Tarta z Linzu • przepis • składniki • przygotowanie
Wypróbuj przepis na austriacki przysmak – tartę na kruchym cieście, wypełnioną nadzieniem z czerwonych i czarnych porzeczek. Najlepiej smakuje z bitą śmietaną!

Czas przygotowania
90 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 16
Poziom trudności
łatwy
Składniki
Instrukcje przygotowania
ZAGNIATAMY CIASTO
Masło kroimy w kostkę. Szybko zagniatamy z cukrem, solą, jajkiem, mąką, migdałami, orzechami i przyprawą do piernika na gładkie ciasto, w razie potrzeby dodajemy niewielką ilość zimnej wody. Ciasto wstawiamy min. na 1 godzinę do lodówki.
WKŁADAMY CIASTO DO FORMY
2/3 ciasta rozwałkowujemy na odrobinie mąki, nadając mu kształt okręgu o średnicy ok. 32 cm. Dno formy wykładamy papierem do pieczenia, natomiast rant natłuszczamy masłem. Ciasto wkładamy do tortownicy, formując niewielką krawędź. Spód nakłuwamy kilka razy widelcem i wstawiamy do lodówki. Pozostałą część ciasta rozwałkowujemy cienko na odrobinie mąki na grubość 3 mm i wycinamy duże i małe gwiazdy.
PIECZEMY TARTĘ
Na spodzie ciasta rozsmarowujemy dżem i przykrywamy gwiazdami, tak aby znajdowały się jedna przy drugiej lub lekko się na siebie nakładały. Żółtko mieszamy z 1-2 łyżkami wody i pędzlujemy nim gwiazdy i krawędź ciasta. Tartę pieczemy w rozgrzanym piekarniku w temperaturze 200°C przez 30-35 minut, pod koniec czasu pieczenia luźno przykrywamy górę tarty folią aluminiową.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
4046,4 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
337,2 kcal
Tłuszcz
20,1 g
Węglowodany
33,1 g
Błonnik
5,1 g
Białko
5,1 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Tort Sachera
Tort Sachera to klasyczny wiedeński deser, który zachwyca swoją intensywną czekoladową nutą i subtelnym nadzieniem z morelowej konfitury. Jego wyjątkowy smak, połączenie delikatnego biszkoptu i aksamitnej polewy, sprawia, że wiele osób podróżuje do Wiednia właśnie po to, aby go spróbować. Zrób z nami ten legendarny tort w domowych warunkach!

Sznycel w panierce owsianej z sałatką z ziemniaków
Plastry mięsa w złocistej panierce z płatków owsianych. Oryginalny pomysł na klasyczny sznycel wiedeński. Doskonały!

Sernik wiedeński
Sernik wiedeński to klasyczny, elegancki deser, który zachwyca swoim delikatnym smakiem i kremową konsystencją. Wyróżnia się brakiem spodu, dzięki czemu cała uwaga skupia się na puszystej masie serowej, bogatej w aromat wanilii i cytrusów. Nasz przepis na sernik wiedeński sprawi, że przygotowanie tego wyjątkowego wypieku będzie proste i przyjemne. Zrób go razem z nami!
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Babka adwokatowa
Babka adwokatowa to wykwintne ciasto, które zwykle wypieka się na specjalne okazje, np. Wielkanoc. To ciasto przyciąga uwagę nie tylko swoim wykwintnym smakiem, ale także eleganckim wyglądem. Przygotowując je w domowym zaciszu, możemy nadać mu jeszcze bardziej osobisty charakter, korzystając z własnoręcznie zrobionego ajerkoniaku lub skorzystać z doskonałego, sklepowego likieru Adwokat.

Chleb cebulowy z kremem kminkowym
Stwórz domową piekarnię i sięgnij po niezawodny przepis na chleb cebulowy z kminkiem.

Pyszne ciasto gryczane
Jak zrobić pyszne ciasto gryczane? Najlepiej wg przepisu Pawła Małeckiego z Kuchni Lidla! Spróbuj koniecznie!
🔥 O podobnym poziomie trudności

Ciasto na pizzę z suchych drożdży
Pizza stanowi jedno z najbardziej popularnych włoskich dań, które doczekało się wielu wariantów i modyfikacji. Tradycyjna pizza powstaje na mące typu zero z dodatkiem świeżych drożdży, ale nic nie stoi na przeszkodzie, żeby przygotować ją na bazie suchych drożdży. W jaki sposób przyrządzić pyszne ciasto na pizzę na drożdżach instant? Poznaj nasz sposób!

Kotlety z bakłażana
Delikatne plastry bakłażana w chrupiącej i aromatycznej panierce z mielonych pestek dyni i sera grana padano. Brzmi jak pyszny obiad? Jeśli tak, koniecznie wypróbuj ten przepis Darii!

Miodowe pancakes z owocami
Dobry start w nowy dzień ma smak miodowych pancakes na bazie mąki ryżowej z ulubionymi owocami. Koniecznie powiedz im dzień dobry!