Karp w galarecie • przepis • składniki • przygotowanie
Wypróbuj sprawdzony przepis na karpia w galarecie!

Czas przygotowania
60 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
średni
Składniki
Instrukcje przygotowania
PRZYGOTOWUJEMY KARPIA
Płaty karpia kroimy na kawałki (wielkość wedle uznania), doprawiamy solą i pieprzem, skrapiamy sokiem wyciśniętym z cytryny i odstawiamy na 30 minut.
GOTUJEMY WYWAR
Umyte, obrane, pokrojone w paski warzywa skrapiamy olejem i podpiekamy w piekarniku w temperaturze 180°C przez ok. 15 minut na złoty kolor. Do garnka wlewamy 1,5 litra wody, dodajemy upieczone warzywa, ziele angielskie, gałązkę lubczyku, sól i odrobinę pieprzu. Gotujemy ok. 20 minut. Pokrojone płaty karpia wkładamy do wywaru i gotujemy dalej na małym ogniu przez ok. 10 minut. Nie doprowadzamy do wrzenia!
KARPIA ZALEWAMY WYWAREM
Wyjmujemy delikatnie mięso, wywar przelewamy przez sito i doprawiamy do smaku. W osobnym naczyniu rozpuszczamy żelatynę i dodajemy do wywaru. Karpia układamy na półmisku, dekorujemy warzywami i zalewamy chłodnym wywarem. Całość odstawiamy do lodówki.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
1916,4 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
319,4 kcal
Tłuszcz
14,3 g
Węglowodany
16,2 g
Błonnik
31,2 g
Białko
31,2 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

KARNAWAŁOWE CAŁUSKI
Jeśli karnawałowe kreacje już są, warto sięgnąć po sprawdzone przepisy! Przygotuj pyszne ciastka – karnawałowe całuski z ciasta twarogowego według przepisu Pawła Małeckiego!

Knedle z białym serem
Jeśli lubisz obiady na słodko, ten na pewno przypadnie Ci do gustu! Przygotuj knedle z białym serem i słodką okrasą orzechową!

Zupa fasolowa z botwiną i młodymi ziemniakami
Lekka i pełna warzyw – taka jest zupa fasolowa z botwinką i młodymi ziemniakami, którą przygotujesz według przepisu Karola! Niech cały dom wypełni się aromatem znanym z kuchni mam i babć!
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Makaron z chorizo i krewetkami
Marzysz o wielkiej makaronowej uczcie? Wypróbuj przepis Darii na makaron tagliatelle z chorizo, krewetkami w sosie z winem i mascarpone. Pycha!

Dorsz w razowej panierce z sałatką z brokułów i paprykową salsą
Jedzmy ryby! Zwłaszcza w tak pysznym wydaniu. Wypróbuj pełen zdrowia przepis na dorsza w towarzystwie warzyw.

Naleśniki z pstrągiem i gruszką
Zobacz, jak przygotować naleśniki z dodatkiem gruszki i wędzonego pstrąga. Smakują wyśmienicie!
🔥 O podobnym poziomie trudności

Kruchy mazurek z kremem pistacjowym i bakaliami
Co postawisz na wielkanocnym stole? Może wybierzesz świetny przepis na kruchy mazurek? Sprawdź i przygotuj go dla swoich domowników. W Twoim domu zagoszczą słodkości z pistacjową nutą i bakaliami, najlepiej – przygotuj na zapas!

Syrop z mięty
Syrop z mięty to wyjątkowy napój, który doskonale orzeźwia i nadaje się do przygotowania wielu koktajli, lemoniad czy jako dodatek do deserów. Jego intensywny, świeży smak sprawia, że jest on chętnie wybierany latem, ale można go również wykorzystać w zimowych herbatkach. Przygotujmy razem ten aromatyczny syrop!

Tarta żurawinowa
Pyszna, lekko kwaskowa tarta na spodzie z ciastek korzennych z nadzieniem ze świeżych żurawin to idealny zimowy deser. Zdecyduj się na przepis Kingi i oczaruj każdego, kto spróbuje tego ciasta!