Kanapka z lazurem i kurczakiem • przepis • składniki • przygotowanie
Spróbuj połączenia gruszki z serem lazur! To doskonały dodatek do chrupiącej bagietki i soczystego kurczaka.

Czas przygotowania
30 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 2
Poziom trudności
łatwy
Składniki
Instrukcje przygotowania
PRZYGOTOWUJEMY SYROP GRUSZKOWY
Gruszkę obieramy. Kroimy w plastry, a następnie w kostkę. Do garnka wlewamy ocet winny i wsypujemy cukier, dodajemy gałązkę rozmarynu. Gotujemy na małym ogniu – gdy zgęstnieje, dodajemy pokrojoną gruszkę. Gdy osiągnie konsystencję syropu, przekładamy do czystego, wyparzonego słoiczka.
UBIJAMY MAJONEZ
Bagietkę przekrawamy na pół, polewamy oliwą i podpiekamy w rozgrzanym piekarniku. Rukolę miksujemy dokładnie z dodatkiem oleju. Do miski wbijamy jedno żółtko, dodajemy łyżeczkę musztardy i odrobinę octu winnego. Ubijamy, najlepiej trzepaczką. Cały czas ubijając, dodajemy zmiksowaną rukolę i dolewamy olej aż do uzyskania gęstej konsystencji.
MARYNUJEMY KURCZAKA
Pierś kurczaka kroimy na plastry, przyprawiamy solą i białym pieprzem. Polewamy olejem, dodajemy posiekany rozmaryn i mieszamy. Smażymy na rozgrzanej patelni grillowej z obu stron. Gdy mięso jest usmażone, na każdy kawałek kurczaka kładziemy plasterek sera lazur. Bagietkę smarujemy majonezem z rukoli, kładziemy kawałki kurczaka i na koniec syrop gruszkowy.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
2075,2 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
1037,6 kcal
Tłuszcz
54,6 g
Węglowodany
78,7 g
Błonnik
6 g
Białko
39,7 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Piroshki z wołowiną
Przepyszne i pełne aromatycznego nadzienia piroshki to idealna przekąska lub świetny pomysł na obiad. Naprawdę trudno się oprzeć tym smażonym przysmakom z ciasta drożdżowego!

Kuchnia molekularna: lody z zupy, suszone żółtka i pianka serowa
Tam, gdzie nauka spotyka się z gotowaniem, powstają dania, które zaskakują wyglądem, strukturą i smakiem. Odkryj tajniki kuchni molekularnej z Karolem Okrasą i Dawidem Myśliwcem!

Empanadas z tuńczykiem i oliwkami
Oryginalny pomysł na obiad: smakowite pierożki kryjące w swym wnętrzu oryginalny farsz na bazie tuńczyka i oliwek.
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Placuszki z kukurydzy z sosem jogurtowym
Kukurydza i groszek – po te warzywa sięgnie Kinga, by przygotować wyśmienite placki. Podaj je z sosem jogurtowym jako szybki obiad lub wytrawną przekąskę między posiłkami!

Kaszaloty, czyli papryki faszerowane mięsem i kaszą
Jesienne i kolorowe danie, które fantastycznie wygląda na talerzu i jeszcze lepiej smakuje.

Sałatka z quinoą i truskawkami
Sałatka z quinoą i truskawkami to doskonały pomysł na orzeźwiający, wartościowy posiłek w ciepłe dni!
🔥 O podobnym poziomie trudności

Mus jagodowy z sosem jeżynowym
Pyszny, lekki i niezwykle owocowy deser! Koniecznie spróbuj musu jagodowego Pawła!

Zielony shake z bananem, szpinakiem i awokado
Owoce i warzywa łączą się w zielonym shake’u Pawła, by dostarczyć Ci wyjątkowych wrażeń smakowych. Przygotuj go na bazie napoju ryżowego i ciesz się pożywną przekąską w płynie o dowolnej porze dnia!

Szybki sorbet z owoców leśnych z posypką z limonki
Ekspresowy pomysł na orzeźwiający deser – smak owoców leśnych połączony z jogurtem naturalnym i kwaśną nutą limonki.