Chipsy ziemniaczane z solą, tymiankiem i kolorowym pieprzem • przepis • składniki • przygotowanie
Domowy sposób na pyszną chrupiącą przekąskę oprószoną przyprawami – idealny pomysł na spotkania w gronie przyjaciół!

Czas przygotowania
45 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
trudny
Składniki
Instrukcje przygotowania
PRZYGOTOWANIE 1 ŁYŻECZKĘ
soli mieszamy z pieprzem.
POZOSTAŁĄ SÓL ROZCIERAMY
na drobno z tymiankiem w moździerzu.
ZIEMNIAKI OBIERAMY I
strugamy za pomocą obieraczki do warzyw na cienkie plasterki o grubości 1 mm.
OLEJ ROZGRZEWAMY W
szerokim rondlu do momentu, aż po włożeniu drewnianej łyżki ukażą się na niej pęcherzyki.
PLASTERKI ZIEMNIAKÓW FRYTUJEMY
małymi porcjami mniej więcej przez 30 sekund, aż lekko zbrązowieją na brzegach.
WYJMUJEMY SITKIEM LUB
łyżką cedzakową, układamy obok siebie na papierowych ręcznikach i dobrze osączamy.
PRZEKŁADAMY KAŻDORAZOWO POŁOWĘ
chipsów do miski i dodajemy mieszankę tymianku i soli lub pieprzu i soli.
PODAJEMY NATYCHMIAST.:
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
11771,6 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
2942,9 kcal
Tłuszcz
322,5 g
Węglowodany
19,7 g
Błonnik
2,4 g
Białko
2,4 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Wegański tort wielkanocny z czekoladowym gniazdem
Piękne chwile należy celebrować, dlatego na Wielkanoc proponujemy coś słodkiego w wyjątkowej odsłonie. Ten tort nie zabierze Wam wiele czasu, a zaimponuje Waszym bliskim wyglądem i smakiem!

Soczewiaki z pieczarkami i kwaśną śmietaną
Zielona soczewica i pieczarki to podstawa wyśmienitego farszu, którym wypełnisz regionalne soczewiaki – kotleciki ziemniaczane, które świetnie sprawdzą się zarówno jako danie główne, jak i dodatek do zupy.

Kanapki z grilla ze schabem i szparagami
Wyjątkowe kanapki z grillowanymi szparagami, pysznym pieczonym schabem i ciągnącym się serem. Świetne połączenie przy okazji grilla lub na kolację w chłodniejszy, letni wieczór.
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Tumbet
Tumbet, czyli pochodząca z Majorki zapiekanka warzywna, to pomysł na pyszny obiad dla całej rodziny. Wypróbuj przepis Kingi i zasmakuj w kuchni w stylu hiszpańskim!

Placki owsiane z sałatką z truskawek
Doskonałe na pożywne śniadanie, lunch lub kolację! Proste placki owsiane podane z rześką sałatką z truskawek skrywają w sobie smaki lata. Spróbuj koniecznie!

Sałatka z makaronu sojowego podawana z ostrymi klopsikami z mięsa mielonego
Sałatkę makaronową możesz przygotować także w stylu azjatyckim. Poznaj przepis!
🔥 O podobnym poziomie trudności

Wegański tort bezowy
Kinga Paruzel to mistrzyni wegańskich wypieków! Tym razem przygotowała bezę z wody po ciecierzycy z kremem malinowym z mleczka kokosowego!

Tort marchewkowo-dyniowy
Imponuje wyglądem i zachwyca korzennym smakiem! Strasznie pyszny tort marchewkowo-dyniowy wg przepisu Pawła uświetni każdą jesienną imprezę – wykorzystaj przepis i upiecz tort na Halloween!

Cytrynowiec
Cytrynowiec to wyjątkowe ciasto, które zachwyca zarówno smakiem, jak i wyglądem. Delikatny biszkopt w połączeniu z aksamitną masą budyniową i orzeźwiającą pianką cytrynową tworzy harmonijny smak, któremu trudno się oprzeć. Przygotuj to bajecznie pyszne ciasto wraz z nami!