Zupa z brukselki i jabłka z orzechową kruszonką • przepis • składniki • przygotowanie
Zupa z brukselki nie musi być nudna! Wypróbuj przepis Kingi, w którym brukselka tworzy pyszne połączenie z jabłkiem i aromatyczną, orzechową kruszonką. Poprosisz o dokładkę!

Czas przygotowania
50 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 2
Poziom trudności
łatwy
Składniki
Instrukcje przygotowania
PIECZEMY WARZYWA Z JABŁKAMI
W dużej misce łączymy: oczyszczone brukselki, jabłka pokrojone w talarki, obrane ząbki czosnku oraz cebulę pokrojoną w ćwiartki. Skrapiamy oliwą z oliwek, sosem sojowym, syropem klonowym i oprószamy solą. Mieszamy. Wkładamy do piekarnika i pieczemy 30 minut.
MIKSUJEMY ZUPĘ NA KREM
Podpieczone warzywa przekładamy do garnka (5-10 brukselek zostawiamy do dekoracji zupy), zalewamy bulionem, dodajemy gałkę muszkatołową i gotujemy 10 minut. Następnie zmniejszamy ogień, dodajemy mleko i miksujemy zupę na krem.
PRZYGOTOWUJEMY KRUSZONKĘ
Na rozgrzanej patelni prażymy miks orzechów. Kiedy ich orzechowy smak będzie wyczuwalny, posypujemy je startym parmezanem i zdejmujemy z ognia. Całość mieszamy tak, aby parmezan pokrył orzechy. Przekładamy na deskę lub do rozdrabniacza i siekamy, ale niezbyt drobno.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
985,4 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
492,7 kcal
Tłuszcz
14,2 g
Węglowodany
82 g
Błonnik
17,8 g
Białko
20,7 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Trufle z ciecierzycy
Karol przygotował coś na słodko! Spróbuj łatwych i szybkich, a także wegańskich trufli z ciecierzycy!

Ciasteczka owsiane z mango
Spróbuj owsianych ciasteczek z mąką żytnią, migdałami i słodkim mango!

Sałatka z bobem, halloumi i młodymi ziemniakami
W tej prostej sałatce łączą się prawdziwe skarby lata: bób, młode ziemniaki i świeży koperek. Gdy dodasz do nich podpieczony ser halloumi, stworzysz wyjątkową, sprawdzoną przez Kingę kompozycję smaków. Spróbuj!
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Pieczone placki ziemniaczane z łososiem
Wypróbuj przepis na pieczone placki ziemniaczane z sosem tzatziki i wędzonym łososiem!

Dwie pasty na kanapki
Jeśli znudziły Ci się tradycyjne dodatki na kanapki – wypróbuj przepis na pasty kanapkowe z kalafiora i grillowanej cukinii!

Makaron z sosem grzybowym à la boloński
Niezwykłe połączenie sosu grzybowego z inspirowanym kuchnią włoską sosem bolońskim. To wyjątkowe danie zaskoczy i zachwyci całą rodzinę, zwłaszcza dzięki dodatkowi aromatycznej rolady ustrzyckiej.
🔥 O podobnym poziomie trudności

Makaron chow mein z woka
Szybki sposób na azjatyckie danie – makaron chow mein z sosem curry, polędwicą wołową i mieszanką chińskich warzyw. Wypróbuj przepis Kingi Paruzel.

Grillowany filet z łososia z salsą z mango, kolendrą, miętą i ryżem basmati
Zgrillujmy coś pysznego! Proponujemy łososia w rytmie, to znaczy w sosie salsa. Będzie smacznie i bardzo lekko…

Kanapka z jajkiem i szynką na pieczywie żytnim
Pyszne i pożywne kanapki z jajkiem, szynką i świeżymi warzywami – idealne jako drugie śniadanie lub lunch.