Zupa brukselkowa — ze świeżej brukselki • przepis • składniki • przygotowanie
Zupa ze świeżej brukselki z pikantną nutką to propozycja dla tych, którzy lubią mniej oczywiste smaki. Dzięki odpowiednio dobranym przyprawom i kremowej konsystencji ta zupa z pewnością skradnie Twoje serce. Sprawdź ten przepis i zakochaj się w jej smaku!

Czas przygotowania
30 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 5
Poziom trudności
średni
Składniki
Instrukcje przygotowania
PRZYGOTOWUJEMY BRUKSELKĘ
Brukselkę płuczemy i odcinamy z niej końce. Ściągamy także wierzchnie listki, a potem przekrawam każdą na pół.
PRZYGOTOWUJĘ RESZTĘ WARZYW
Pora również płuczemy, a potem kroimy w półtalarki. Dymkę siekamy. Kroimy też papryczkę chili.
PODSMAŻAMY WARZYWA
W garnku rozgrzewamy olej, a potem wrzucamy brukselkę. Smażymy przez 2-3 minuty, a następnie dodajemy dymkę i pora. Wszystko dokładnie mieszamy. Smażymy przez kolejne 3 minuty.
DODAJEMY BULION I CHILI
Wlewamy bulion do podsmażonych warzyw i dodajemy chili. Mieszamy wszystko i gotujemy przez 10 minut.
DODAJEMY PRZYPRAWY
Do gotującej się zupy dodajemy przyprawy i sos sojowy, a potem wszystko gotujemy przez kolejne 5 minut.
DODAJEMY MLEKO
Do kubka wlewamy 5 łyżek gorącej zupy, dodajemy mleko i mieszamy. Taką mieszanką zabielamy zupę. Gotujemy na małym ogniu przez 2 minuty (nie doprowadzamy do wrzenia).
PODAJEMY ZUPĘ
Gotową zupę przelewamy do misek. Kroimy szczypiorek i posypujemy nim zupę.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
523,8 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
104,8 kcal
Tłuszcz
3,3 g
Węglowodany
25,3 g
Błonnik
4,8 g
Białko
5,7 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Paluszki rybne z łososia z sałatką z ogórka
Dzieci uwielbiają paluszki rybne. W tym wydaniu smakują wybornie. Delikatny łosoś i świeża sałatka to duet doskonały.

Fondant z malinami
Idealnie wilgotny fondant czekoladowy z delikatnym sosem malinowym to wykwintny deser, który zachwyci Twoich gości. Przygotujesz go łatwo z termorobotem MC Smart!

Babka gotowana waniliowo-czekoladowa
Ciekawy sposób na pyszną babkę, którą przygotujesz bez pieczenia! Podawaj ją z polewą waniliową i kandyzowanymi owocami.
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Pad thai z kurczakiem
Masz ochotę na szybkie, aromatyczne danie z orientalną nutą? Pad thai z kurczakiem to propozycja idealna dla ciebie! Egzotyczne połączenie różnych smaków i struktur — tego koniecznie musisz spróbować. Poznaj nasz sposób na bajeczny pad thai!

Pieczony schab wieprzowy z purèe z selera, pieczoną marchwią i sosem z ciemnego piwa
Sycąca i efektowna potrawa kuchni czeskiej. Mięso, warzywa i ciemny, gęsty sos to doskonała kompozycja smaków.

Zapiekanka śledziowa z Camembertem, ziemniakami i porem
Przekonaj się, jak w Bretanii przygotowuje się zapiekankę ze śledziem w roli głównej.
🔥 O podobnym poziomie trudności

Kurczak w sosie pieczarkowym z estragonem
Pyszny sos pieczarkowy z dodatkiem białego wina sprawi, że kurczak będzie smakował tak dobrze, jak nigdy dotąd.

Smażone jajka w bezglutenowej panierce z sałatką z buraków
Wyjątkową Wielkanoc zapewni nietypowy przepis Darii na jajka smażone i panierowane w orzechach i parmezanie! Wypróbuj!

Falafel w chlebie pita
Klopsiki z ciecierzycy, tahini i chleb pita – zobacz, jak łatwo przygotować falafel w swojej kuchni!