Zapiekanka z dyni z chipsami z pietruszki • przepis • składniki • przygotowanie
Wykorzystaj dynię, by przygotować oryginalną, sycącą zapiekankę, która sprawdzi się w roli obiadu dla całej rodziny. Z chipsami z pietruszki smakuje wyśmienicie!

Czas przygotowania
105 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 8
Poziom trudności
łatwy
Składniki
Instrukcje przygotowania
PRZYGOTOWUJEMY CHIPSY Z PIETRUSZKI
Pietruszkę obieramy, a następnie kroimy w cienkie, długie plastry za pomocą obieraczki. Plastry układamy na piętrach suszarki do warzyw. Suszymy ok. 4 godzin w temperaturze ok. 70°C. Opcjonalnie: smażymy na głębokim oleju do chrupkości i odsączamy z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku.
PRZYPRAWIAMY I ZAGOTOWUJEMY ŚMIETANKĘ
Śmietankę przelewamy do garnka. Dodajemy kumin, gałkę muszkatołową, majeranek i czosnek pokrojony w cienkie plasterki. Gotujemy do zgęstnienia, mieszając od czasu do czasu za pomocą rózgi kuchennej. Gdy zredukujemy śmietankę, doprawiamy ją solą. Opcjonalnie dodajemy więcej majeranku, kuminu i gałki muszkatołowej. Masa śmietanowa powinna być bardzo esencjonalna w smaku.
KROIMY DYNIĘ I ŁĄCZYMY JĄ ZE ŚMIETANKĄ
Dynię obieramy, pozbawiamy gniazd nasiennych, kroimy na mniejsze, podłużne kawałki, a następnie w plastry. Przekładamy je partiami do zredukowanej śmietanki. Starannie mieszamy, by sos dokładnie połączył się z dynią. Wyłączamy ogień.
PIECZEMY ZAPIEKANKĘ
Dynię przekładamy partiami do naczynia żaroodpornego wysmarowanego masłem i obsypanego bułką tartą. Plastry układamy w naczyniu tak, by zachodziły na siebie, nie pozostawiając wolnych przestrzeni.
PODAJEMY ZAPIEKANKĘ
Wyjmujemy danie z piekarnika i posypujemy chipsami z pietruszki. Całość dekorujemy świeżą bazylią. Przed krojeniem odstawiamy do lekkiego wystudzenia.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
1832,8 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
229,1 kcal
Tłuszcz
17,6 g
Węglowodany
13,8 g
Błonnik
6,6 g
Białko
6,6 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Chlebek bezglutenowy, ryżowy
Lekki, smaczny i pełen ziaren – bezglutenowy chlebek z mąki ryżowej. Przygotuj ciasto według przepisu Darii i patrz, jak rośnie!

Faszerowane jajka z pistacjami
Smakowity i szybki pomysł na przekąskę – połówki jajek wypełnione pysznym farszem i posypane siekanymi pistacjami.

Ciasto zebra – przepis
Ciasto, które wygląda jak zebra? Tak! Wypróbuj ten przepis i zaskocz gości oryginalnym wyglądem i smakowitym połączeniem jasnej i ciemnej masy. To prostsze, niż myślisz!
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Orzechowiec
Smaczne warstwy klasycznego orzechowca to puszysty, waniliowy krem, chrupiące orzechy włoskie i kruche ciasto. Upiecz je na święta razem z Pawłem!

Pierogi z kapustą i pieczarkami
Pierogi z kapustą i pieczarkami zamiast grzybów? Jeśli lubujesz się w tradycyjnych świątecznych przepisach, to ta wariacja może wydawać Ci się niepotrzebna. A jednak, takie wydanie wigilijnych pierogów ma wielu zwolenników, bo pieczarki są łatwo dostępne i można je podawać także dzieciom. Przekonaj się, że takie pierogi nie muszą niczym ustępować klasycznym pierogom z dodatkiem grzybów leśnych!

Ciasto czekoladowe – prosty przepis
To przepis dla fanów czekolady! Przygotuj ciasto, którym w dzieciństwie zajadał się Paweł Małecki.
🔥 O podobnym poziomie trudności

Tortelloni i brokuły w sosie śmietanowym
Zobacz, jak przygotować śmietanowy sos z szynką i pieczarkami, idealny do tortelloni z każdym rodzajem nadzienia!

Jarski żurek łemkowski
Niech przy wielkanocnym stole każdy znajdzie coś dla siebie! Sprawdź, jak smakuje jarski żurek łemkowski Karola Okrasy i ciesz się smakiem prawdziwej polskiej tradycji!

Kapuśniak z młodej kapusty
Pomysłów na wykorzystanie młodej kapusty jest wiele, ale jednym z najbardziej tradycyjnych przepisów jest niewątpliwie kapuśniak. Ta zupa jest zupełnie inna niż zimowy kapuśniak z kapusty kiszonej - jest lekka, delikatna, świetna na ciepłą kolację lub pierwsze danie obiadowe. Masz do dyspozycji główkę młodej kapusty? Spójrz, jak wykorzystać ją do wiosenno-letniego kapuśniaczka!