Satay — kurczak z ryżem i warzywami • przepis • składniki • przygotowanie
Szukasz przepisu na pyszny obiad? Wypróbuj pomysł na łatwy i szybki satay z kurczaka z ryżem i warzywami. Dodatek sosu orzechowego idealnie podkreśla smak dania.

Czas przygotowania
35 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
łatwy
Składniki
Instrukcje przygotowania
ROZDRABNIANIE CZOSNKU I IMBIRU
Ząbek czosnku oraz imbir obrać, włożyć do pojemnika miksującego, rozdrabniać (z zatkniętą miarką), przytrzymującprzycisk turbo/2 sekundy. Łopatką zgarnąć ze ścianek na dno pojemnika.
PRZYGOTOWANIE SOSU ORZECHOWEGO
Dodać masło orzechowe, sos sojowy, miód, sok z limonki oraz przyprawę curry. Mieszać (z zatkniętą miarką)40 sekund/prędkość 4.
PRZYGOTOWANIE MIĘSA
Głęboki wkład do gotowania na parze wyłożyć papierem do pieczenia w taki sposób, by para wodna mogła swobodnie krążyć przez szpary. Filety z piersi kurczaka opłukać pod zimną bieżącą wodą, osuszyć, ułożyć na papierze, równomiernie posmarować sosem orzechowym. Opłukać pojemnik miksujący.
PRZYGOTOWANIE WARZYW
Warzywa oczyścić, ewentualnie obrać umyć i osuszyć. Pokroić na kawałki, włożyć do płytkiego wkładu do gotowania na parze.
GOTOWANIE RYŻU, MIĘSA I WARZYW
Ryż wsypać do wkładu do gotowania na parze, a ten zawiesić w pojemniku miksującym. Wlać do niego 1,5 l wody i wsypać 1 łyżeczkę soli. Wkład z mięsem umieścić na pojemniku, a nad nim zawiesić wkład z warzywami, całość zamknąć. Gotować, ustawiwszyprogram gotowanie na parze/15 minut. Po upływie czasu gotowania sprawdzić, czy ryż i mięso są miękkie. W razie potrzeby wydłużyć czas gotowania o kilka minut.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
3836,8 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
959,2 kcal
Tłuszcz
40,8 g
Węglowodany
83,4 g
Błonnik
60,3 g
Białko
60,3 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Kurczak w sosie orzechowym
Aksamitny, aromatyczny sos na bazie masła orzechowego, mleka kokosowego i czerwonej pasty curry doskonale otula mięso z kurczaka. To idealna propozycja na obiad, którą można podać z ulubionymi dodatkami, np. ryżem.

Pieczony bigos z kurczakiem
Bigos w nowej odsłonie – pieczony, z dodatkiem udek i podudzi kurczaka. To pyszna alternatywa dla bigosu z boczkiem i kiełbasą – nie wymaga ciągłego mieszania, a nadal smakuje wyśmienicie!

Dynia faszerowana kaszą jaglaną, warzywami i ziołami
Faszerowana dynia to pomysł na sycący lunch, który doda Ci energii, byś mógł sprostać dalszym wyzwaniom. Przekonaj się, jak smakuje połączenie dyni z kaszą jaglaną i warzywami!
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Podudzia kurczaka w sosie pomarańczowym
Pieczone kawałki kurczaka polane sosem z pomarańczy i przypraw korzennych, a do tego podsmażone kurki. Przepyszne!

Angielskie śniadanie — przepis
Śniadanie angielskie to ikona brytyjskiej tradycji kulinarnej, które znane jest od wieków. Od chrupiącego bekonu po soczyste pomidory i jajka w różnych postaciach — śniadanie angielskie to uczta, która nasyci Cię na całą pierwszą połowę dnia! Poznaj sposób na autentyczne pełne angielskie śniadanie, który skradnie Ci serce.

Pasztet z indyka
Pasztet z indyka z wątróbką, aromatycznymi dodatkami i przyprawami to gwarantowany hit na specjalne okazje. Przygotuj go na Wielkanoc i ciesz się domowymi przysmakami.
🔥 O podobnym poziomie trudności

Wytrawne ciasto z pomidorami
Sposób na łatwy obiad? Ciasto z dodatkiem twarogu, kolorowe pomidory i duża ilość sera!

Dorsz z chorizo i rozmarynem
Soczyste kawałki ryby upieczone z kiełbasą chorizo i świeżym rozmarynem. Proste danie o wyrafinowanym smaku.

Trzypoziomowe tosty (wieża kanapkowa)
Zaskocz swoje pociechy! Tosty ze zdrowymi dodatkami podane w oryginalny sposób z pewnością przypadną im do gustu.