Kruche ciastka kakaowo-migdałowe • przepis • składniki • przygotowanie
Łatwe w przygotowaniu ciasteczka z migdałami, które upieczesz w kilka chwil. Ich mocno kakaowy smak urzekł już wielu!

Czas przygotowania
60 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 10
Poziom trudności
łatwy
Składniki
Instrukcje przygotowania
PRZYGOTOWANIE MĄKĘ PRZESIEWAMY,
dodajemy cukier i cukier wanilinowy oraz masło, żółtko i kakao.
WYRABIAMY KRUCHE CIASTO
(nie wyrabiamy zbyt długo). NA KOŃCU DODAJEMY: migdały. Z CIASTA FORMUJEMY: walec.
WSTAWIAMY DO LODÓWKI
na mniej więcej 40-50 minut.
GDY CIASTO BĘDZIE
twarde, kroimy je na plastry o grubości ok. 5-6 MM.
ROZKŁADAMY JE NA
blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
PIECZEMY OK.
12-14 MIN W
temperaturze ok. 180°C.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
2823 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
282,3 kcal
Tłuszcz
17,9 g
Węglowodany
25,5 g
Błonnik
5,1 g
Białko
5,1 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Ciasto kogel-mogel
Lubisz kogel-mogel? Teraz możesz odtworzyć smak tego prostego deseru, przygotowując dwuwarstwowe ciasto na spodzie z herbatników. Zrób je i podziel się z bliskimi wspomnieniami z dzieciństwa!

Gravlax z tartymi buraczkami
Gravlax, czyli łosoś peklowany w soli i cukrze, a także… buraczkach! To wyjątkowe połączenie, które zachwyci niejedno podniebienie.

Jagodzianki z serem
Hit każdego lata, czyli jagodzianki! Wypróbuj przepis na te pyszne drożdżowe bułeczki pełne jagód i twarogu.
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Empanadas z tuńczykiem i oliwkami
Oryginalny pomysł na obiad: smakowite pierożki kryjące w swym wnętrzu oryginalny farsz na bazie tuńczyka i oliwek.

Muffiny orkiszowe z orzechami włoskimi
Muffiny przygotujesz także z mąki orkiszowej! Z dodatkiem orzechów włoskich smakują wyśmienicie!

Indyk w sosie czekoladowym
Nietypowy przepis Okrasy na indyka w sosie czekoladowym – koniecznie przygotuj to danie!
🔥 O podobnym poziomie trudności

Kaczka z chrupiącą skórką
Łatwy przepis na kaczkę? Proszę bardzo! Skorzystaj z przepisu Kingi Paruzel na pieczoną kaczkę z chrupiącą glazurowaną skórką.

Roladki z bakłażana z fetą
Przekąska w greckim stylu. Podawane na zimno roladki sprawdzą się podczas każdego przyjęcia. Goście będą zachwyceni!

Babeczka z mikrofali na 3 sposoby
Szybki deser do przygotowania w mikrofalówce. Wystarczy kilka chwil i masz pyszną babeczkę w filiżance!