna sałatka. Proste, lekkie i pełne smaku danie!

Czas przygotowania
40 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 6
Poziom trudności
łatwy
Składniki
Instrukcje przygotowania
PRZYGOTUJ PATELNIĘ GRILLOWĄ,
folię spożywczą, blachę i papier do pieczenia.
ROZGRZEJ PIEKARNIK DO
180°C (termoobieg).
PRZYGOTOWANIE 3 ZĄBKI
czosnku siekamy drobno.
BAKŁAŻAN KROIMY WZDŁUŻ
w plastry o szerokości ok. 1 CM.
POKROJONY BAKŁAŻAN SOLIMY,
pieprzymy, posypujemy posiekanym czosnkiem (połową tego posiekanego) i zalewamy oliwą z oliwek (30 ml).
PLASTRY BAKŁAŻANA SMAŻYMY
na patelni grillowej.
POKROJONE W ĆWIARTKI
i pozbawione gniazd nasiennych papryki posypujemy solą i pieprzem, polewamy oliwą z oliwek (ok. 20 ML) I: posypujemy pozostałym posiekanym czosnkiem.
PAPRYKĘ KROIMY W
mniejsze części (każdą ćwiartkę na pół wzdłuż).
UGRILLOWANEGO Z OBU
stron bakłażana zdejmujemy z patelni, kładziemy na talerz, jeden na drugim i smażymy kolejne plastry.
CEBULE DYMKI (BIAŁĄ
część) kroimy na mniejsze kawałki (w poprzek w grube kawałki) i przekładamy do miseczki.
2 ZĄBKI CZOSNKU
kroimy w cienkie plastry. PRZEKŁADAMY DO: cebuli.
SZCZYPIOR DYMEK KROIMY
na kawałki o długości mniej więcej 3 cm. PRZEKŁADAMY DO: miski. PAPRYKĘ GRILLUJEMY Z: obu stron.
ZGRILLOWANE WARZYWA KROIMY
bakłażan na plasterki w poprzek (3-4 cm szerokości każdy).
PAPRYKĘ KROIMY W
nieregularne kawałki na skos.
DODAJEMY DO MISKI
razem z pokrojoną dymką, przekrojonymi na pół oliwkami i pomidorkami.
SER KRUSZYMY I
dodajemy do sałatki.
DOPRAWIAMY MIELONYM BIAŁYM
pieprzem, oliwą (10 ml) i sokiem z cytryny (do smaku).
DELIKATNIE MIESZAMY.
KILKA LISTKÓW MIĘTY
kroimy w cienkie paski, dodajemy do sałatki, na końcu dodajemy pokrojony szczypior.
DELIKATNIE MIESZAMY.
PLASTRY SCHABU DELIKATNIE
rozbijamy pod folią, doprawiamy solą i pieprzem.
JAJO ROZTRZEPUJEMY.
ROZKRUSZAMY PŁATKI
kukurydziane.
MIĘSO PANIERUJEMY W
mące i jajku i na koniec w płatkach kukurydzianych.
NA PATELNI ROZGRZEWAMY
oliwę z oliwek (ok.
20-30 ML) I
smażymy schab na patelni.
USMAŻONE KOTLETY SCHABOWE
przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
WKŁADAMY DO PIEKARNIKA
rozgrzanego do 180°C na 1-2 min.
JAK PODAWAĆ NA
talerz wykładamy sałatkę, obok sałatki kładziemy mięso.
DEKORUJEMY MIĘTĄ.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
3225 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
537,5 kcal
Tłuszcz
31,9 g
Węglowodany
49,7 g
Błonnik
18,1 g
Białko
18,1 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Szaszłyki kofta z mięsa mielonego z chlebkiem pita i ajwarem
Inspirowane kuchnią grecką pyszne kofty z mielonej wołowiny to świetny pomysł na obiad! Zwłaszcza jeśli podasz je z chlebkami pita, świeżymi warzywami i ajwarem.

Sałatka z bakłażanem, szpinakiem i serem feta
Lekka, kilkuskładnikowa sałatka o intensywnym smaku. Sprawdzi się jako dodatek do dań mięsnych lub samodzielna potrawa.

Racuszki z bananami i serkiem twarogowym
Ekspresowy sposób na zdrowe i pożywne śniadanie lub odżywczą przekąskę. Słodki smak racuszków pokocha każdy!
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Piersi z indyka w sosie paprykowym
Delikatny drób w warzywnym sosie to potrawa, która sprawdzi się zarówno podczas rodzinnego obiadu, jak i przyjęcia.

Szaszłyki z krewetek w słodko-ostrej marynacie
W sezonie grillowym nie ma miejsca na nudę! Szczególnie wtedy, gdy na stole rządzą szaszłyki z krewetek w pysznej marynacie.

Bruschetta z oliwkami i mozzarellą
Zobacz, jak smakuje bruschetta według Karola Okrasy! Z dodatkiem oliwek, podsmażonego bakłażana i szynki parmeńskiej nabiera wyrazistego charakteru!
🔥 O podobnym poziomie trudności

Babeczki pistacjowe
Delikatny smak orzechów pistacjowych w połączeniu z innymi składnikami to recepta na udany wypiek. Muffinki pistacjowe, bo o nich mowa, stanowi ą doskonałą propozycję dla tych, którzy lubią podążać za trendami. Odkryj nasz przepis na obłędne babeczki pistacjowe!

Ciasteczka orkiszowo-owsiane z żurawinami
Szukasz pomysłu na proste ciasteczka z kilku składników? Dłużej nie musisz! Wypróbuj przepis na ciasteczka orkiszowo-owsiane z żurawinami.

Lody truskawkowo-bazyliowe
Lody truskawkowo-jogurtowe z delikatnym aromatem bazylii – łatwy przepis autorstwa Pawła Małeckiego. Skusisz się?