Antygrawitacyjny tort pistacjowo-czekoladowy z malinami • przepis • składniki • przygotowanie
Miłośnicy tortów odkryją tu coś naprawdę wyjątkowego. Tort, którego nie trzyma się grawitacja i… silna wola w opieraniu się jego wyjątkowemu smakowi!

Czas przygotowania
180 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 12
Poziom trudności
trudny
Składniki
Instrukcje przygotowania
UCIERAMY JAJKA Z CUKREM
Białka oddzielamy od żółtek, przekładamy do misy robota i ucieramy z dodatkiem cukru do momentu uzyskania piany. Dodajemy żółtka i ucieramy jeszcze przez chwilę.
DODAJEMY SUCHE SKŁADNIKI
Mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną, proszek do pieczenia i kakao łączymy w osobnej misce i dokładnie mieszamy.
PIECZEMY BISZKOPT
Masę przelewamy do formy. Pieczemy ok. 40-45 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury 170°C. Po upieczeniu odstawiamy do wystudzenia.
BLENDUJEMY PISTACJE
Pistacje przesypujemy do misy blendera. Blendujemy do momentu uzyskania konsystencji pasty.
ROBIMY BAZĘ KREMU PISTACJOWEGO
Do garnka wlewamy wodę i wstawiamy na mały gaz. Kiedy woda zacznie się gotować, do garnka wkładamy miskę, w której następnie energicznie ucieramy żółtka z dodatkiem cukru (ucieranie na parze). Gdy całość się połączy, masa z żółtek powiększy swoją objętość i delikatnie zbieleje, dodajemy namoczoną wcześniej żelatynę i pastę pistacjową. Całość dokładnie mieszamy i zostawiamy w misce włożonej do garnka, tak aby krem cały czas był ciepły. Wyłączamy gaz.
SMARUJEMY BISZKOPT
Ścinamy górę biszkoptu, a następnie rozcinamy go wzdłuż na 3 biszkoptowe blaty.
PRZYGOTOWUJEMY KREM MAŚLANY
Bardzo miękkie masło łączymy w naczyniu robota z przesianym przez sito cukrem pudrem i ucieramy do momentu, w którym krem stanie się jasny i dobrze napowietrzony. Pod koniec wyrabiania dodajemy sok wyciśnięty z cytryny lub alkohol.
SMARUJEMY BOKI TORTU KREMEM MAŚLANYM
Schłodzony tort wyjmujemy z formy, a jego wierzch i boki smarujemy kremem maślanym. Tort ponownie wstawiamy do lodówki na czas wyrabiania mas cukrowych.
OZDABIAMY TORT MASĄ CUKROWĄ
Masy cukrowe łączymy i wyrabiamy w rękach. Wałkujemy, oprószając od czasu do czasu blat odrobiną mąki.
FORMUJEMY PASEK Z MASY CUKROWEJ
Z masy cukrowej, która została, wałkujemy długi rulon. Następnie rozpłaszczamy go przy użyciu wałka do ciasta. Brzegi odcinamy nożem tak, aby pasek był równy.
SMARUJEMY CZEKOLADĄ PRĘT STELAŻA
Białą czekoladę rozpuszczamy w rondelku na małym ogniu, cały czas mieszając.
OZDABIAMY BRZEGI TORTU
Pozostałą czekoladę lejemy na brzegi tortu tak, aby zaczęła spływać w dół. Na górę tortu wylewamy większość pozostałej w misce czekolady i rozsmarowujemy nieregularnymi ruchami po całej powierzchni.
DEKORUJEMY TORT
Tort dekorujemy malinami, które przymocowujemy za pomocą odrobiny rozpuszczonej czekolady. Truskawki pozbawiamy szypułek i kroimy na ćwiartki. Układamy na środku tortu. Białą czekoladę łamiemy na kawałki i układamy na torcie.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
9200,4 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
766,7 kcal
Tłuszcz
43,2 g
Węglowodany
84,0 g
Błonnik
15,7 g
Białko
15,7 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Schab po sztygarsku z białą kiełbasą
Takiej wersji schabu po sztygarsku nie znacie! Delikatny farsz z białej kiełbasy i ciekawy sposób porcjowania nadają świeżości temu regionalnemu daniu. Wypróbujcie przepis Karola!

Fajita z kurczaka
Pierś kurczaka i świeże warzywa grillowane w aromatycznej marynacie z czosnkiem. Podane w tortilli, z dodatkiem pico de gallo i kwaśnej śmietany z pewnością zachwycą gości podczas każdego spotkania na świeżym powietrzu.

Smoothie z wodą kokosową
Zobacz, jak wykorzystać wodę kokosową do przygotowania smoothie! Z dodatkiem mango, truskawek i jogurtu naturalnego.
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Paszteciki z pieczarkami drożdżowe
Czy jest coś lepszego niż ciepłe, domowe drożdżowe paszteciki, które rozpływają się w ustach? Te wypełnione aromatycznym farszem z pieczarek i delikatnym dodatkiem kaszy gryczanej paszteciki to idealna propozycja na przekąskę lub dodatek do barszczu. Sprawdź nasz przepis i przekonaj się, jak łatwo można je przygotować!

Krupnik
Tradycyjne przepisy tylko od Karola Okrasy! Tym razem spróbuj krupniku na wywarze z żeberek z kaszą jęczmienną i ziemniakami.

Klasyczna wuzetka
Przygotuj deser z dawnych lat! Wypróbuj przepis na wuzetkę!
🔥 O podobnym poziomie trudności

Minieklery z kremem malinowym
Domowe eklery zachwycają bardziej niż te z cukierni, a smakiem przywodzą na myśl ciepłe, letnie dni.

Kaczka duszona z kapustą i suszonymi śliwkami
Jak smakuje połączenie kaczego mięsa, owoców, kapusty, miodu i cynamonu? Doskonale! Przekonaj się!

Kaczka w cydrze z goździkami i marchewką
Długo marynowane kacze uda, pieczone z aromatycznym sosem na bazie cydru, z miodem i goździkami. Do tego maślana marchewka i kasza owsiana. Pycha!