Tarta serowa bez laktozy i glutenu • przepis • składniki • przygotowanie
Pyszna i słodka tarta serowa, która będzie idealną słodką przekąską lub deserem dla każdego, kto unika laktozy i glutenu! Przygotuj ją i poznaj nowe oblicze sernika.

Czas przygotowania
20 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 12
Poziom trudności
łatwy
Składniki
Instrukcje przygotowania
PRZYGOTOWUJEMY SPÓD
Ciastka bezglutenowe rozdrabniamy i mieszamy z miękkim masłem. Następnie przekładamy je na spód tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia i wyrównujemy powierzchnię. Spód odkładamy do lodówki, aby delikatnie stwardniał.
PRZYGOTOWUJEMY MASĘ SEROWĄ
Wszystkie składniki masy serowej przekładamy do miski i delikatnie mieszamy. Całość blendujemy na dość gładką i płynną masę, którą następnie przelewamy do tortownicy.
PIECZEMY TARTĘ
Na dnie piekarnika ustawiamy naczynie żaroodporne z wodą. Tartę pieczemy przez ok. 1 godzinę w piekarniku rozgrzanym do temp. 150°C. Upieczone ciasto studzimy przez pierwsze 15 minut w wyłączonym i uchylonym piekarniku, aby jak najmniej opadło. Następnie studzimy je całkowicie.
DEKORUJEMY TARTĘ
Truskawki kroimy na mniejsze kawałki i układamy je wraz z jeżynami i borówkami na wystudzonej tarcie. Ciasto przechowujemy w lodówce.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
3497,6 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
291,5 kcal
Tłuszcz
18,9 g
Węglowodany
23,5 g
Błonnik
0,5 g
Białko
7,1 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Rigatoni z ricottą
Wyjątkowo proste i niezwykle smaczne danie. Jego kremowy smak podkreśla połączenie sera ricotta i pecorino. Całość wzbogacona zostaje pieprznym smakiem. Koniecznie sprawdź ten przepis!

Zupa z suszonymi pomidorami i mascarpone
Wśród smaków we włoskim stylu pomidory wiodą prym! W tym przepisie zamknięto je w gęstej kremowej zupie z dodatkiem sera mascarpone.

Pita z fetą, cukinią i cebulą podana z sałatką
Grecka pita, wypełniona grillowanymi warzywami w towarzystwie greckiej sałatki!
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Shake jagodowo-bananowy z nasionami chia
Wyśmienity shake, który po schłodzeniu może stać się również deserem – dzięki nasionom chia! Wykorzystaj przepis Pawła i przygotuj napój, który smakuje owocami lasu i zabierz ze sobą do pracy lub szkoły.

Gofry z owocami i cukrem pudrem
Jak zrobić najlepsze gofry? Odpowiedzią jest przepis Kingi na idealne gofrowe ciasto. Znajdziecie w nim wszystkie niezbędne wskazówki, które przydadzą się zapalonym gofrożercom. Do dzieła!

Karp smażony z sałatką ziemniaczaną
Przepyszny smażony karp z wyjątkową sałatką ziemniaczaną, który będzie idealnym daniem na obiad dla całej rodziny. Sprawdź, jak szybko można go przygotować!
🔥 O podobnym poziomie trudności

Sałatka z paluszkami krabowymi surimi z sosem jogurtowym
Pomysł na lekką, oryginalną sałatkę do przygotowania w parę chwil: połączenie surimi z ogórkiem i sosem jogurtowym.

Muffiny omletowe
Omlety w formie… muffinów? Dokładnie tak! W nowym przepisie Kingi znajdziesz właśnie pomysł na śniadanie w zupełnie nowej odsłonie. Koniecznie wypróbuj!

Szparagi zawijane w szynkę z dipem z parmezanu
Zobacz, jak przygotować łatwą i szybką przekąskę! Szparagi w szynce parmeńskiej ze śmietanowym dipem z parmezanem i bazylią!