Wątróbka drobiowa z cebulą i jabłkiem • przepis • składniki • przygotowanie
Prosta wątróbka z cebulą i jabłkiem zyskuje nowe, wykwintne oblicze dzięki przepisowi Karola! Podaj to pyszne, tradycyjne danie ze słodko-ostrą glazurą miodową.

Czas przygotowania
35 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
łatwy
Składniki
Instrukcje przygotowania
PRZESMAŻAMY CEBULĘ
Na patelni, na mocno rozgrzanym oleju przesmażamy cebulę pokrojoną w grube piórka. Cebulę kładziemy na patelnię partiami – powinna smażyć się krótko i intensywnie, by z zewnątrz nabrała złotego koloru, a wewnątrz pozostała chrupka i lekko surowa. Usmażoną cebulę przekładamy na talerz.
MARYNUJEMY WĄTRÓBKĘ
Oczyszczoną wątróbkę przekładamy do miski i skrapiamy olejem. Dodajemy 2 gałązki rozmarynu pokrojone na mniejsze części i czosnek pokrojony w plasterki. Oprószamy pieprzem. Mieszamy. Odstawiamy na ok. 20 minut, by smaki się połączyły.
SMAŻYMY WĄTRÓBKĘ
Zamarynowaną wątróbkę smażymy z obu stron na rozgrzanej patelni po cebuli. Wątróbka powinna nabrać brązowego koloru, a w środku pozostać lekko surowa. Przesmażoną wątróbkę przekładamy na talerz. Odkładamy, by odpoczęła.
SMAŻYMY JABŁKA
Jabłka w skórce kroimy na ćwiartki, pozbawiamy gniazd nasiennych, a następnie kroimy na grube kawałki. Smażymy na tej samej patelni co wątróbkę – krótko, na mocnym ogniu i na złoty kolor. Dodajemy 1 gałązkę rozmarynu. Jabłka możemy podpiec od strony skórki za pomocą ręcznego palnika gazowego.
PRZYGOTOWUJEMY GLAZURĘ
Na tej samej patelni rozgrzewamy miód. Dodajemy 1 gałązkę rozmarynu, ocet balsamiczny, posiekaną papryczkę chili i masło. Podgrzewamy, aż smaki się połączą, co jakiś czas mieszając.
PODAJEMY WĄTRÓBKĘ
Wątróbkę w glazurze wykładamy na talerze. Obok układamy drugą połowę cebuli i prażone jabłko. Całość polewamy glazurą i oprószamy solą.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
1160,8 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
290,2 kcal
Tłuszcz
16,2 g
Węglowodany
25,3 g
Błonnik
12 g
Białko
12 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Kanapka drwalska
Kanapka w rozmiarze XL – chleb drwala, kiełbasa i ser gouda są w stanie zaspokoić nawet największy wilczy apetyt.

Ananas w cieście z kremem kokosowym
Słodka przekąska łącząca smak kremu kokosowego i egzotycznego ananasa w chrupiącym cieście z lekką piwną nutą.

Tort czekoladowo-kawowy
Szukasz przepisu na tort na wyjątkową okazję? Sięgnij po doskonały przepis Pawła Małeckiego!
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Crumble bars z rabarbarem i wiśniami
Łatwe w przygotowaniu ciasto, a do tego wegańskie i bezglutenowe! Wypróbuj przepis Kingi.

Spaghetti z królikiem
Karol sięga po mięso królika, makaron i warzywa. Przygotuj danie według jego przepisu i sprawdź, jak łączą się smaki!

Pizzerinki w stylu francuskim
Niezwykle proste i jeszcze smaczniejsze pizzerinki z pysznymi dodatkami w stylu francuskim. Skuś się na tę przekąskę, która świetnie sprawdzi się na imprezie i nie tylko.
🔥 O podobnym poziomie trudności

Batoniki musli i mus czekoladowy z mango
Czasem nachodzi nas ochota na coś słodkiego, ale koniecznie domowego! Ten przepis jest właśnie na taką okazję, a batoniki robi się naprawdę szybko!

Chili sin carne con tofu
Chili sin carne, czyli w przypadku przepisu Kingi chili con tofu, to przepyszny gulasz inspirowany kuchnią z pogranicza Meksyku i amerykańskiego stanu Teksas. To niezwykle proste w przygotowaniu danie jednogarnkowe pełne pomidorów, czerwonej fasoli i kukurydzy.

Placki owsiane z sałatką z truskawek
Doskonałe na pożywne śniadanie, lunch lub kolację! Proste placki owsiane podane z rześką sałatką z truskawek skrywają w sobie smaki lata. Spróbuj koniecznie!