Fajita z kurczaka • przepis • składniki • przygotowanie
Pierś kurczaka i świeże warzywa grillowane w aromatycznej marynacie z czosnkiem. Podane w tortilli, z dodatkiem pico de gallo i kwaśnej śmietany z pewnością zachwycą gości podczas każdego spotkania na świeżym powietrzu.

Czas przygotowania
30 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 2
Poziom trudności
łatwy
Składniki
Instrukcje przygotowania
GRILLUJEMY KURCZAKA
Na talerzu łączymy drobno posiekane 3 ząbki czosnku z oliwą. Piersi kurczaka obtaczamy w marynacie i układamy na grillu. Grillujemy, aż nabiorą złotobrązowego koloru z obu stron.
GRILLUJEMY WARZYWA
Paprykę pozbawiamy gniazd nasiennych i kroimy na cztery części, cebulę obieramy i przekrawamy na pół. Również obtaczamy je w marynacie z oliwy i czosnku i grillujemy przez chwilę, aż się zarumienią.
PRZYGOTOWUJEMY PICO DE GALLO
Jeden pomidor i papryczkę pozbawiamy gniazd nasiennych. Oba warzywa kroimy w dość drobną kostkę. Papryczkę, kolendrę i cebulę drobno siekamy. Całość doprawiamy sokiem wyciśniętym z połowy limonki, oliwą, solą i pieprzem i dokładnie mieszamy.
DOPRAWIAMY MIĘSO I WARZYWA
Zgrillowane składniki kroimy w dość cienkie paski. Pozostały czosnek kroimy w bardzo cienkie plasterki a kolendrę siekamy. Papryczkę kroimy w drobną kostkę. Wszystkie składniki skrapiamy sokiem z połowy limonki, łyżką miodu i łyżką oliwy i całość dokładnie mieszamy.
PODAJEMY FAJITĘ
Tortille grillujemy z obu stron. Na tak przygotowane placki nakładamy farsz i składamy je na pół. Gotowe tortille przekładamy na talerz i podajemy z pico de gallo i łyżką kwaśnej śmietany.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
1527,5 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
763,8 kcal
Tłuszcz
23 g
Węglowodany
52,8 g
Błonnik
7,8 g
Białko
51,1 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Czekoladowa karpatka
Klasyczna karpatka z kakaowym twistem! To ciasto osłodzi każdą okazję, na przykład Dzień Babci i Dzień Dziadka. Słodki poczęstunek połączy pokolenia przy jednym stole i zapewni moc dobrych wspomnień.

Babka mocno cytrynowa
Kiedy zrobisz babkę mocno cytrynową, pamiętaj – jedz ją szybko, zanim inni zrobią to za Ciebie! To połączenie kwaśnego ze słodkim daje efekt, któremu nie sposób się oprzeć.

Pieczony udziec z jelenia w marynacie winno-musztardowej
Jeśli pieczeń, to tylko z jelenia! Sprawdź, jak to szlachetne mięso zyskuje na smaku dzięki winno-musztardowej marynacie i wolnemu pieczeniu. Dla takiego dania zawsze znajdzie się okazja!
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Owocowe smoothie bowl
Owocowe smoothie bowl świetnie sprawdzi się jako przekąska w ciągu dnia, czy podczas spotkania z przyjaciółmi.

Musli z gotowanymi gruszkami i ze skyrem
Aromatyczne domowe musli z dodatkiem naturalnego skyru i gruszki gotowanej w soku jabłkowym to idealny przepis do przygotowania na słodkie śniadanie. Koniecznie spróbuj!

Suflet czekoladowy
Deser dla prawdziwych miłośników czekolady! Puszysty suflet, który wyczarujesz z kilku składników w niecałe pół godziny.
🔥 O podobnym poziomie trudności

Zapiekanka ziemniaczana z dorszem
Zapiekanka ziemniaczana to świetny pomysł, gdy chcesz podać bliskim prosty, smaczny i sycący obiad. Przygotuj ją według przepisu Karola!

Skrzydełka w stylu amerykańskim (buffalo wings) z sosem miodowo-musztardowym
Prawdziwie amerykańskie i prawdziwie chrupiące – to muszą być buffalo wings! Przygotujesz je niezwykle szybko. To doskonałe danie na obiad lub na wieczór ze znajomymi!

Wigilijne racuchy z receptury mojej babci
Wigilijne racuchy z receptury mojej babci