Zupa jarzynowa z lanymi kluskami • przepis • składniki • przygotowanie
Pełna warzyw i rozgrzewająca zupa jarzynowa z brokułem, fasolką i dodatkiem aromatycznej kurkumy. Wypróbuj ten przepis z klasycznymi lanymi kluskami i w pełni wykorzystaj możliwości termorobota MC Smart.

Czas przygotowania
25 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
łatwy
Składniki
Instrukcje przygotowania
PRZYGOTOWUJEMY CIASTO NA LANE KLUSKI
Do pojemnika miksującego wbijamy jajka, mąkę i sól. Ciasto mieszamy, używając programygotowanie wg własnych ustawień / czas 15 sekund / obroty 4. Następnie przelewamy je do miski i odstawiamy na czas przygotowania zupy.
KROIMY WARZYWA NA MNIEJSZE CZĘŚCI
Cebulę i ziemniaki kroimy w ćwiartki, a marchewkę i pietruszkę na mniejsze kawałki.
PODSMAŻAMY CEBULĘ
Pokrojoną w ćwiartki cebulę przekładamy do pojemnika miksującego i rozdrabniamy, wykorzystując programgotowanie wg własnych ustawień / czas 5 sekundy / obroty 6. Następnie zgarniamy ją ze ścianek naczynia, dolewamy oliwę i całość podsmażamy, bez miarki w pokrywie urządzenia, używając programuprzypiekanie / czas 2 minuty / temperatura 130°C / obroty 1. Tak przygotowaną cebulę przekładamy do miski.
SIEKAMY WARZYWA
Do pojemnika miksującego przekładamy marchewkę i pietruszkę i siekamy je, wykorzystując programgotowanie wg własnych ustawień / czas 4 sekundy / obroty 7. Następnie do warzyw dodajemy kawałki ziemniaków i ponownie wszystko siekamy, używając programugotowanie wg własnych ustawień / czas 4 sekundy / obroty 6.
GOTUJEMY ZUPĘ
Do rozdrobnionych warzyw dolewamy ciepły bulion i gotujemy zupę, korzystając z programugotowanie wg własnych ustawień / czas 7 minut / temp. 100°C / obroty 1. Po tym czasie dodajemy fasolkę szparagową oraz różyczki brokułu. Doprawiamy kurkumą i gotujemy, używając programugotowanie wg własnych ustawień / czas 7 minut / temperatura 100°C / obroty 1. Na koniec gotowania do pojemnika miksującego dodajemy podsmażoną cebulę i całość mieszamy kopystką.
GOTUJEMY KLUSKI
Do pojemnika miksującego z zupą powoli wkładamy łyżką ciasto na lane kluski. Następnie całość gotujemy, używając programugotowanie wg własnych ustawień / czas 2 minuty / temperatura 100°C / obroty w lewo. Na koniec zupę doprawiamy solą i pieprzem oraz koperkiem.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
1191,3 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
297,8 kcal
Tłuszcz
6,9 g
Węglowodany
47,5 g
Błonnik
7,3 g
Białko
14,1 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Owocowy kisiel z serkiem waniliowym
Domowy kisiel z wiśni, rabarbaru, truskawek i malin! Przygotuj go i zaskocz bliskich wyjątkowym deserem z dodatkiem różowego wina.

Łosoś na parze
Jeśli macie ochotę na delikatny i lekki posiłek, to doskonale się składa! Sprawdźcie przepis na łososia na parze przepełnionego aromatem świeżych warzyw, ziół i wyczuwalną kokosową nutą.

Pieczone frytki warzywne z dipem paprykowym
Doskonała alternatywa dla klasycznych frytek ziemniaczanych – pieczone frytki z batatów, cukinii, buraka i dyni. Kolorowe, mocno przyprawione i świetnie komponujące się z lekko ostrym dipem paprykowym. Pycha!
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Kurczak w sosie pieczarkowym z estragonem
Pyszny sos pieczarkowy z dodatkiem białego wina sprawi, że kurczak będzie smakował tak dobrze, jak nigdy dotąd.

Placuszki jogurtowe z musem wiśniowo-jabłkowym
Szukasz pomysłu na drugie śniadanie dla całej rodziny lub czegoś pysznego dla swojego malucha? Spróbuj delikatnych i puszystych placuszków jogurtowych z musem wiśniowo-jabłkowym. Łatwe, szybkie i pyszne!

Sałatka z zupek chińskich
Czy wiesz, że makaron z zupek chińskich można wykorzystać do przyrządzania innych potraw? Jednym z najlepszych pomysłów na jego wykorzystanie jest sałatka! Ta lekka, orzeźwiająca potrawa to doskonały wybór na letnie dni oraz szybką przekąskę. Dzięki zrównoważonej kombinacji smaków i chrupiącej konsystencji, sałatka z zupek chińskich doskonale komponuje się z różnorodnymi składnikami.
🔥 O podobnym poziomie trudności

Sałatka z ryżem i tuńczykiem
Szybka w przygotowaniu i idealna na lunch – taka jest ta sałatka. Dzięki dodatkowi słodkiej kukurydzy i wyrazistego tuńczyka zdecydowanie zachwyca smakiem.

Placki z selera
Wypróbuj przepis Kingi na placki z selera smażone bez tłuszczu!

Ciasteczka z ciasta francuskiego z borówkami
Ciasteczka francuskie z borówkami to prawdziwa uczta dla podniebienia, łącząca w sobie delikatność ciasta francuskiego z soczystością świeżych owoców. Ich przygotowanie jest znacznie prostsze, niż mogłoby się wydawać. Jak przyrządzić te pyszne słodkości? Poznajcie nasz przepis!